Skocz do zawartości

[piasta] wybór piasty do roweru trekkingowego

frigodaw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie!
Od dwóch lat posiadam taki oto rower.
http://www.rowerymerida.pl/produkt561/crossway-40-d-rower-merida.html

Przejechałem na nim ponad 7200km i rozglądam się za zakupem nowych piast, gdyż podczas wizyty w serwisie było mi to radzone. Jeśli chodzi o ten temat to jest całkowitym laikiem, wiem że są piasty na łożyskach kulkowych (takie mam obecnie) i maszynowych. Naczytałem się wielu opinii na temat maszynowych i w końcu nie wiem czy są one dobrym rozwiązaniem czy nie.

Ważę około 72kg, ale do tego trzeba dodać sakwy ze sprzętem, nawet do 25kg (na zapas). Co byście proponowali? Nie chcę podawać jakiś konkretnych przedziałów cenowych, bo nie wiem jaki modele zaczynają się od jakich cen. Rower kosztował mnie 2000zł. Także niech piasty będą rozsądnej jakości, ale też żeby ich wartość nie stanowiła 1/3 wartości całego roweru :)

Napisano

Nowe piasty z kosztami ich montażu i nowymi szprychami to wydatek porównywalny do zakupu całego koła. Fajne kola zaczynają się od 350-400zl za komplet np Alexrims na piastach Novatec. Ja na twoim miejscu spróbowałbym naprawić te stare piasty... A co z nimi tak naprawdę jest nie tak??? Wyciągnij kolo, chwyć je za nakrętki piasty i zakręć, to w rękach poczujesz jak się toczy...

Napisano

O kurna, to już niezłe pieniądze. Te 350-400 to pewnie za jedno koło?.. W serwisie mi powiedzieli, że przeładowałem bagażnik sakwami podczas jazdy nad morze ze Śląska (niecałe 1000km). Mam hamulce tarczowe i bagażnik jest montowany do tego otworu co szybkozamykacz tylni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...