w77 Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Witam po dzisiejszej przejażdżce uznałem że czas wymienić ochraniacze na buty. Dotychczas jeździłem na csc http://allegro.pl/ochraniacze-kolarskie-csc-team-windstopper-45-47-i4913818130.html ale dają radę tylko do temp ok 0 stopni. Dziś było -10 i po niespełna 2 godzinach jazdy musiałem zjechać do domu bo nie czułem już palców (odmarzły po ok 20 min). Z tego co wyczytałem to lepiej spiszą się neopreny pytanie tylko które będą najlepsze na temp 10-15 stopni mrozu. Mam kilka typów ale może ktoś z Was używał takich i coś mi doradzi http://allegro.pl/biotex-ochraniacze-pokrowce-buty-neopren-xl-45-46-i4913075148.html http://allegro.pl/ochraniacze-force-hot-neopren-4mm-xxl-ultimabike-i4902107151.html http://allegro.pl/ochraniacze-na-buty-neopren-etape-neo-r-xl-lodz-i4956355993.html http://allegro.pl/ochraniacze-na-buty-shimano-s3000r-npu-neopren-bl-i4964163890.html ewentualnie jakieś inne sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beerman Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Mam neopreny Endura MT500 i spisują się świetnie. W zależności od temp zewnętrznej dobieram grubość skarpety (blisko zera -cienka, gruby mróz -gruba). Moim zdaniem do utrzymania ciepła w bucie konieczne jest stosowanie dodatkowych wkładek bo stopa najbardziej marznie od bloków więc tu bym mocno skupił uwagę. Ja osobiście stosuję poza oryginalną wkładką buta dodatkową skórzaną z alu warstwą izolacyjną. Mimo wszystko nie wyobrażam sobie kilku godzinnej jazdy w taki mróz bez zatrzymania i rozruszania trochę palców u stóp. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawomir90 Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Ja mam Accent Thermal i nawet z grubymi skarpetkami (jakieś cudaczne z wełny merino) przy -5 stopa mi marzła od spodu, toteż potwierdzam radę poprzednika odnośnie instalacji dodatkowej wkładki w butach, bo jak się okazuje to pokrowiec to nie wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Dodatkowa wkladka da efekt jesli but jest wiekszy. Instalujac dodatkowa wkladke w bucie na miare z opcja cieplejszej skarpety robi sie nam ciasno. Znaczy stopa nie ma luzu,ruchu.Marznie. Bo co nas grzeje? Nie warstwy lecz przestrzen miedzy nimi i ich mini cyrkulacja. Wiec albo typowe zimowe buciory za 600 o 1/2 wieksze lub letnie o nr wieksze,wkladka z tektury i welniane skarpety. Na to ochraniach i nie z neoprenu. Bo jak to scierwo zamoknie to wyssa wszelkie doznania typu termicznego. Lub zwykle trekingi z opcja pedalow platformowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pantom Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Ochraniacz to jedno ale najwazniejsza chyba jest dodatkowa wkladka jezeli konicznie bedziesz cisnął w spd. Chyba najlepsza opcja na bardzo dlugi wyjazd powyzej dwoch godzin to normalny zimowy but i platformy. Mysle o temperaturze minus dziesiec. Do minus pięć docieplone spd da rade. Oczywiscie wazne jest tez indywidualne odczuwanie zimna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
w77 Napisano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Zapomnniałem dodać że wkładkę mam filcową z folią od spodu a skarpetki też mam narciarskie ale przy tych -10 i tak zimno, ale myślę że to kwestia moich ochraniaczy bo są z materiału coś ala softshell ale jakiś taki cienki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawomir90 Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Dodatkowa wkladka da efekt jesli but jest wiekszy. Instalujac dodatkowa wkladke w bucie na miare z opcja cieplejszej skarpety robi sie nam ciasno. Znaczy stopa nie ma luzu,ruchu.Marznie. Bo co nas grzeje? Nie warstwy lecz przestrzen miedzy nimi i ich mini cyrkulacja. Wiec albo typowe zimowe buciory za 600 o 1/2 wieksze lub letnie o nr wieksze,wkladka z tektury i welniane skarpety. Na to ochraniach i nie z neoprenu. Bo jak to scierwo zamoknie to wyssa wszelkie doznania typu termicznego. Lub zwykle trekingi z opcja pedalow platformowych. Raczej ciężko o zastosowanie tego w praktyce, bo jednak buty spd dobiera się tak, żeby były możliwie najlepiej dopasowane (przynajmniej ja tak dobierałem), więc z tym powietrzem bym nie szalał. Ja przed chwilą wróciłem po godzinie jazdy przy -5 i do swoich butów spd dołożyłem zwykłą filcową wkładkę (znaczy się przed rozpoczęciem jazdy) i od razu poczułem różnice (2 godziny wcześniej jeździłem bez niej ale nie ujechałem wiele). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Wkładkę to już można spokojnie zmienić na filcową z aluminiowym spodem jak jest +10 stopni. Potem wedle uznania zakładać ochraniacze i zmieniać skarpetę na cieplejszą. Taki zestaw pozwalał mi na jazdę przy lekkim mrozie i gdzieś tam pod koniec 2 godzinnej jazdy dopiero palce dawały o sobie znać. Wychodząc ostatnio przy -8 i perspektywie, że raczej temperatura nie wzrośnie włożyłem foliowe woreczki na czubki butów pod ochraniacz - zdało egzamin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pantom Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Dodam trochę praktyki. Właśnie wróciłem z jazdy. - 6 stopnia c ale bez wiatru ochraniacze neopren plus dwie pary skarpetek , buty spd z dodatkowymi wkładkami i nie poczułem nic na palcach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihaurs2 Napisano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Ja poniżej 0 zakładam narciarskie skarpety, i ochraniacze neoprenowe. Wkładek nigdy nie stosowałem jakichś alu. Stopa jednak marzła. Rozwiązałem to małymi wkładkami chemicznymi z decathlonu. Na jeden wyjazd to koszt 4zł więc tyle co kawa. Przykleja się je w bucie na wkładkę pod palce, sięga akurat do końca bloków spd. Utrzymują temp przez około 3-4 godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Lepiej chyba włożyć ciepłe wkładki i mieć spokój niż bawić się w jednorazówki (które z kolei są całkiem niezłe jako podgrzewacz awaryjny). Ale najbardziej ciekawi mnie co innego. W jakiej kawiarni można dostać kawę za 4 zł??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihaurs2 Napisano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Kto mówi o kawiarni bar w Roztoce (puszcza Kampinoska). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.