Skocz do zawartości

[Napęd] nowy łańcuch + stara kaseta

konrad9100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Proszę o doradztwo w następującej kwestii.

Kupiłem nowy łańcuch ybn do napędów 10rz po założenu na kasetę hg53 na dwóch koronkach przeskakuje na tych co najczęściej jeżdzę. Stary łańcuch hg 53 działa normalnie.

Kaseta i łańcuch mają dokładnie 1550km wymieniane końcem września. Kupiłem ten łańcuch spodziewając się poprawy kultury pracy napędu a wyszło jak zwykle :/

I pytanie co mam zrobić:

1 Kupić łańcuch hg53? Może nie będzia skakał

2. Wymienić koronki - czy do tej kasety wogóle są?

3. Jeździć może się dotrze [emoji3]

1. Zakup łańcucha z tej samej grupy nic nie da bo skacze on ze względu na wytarte ząbki kasety a nie na niekompatybilność.

2. Najmniejsze koronki oczywiście możesz wymienić. Są dostępnie na http://kastor-bike.pl/c/1181/koronki-10rz-czesci-zuzywajace-sie.html Za do wymiana pozostałych nie jest już taka prosta bo jedynie wyższe modele posiadają osobne "komplety". Wtedy sprawa się komplikuje bo trzeba rozłożyć kasetę na pojedyncze części oraz... liczyć na szczęście że uda na się kupić odpowiednią koronkę.

3. Ja bym zajeździł stary komplet do końca. Twój ma dopiero połowę (tą mniejszą :P ) przebiegu.

Witam wszystkich

Kupiłem nowy łańcuch ybn do napędów 10rz po założenu na kasetę hg53 na dwóch koronkach przeskakuje na tych co najczęściej jeżdzę. Stary łańcuch hg 53 działa normalnie.

Kaseta i łańcuch mają dokładnie 1550km wymieniane końcem września. Kupiłem ten łańcuch spodziewając się poprawy kultury pracy napędu a wyszło jak zwykle :/

I pytanie co mam zrobić:

hg53 to jest dziadowski łańcuch z kiepskich materiałów wyrabia się i naciąga

kaseta też nie jest jakoś szczegółne dobra ale z przyzwoitym łańcuchem więcej by wytrzymała

za chwilę pewnie ci zacznie skakać i na kasecie i na koronkach korby - tak to już jest; kiepski łańcuch to początek lawiny

Witam wszystkich

I pytanie co mam zrobić:

Ja wybrałbym opcję. Nr 3 - do 200 km powinien się ułożyć. Chyba że jeździsz jak czołg - bez obrazy - i rzeczywiście. Nic nie zostało z koronek ;)

Eno nie jak czołg raczej jak błyskawica [emoji3]

Poważnie to mi troche go szkoda jakbym miał zjechać nowy łańcuch.

Tym bardziej że rzeczywiście jest poprawa po wymianie łańcucha. Zastosuje się do rady i założe stary a ten będzie czekał do połowy przyszłego sezonu.

Jego skracanie nie żadnego sensu?

Absolutnie :w00t: Przecież tu nie chodzi o całkowita długość łańcucha tylko o wydłużanie się ogniw, ale odjęcie paru nie skróci pozostałych.

Ludzie wymieniają przed tym jak osiągnie 1%, bo to daje gwarancję, że nowy łańcuch się przyjmie i nie będzie skakać. Tak można zmieniając sam łańcuch przejeździć ładne tysiące km na jednej kasecie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...