konrad9100 Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Witam wszystkich Proszę o doradztwo w następującej kwestii. Kupiłem nowy łańcuch ybn do napędów 10rz po założenu na kasetę hg53 na dwóch koronkach przeskakuje na tych co najczęściej jeżdzę. Stary łańcuch hg 53 działa normalnie. Kaseta i łańcuch mają dokładnie 1550km wymieniane końcem września. Kupiłem ten łańcuch spodziewając się poprawy kultury pracy napędu a wyszło jak zwykle :/ I pytanie co mam zrobić: 1 Kupić łańcuch hg53? Może nie będzia skakał 2. Wymienić koronki - czy do tej kasety wogóle są? 3. Jeździć może się dotrze [emoji3] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Jeździć na starym łańcuchu, nowy schować do szuflady, jak całość zajeździsz to kupić nową kasetę i wyjąć łańcuch z szuflady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 1. Zakup łańcucha z tej samej grupy nic nie da bo skacze on ze względu na wytarte ząbki kasety a nie na niekompatybilność. 2. Najmniejsze koronki oczywiście możesz wymienić. Są dostępnie na http://kastor-bike.pl/c/1181/koronki-10rz-czesci-zuzywajace-sie.html Za do wymiana pozostałych nie jest już taka prosta bo jedynie wyższe modele posiadają osobne "komplety". Wtedy sprawa się komplikuje bo trzeba rozłożyć kasetę na pojedyncze części oraz... liczyć na szczęście że uda na się kupić odpowiednią koronkę. 3. Ja bym zajeździł stary komplet do końca. Twój ma dopiero połowę (tą mniejszą ) przebiegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad9100 Napisano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Czyli jeździć aż zacznie skakać stary łańcuch. Ok Kurcze wydawało mi się że po 1500km przyjmie nowy łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Takie próby można podjąć przy 500-700km ale nie przy ponad 1000 a i tak jest to tylko możliwe. Najczęściej trzeba wymieniać tryby ale czasami taniej wychodzi kupić nową kasetę :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad9100 Napisano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Ok. Dzięki za wyjaśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Witam wszystkich Proszę o doradztwo w następującej kwestii. Kupiłem nowy łańcuch ybn do napędów 10rz po założenu na kasetę hg53 na dwóch koronkach przeskakuje na tych co najczęściej jeżdzę. Stary łańcuch hg 53 działa normalnie. Kaseta i łańcuch mają dokładnie 1550km wymieniane końcem września. Kupiłem ten łańcuch spodziewając się poprawy kultury pracy napędu a wyszło jak zwykle :/ I pytanie co mam zrobić: 1 Kupić łańcuch hg53? Może nie będzia skakał 2. Wymienić koronki - czy do tej kasety wogóle są? 3. Jeździć może się dotrze [emoji3] hg53 to jest dziadowski łańcuch z kiepskich materiałów wyrabia się i naciąga kaseta też nie jest jakoś szczegółne dobra ale z przyzwoitym łańcuchem więcej by wytrzymała za chwilę pewnie ci zacznie skakać i na kasecie i na koronkach korby - tak to już jest; kiepski łańcuch to początek lawiny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copone Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Witam wszystkich Proszę o doradztwo w następującej kwestii. Kupiłem nowy łańcuch ybn do napędów 10rz po założenu na kasetę hg53 na dwóch koronkach przeskakuje na tych co najczęściej jeżdzę. Stary łańcuch hg 53 działa normalnie. Kaseta i łańcuch mają dokładnie 1550km wymieniane końcem września. Kupiłem ten łańcuch spodziewając się poprawy kultury pracy napędu a wyszło jak zwykle :/ I pytanie co mam zrobić: 1 Kupić łańcuch hg53? Może nie będzia skakał 2. Wymienić koronki - czy do tej kasety wogóle są? 3. Jeździć może się dotrze [emoji3] Ja wybrałbym opcję. Nr 3 - do 200 km powinien się ułożyć. Chyba że jeździsz jak czołg - bez obrazy - i rzeczywiście. Nic nie zostało z koronek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad9100 Napisano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Eno nie jak czołg raczej jak błyskawica [emoji3] Poważnie to mi troche go szkoda jakbym miał zjechać nowy łańcuch. Tym bardziej że rzeczywiście jest poprawa po wymianie łańcucha. Zastosuje się do rady i założe stary a ten będzie czekał do połowy przyszłego sezonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Nie chcialbym zakładać nowego tematu więc się podłącze. Czytałem gdzieś że jak się wyciągnie łańcuch powyżej 1% swojej długości to nadaję się do wymiany. Jego skracanie nie żadnego sensu? Pytam bo moja kaseta spokojnie jeszcze 2-3 tysiące zrobi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Jego skracanie nie żadnego sensu? Absolutnie Przecież tu nie chodzi o całkowita długość łańcucha tylko o wydłużanie się ogniw, ale odjęcie paru nie skróci pozostałych. Ludzie wymieniają przed tym jak osiągnie 1%, bo to daje gwarancję, że nowy łańcuch się przyjmie i nie będzie skakać. Tak można zmieniając sam łańcuch przejeździć ładne tysiące km na jednej kasecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.