Skocz do zawartości
  • 0

Dowód zakupu ramy

Gość Tom

Pytanie

Napisano

Witam

Zakupiłem nową ramę za pośrednictwem Allegro. Sprzedawcą jest duży, znany sklep rowerowy online. Rama przyszła, wszystko elegancko, w zestawie zgodnie z obietnicą stery, hak oraz ... no właśnie - faktura z kosztem przesyłki oraz pozycją dot. ramy. Na fakturze nazwa ramy i cena. Brak karty gwarancyjnej wraz z numerem ramy. Kontaktowałem się ze sprzedawcą w tej sprawie. Sklep zapewnia, że na potrzeby reklamacji/gwarancji lub jako dowód zakupu wystarczy przesłana faktura. Ale czy rzeczywiscie ? Jak mam udowodnić np Policji lub przy ewentualnej odsprzedaży, że rama jest legalna itd ( zdarzają się kontrole Policji na trasach rowerowych, a wtedy wystarczy, że przypadkiem gdzieś, ktoś się walnął w numerze ramy i jestem utopiony)?

Teoretycznie taką fakturkę bez numeru ramy móglbym sobie sam wydrukować. Z resztą faktura nie ma anwet pieczątki - zwykły wydruk z kompa.

Czy powinienem się wykłócać ze sklepem, czy może jestem z lekka nadgorliwy?

Co polecacie, może jakąś prywatną dokumentację fotograficzną z numerem ramy ?

Dziękuję

PS: nadmienię, że właśnie rozpoczałem składać rower, wszystkie informacje tu zgromadzone stanowią doskonałe źródło wiedzy, za co bardzo dziękuję :)

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Raz,że własna pryatna sesja fotograficzna i dokumentacja z numerem ramy nie zaszkodzi,a dwa faktycznie sama faktura jest dowodem zakupu i podstawą do udzielenia gwarancji,nie widzę tutaj sensu aby kłocić sie ze sklepem.

Napisano

Miałem niedawno podobna sytuację, do ramy dostałem paragon na którym figuruje "części rowerowe".

To nie chodzi o wykłócanie się o cokolwiek, ale o przyzwoitość i zdrowy rozsądek.

Jakoś trudno mi wyobrazić sobie odsprzedaż ramy bez dowodu zakupu na którym jest jasno napisane co, kiedy i od kogo kupiłem, przy czym to "co" to właśnie nr ramy. Moja argumentacja trafiła do sprzedawcy.

Analogicznie, jak kupujesz auto to też sprawdzasz tablice, numer vin oraz właściciela.

A tak na marginesie, bardzo podobną odp do tej którą ja dostałem przytoczyłeś Ty, czy ten sprzedawca to z Bydgoszczy jest?

Gość To ja
Napisano
A tak na marginesie, bardzo podobną odp do tej którą ja dostałem przytoczyłeś Ty, czy ten sprzedawca to z Bydgoszczy jest?

Tak, to ten sam sklep z Bydgoszczy.

Napisano

Mam podobne zdanie,tutaj faktura bez wątpienia będzie równoznaczna z dowodem zakupu i trktowana jako paragon,a wiec na jej podstawie również przysługuje Ci gwarancja. O to możesz być spokojny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...