Skocz do zawartości

[rama] Merida Scultura Evo - pęknięcia

mario15412

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mój rower szosowy miał na jesieni mały wypadek i stanąłem przed potrzebą złożenia sobie nowego. Ostatnio kupiłem na Allegro ramę http://allegro.pl/show_item.php?item=4939436585

Przed chwilą do mnie dotarła i po jej obejrzeniu zauważyłem dwa symetryczne uszkodzenia powierzchni lakieru zaraz na początku dolnych rur tylnego trójkąta patrząc od tulei suportu. Pęknięcia są od dołu,  Postarałem się to przedstawić na zdjęciu. 

Abstrahuje już od tego, że w opisie aukcji nie jest wspomniane o tym, a wręcz sprzedawca zachwala: "Brak rys, zadrapań, pęknięć w skrócie: powłoka lakieru nienaruszona."

Mam pytanie do osób które są choć trochę zorientowane w temacie, czy takie pęknięcie w tym miejscu może świadczyć o pęknięciu/pękaniu ramy lub osłabieniu tego miejsca czy można to potraktować z przymrużeniem oka ?

3db42b63.jpg

To mój pierwszy post na forum i z góry proszę o wyrozumiałość :) 

Mariusz.

Napisano

Witaj.

Na moje niewprawne oko są to raczej typowe dla carbonu pęknięcia lakieru.

Sam mam w moim flashu miejsca gdzie bezbarwny schodzi małymi płatami , na białym lakierze dużo łatwiej wychwycić tego typu uszkodzenia.

Nie mniej takie pęknięcia powstają zwykle w miejscu gdzie intensywniej "pracuje" materiał, istnieje zatem prawdopodobieństwo że rama ma mikropęknięcia w tym miejscu.

To wygląda jakby tylny trójkąt pracował na boki , wychylając widełki na bok łatwo o uszkodzenie w ten sposób. Czy widełki były zabezpieczone w razie przygniecenia paczki innymi ( np rozpórką ) ?

Pozdrawiam!

EDIT :

http://pokazywarka.pl/pftvcu/

Zwróciłem uwagę na przedostatnie zdjęcie , wyraźnie widoczne pęknięcia ( zamieszczam zdjęcie ze zmienionym kontrastem ).

Napisano

Byłaby czarna to byś nawet nie zauważył, jak na moje to lakier, w sumie normalna rzecz takie rysy dla białego lakieru. W przypadku aluminium to może bym się martwił ale węgiel jest dosyć plastyczny i w niektórych miejscach takie rzeczy po prostu się dzieją, w sumie wszędzie tam gdzie materiał może pracować.

Napisano

Widełki nie były niestety zabezpieczone, ale paczka nie nosi śladów jakby coś ją przygniatało w czasie transportu. Już sam nie wiem, może to rzeczywiście nic wielkiego. W końcu to jest używana rama i nie można wymagać żeby była idealna... zawsze gdzieś mogą być mikropęknięcia ukryte dla oka.

Napisano

Jakby nie było za ramę zapłaciłeś konkretne pieniądze , w aukcji natomiast wyraźnie jest informacja jakoby powłoka była idealna/nienaruszona.

Warto dać znać do sprzedającego że jednak opis odbiega lekko od rzeczywistości.

Daj ramę komuś zorientowanemu w tematyce do sprawdzenia tego miejsca , niech się wypowie . W razie czego miałbyś podstawy by domagać się zwrotu np. części kwoty jaką wydałeś na ramę.

Pozdrawiam

Napisano

Karbonowe ramy są klejone z sekcji. W miejscu łączenia paneli powstają inne naprężenia niż na jednolitych odcinkach rur. Niektóre ramy pracują w tych miejscach i lakier pęka. Jest to w takim przypadku kwestia estetyki jednak rama powinna wyglądać jakby się nie pruła. Jeśli jest na gwarancji - wymiana.

Napisano

Jestem w kontakcie ze sprzedającym cały czas i utrzymuje, że nic nie wiedział. Zasadniczo bardzo się przejął cała sprawą. Zapytam sie co o tym sądzą w jakims porządnym serwisie.

Gwarancja już wygasła na tę ramę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...