Skocz do zawartości
  • 0

Czy to dobra korba?

Gość Ola

Pytanie

Napisano

Cześć.

W czasie przeglądu roweru mechanik powiedział mi, że korba jest już zużyta i trzeba ją wymienić. Zaproponował mi o taką: http://www.bikestacja.pl/pl/korba-shimano-alivio-fc-m430-octalink-czarna-7641.html

Podobno będzie mi się łatwiej pedałowało, bo teraz pod parę górek w okolicy muszę rower prowadzić. Tylko widzę, że tu są dwie długości ramion, a nie wiem, jaką mam teraz i jaka jest dobra. 

Warto kupić tą korbę? A może jakąś inną? Jaką długość ramienia wybrać?

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zależy do czego używasz tego roweku i jak korba była wcześniej

To dobra korba średniej klasy, do amatorskiego jeżdzenia ok.

A długośc ramion korby  to od długości nogi zależy (pośredni od wzrostu)

Dla wzrostu poniżej 175 cm = korba 170 mm

powyzej = 175 mm tak w przybliżeniu

Napisano

Rower to trekkingowy Kross, nie wiem, co tam teraz jest. Ale te górki to mnie naprawdę wkurzały, więc jeśli będzie lżej i korba nie jest zła, to zamówię 170 mm (mam 160 cm wzrostu) i niech mi montuje.

Napisano

Jeżeli do Krossa trekingowego i codziennej jazdy to spokojnie wystarczy,półka cenowa średnia podobnie jak sama korba,moim zdaniem jest przyzwoita i możesz się nad nią zastanowić,. Ewentualnie poszukac w kilku innych sklepach internetowych,akurat zajmujemy sie osprzętem więc chetnie doradzimy.

• Mod Team
Napisano

Podobno będzie mi się łatwiej pedałowało, bo teraz pod parę górek w okolicy muszę rower prowadzić.

Jeżeli szukamy winnych to nie korba a suport może generować większe lub mniejsze opory. Wypowiedź serwisanta potraktuj jak marketing, tych zaczarowanych górek jak nie potrenujesz to i ze złotą korbą nie pokonasz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...