mewes Napisano 15 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Witam! Zdaza sie Wam cos takiego, ze przy zrzucaniu z blatu na srednia zebatke korba podbiera od dolu lancuch ktory blokuje sie na przedniej przerzutce?..Zdarzalo mi sie to dosc czesto w badziewiastym suntourze, a dzisiaj nowy LX mi cos takiego odje***. Denerwujue mnie to strasznie bo niedlugo przerzutke XT do smietnika bede musial wyrzucic...Zastanawiam sie czy nie jest to wina tylnej przerzutki ktora zle zdaje lancuch na zebatki korby (Deore z 5mm luzami)...Jak myslicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 15 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 ja mam z przodu LX z tyłu XT, korbe Truvativ FiveD i na 2500km nic takiego mi się jeszcze nie przytrafiło i nie mam pojęcia co może byc powodem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras Napisano 15 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 ja myślałem kiedyś że to wina przedniej przerzutki typu top swig, ale się myliłem, w moich korbie i łańcuchu LX i przerzutkach XT (przednia typu dow swing) też to się zdarza ale na razie tylko 3 razy na 1000 km i tylko przy małych prędkościach 5-7 km/h. raz po zatrzymaniu się, jak łańcuch był jeszcze zawinięty na korbie, zauważyłem że przyczyną tego jest zaklinowane po między ząbkami dużej tarczy jednego ogniwa, uwolniłem je z małym oporem palcami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mewes Napisano 15 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Tak sobie pomyslalem, ze moze to jednak przednia przerzutka (nie mam jej ustawionej b.blisko lancucha gdy jest on na najwiekszym blacie) o ktora, przy zrzucaniu pod obciazeniem, przez chwile ociera lancuch=moze jest wrzucany na szczeline miedzy zebatkami korby a nie bezposrednio na zeby...ale watpie szczerze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 16 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Czasami też mi się coś takiego zdarzało. Tyle że sprawa się wyjaśniła po dokładnym nasmarowaniu łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 17 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 na pewno jest to wina łańcucha. Kumpel kupił sobie nowy łańcuch i mu sie tak robi a na starym było gites. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mewes Napisano 17 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 no ale nowa korba,nowy lanuch i nowa kaseta...dzisiaj zauwazylem, ze lancuch zostaje na zebie najwiekszego blatu...chyba kwestia dosuniecia wozka przerzutki do blatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpak Napisano 18 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 męczyłem się z tym problemem przez 3000km i dałem sobie spokój cały czas to występuje, wymieniłęm korbe, kasete, łańcuch i to samo wkurzyłem się, zabezpieczyłem ramę paskami zaciskowymi i jeżdże, wisi mi to czasami go zaciągnie... wtedy przestaje pedałować i kręce do tyłu po czym ruszam dalej w bój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mewes Napisano 18 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Tylko gozej jak redukujesz przy maksymalnym obciazeniu...wtedy mozna troszke sprzet uszkodzic.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.