Skocz do zawartości

[korba] podbieranie lancucha :/

mewes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Zdaza sie Wam cos takiego, ze przy zrzucaniu z blatu na srednia zebatke korba podbiera od dolu lancuch ktory blokuje sie na przedniej przerzutce?..Zdarzalo mi sie to dosc czesto w badziewiastym suntourze, a dzisiaj nowy LX mi cos takiego odje***. Denerwujue mnie to strasznie bo niedlugo przerzutke XT do smietnika bede musial wyrzucic...Zastanawiam sie czy nie jest to wina tylnej przerzutki ktora zle zdaje lancuch na zebatki korby (Deore z 5mm luzami)...Jak myslicie?

Napisano

ja mam z przodu LX z tyłu XT, korbe Truvativ FiveD i na 2500km nic takiego mi się jeszcze nie przytrafiło i nie mam pojęcia co może byc powodem ;)

Napisano

ja myślałem kiedyś że to wina przedniej przerzutki typu top swig, ale się myliłem, w moich korbie i łańcuchu LX i przerzutkach XT (przednia typu dow swing) też to się zdarza ale na razie tylko 3 razy na 1000 km i tylko przy małych prędkościach 5-7 km/h.

raz po zatrzymaniu się, jak łańcuch był jeszcze zawinięty na korbie, zauważyłem że przyczyną tego jest zaklinowane po między ząbkami dużej tarczy jednego ogniwa, uwolniłem je z małym oporem palcami.

Napisano

Tak sobie pomyslalem, ze moze to jednak przednia przerzutka (nie mam jej ustawionej b.blisko lancucha gdy jest on na najwiekszym blacie) o ktora, przy zrzucaniu pod obciazeniem, przez chwile ociera lancuch=moze jest wrzucany na szczeline miedzy zebatkami korby a nie bezposrednio na zeby...ale watpie szczerze...

Napisano

Czasami też mi się coś takiego zdarzało. Tyle że sprawa się wyjaśniła po dokładnym nasmarowaniu łańcucha. :)

Napisano

no ale nowa korba,nowy lanuch i nowa kaseta...dzisiaj zauwazylem, ze lancuch zostaje na zebie najwiekszego blatu...chyba kwestia dosuniecia wozka przerzutki do blatu.

Napisano

męczyłem się z tym problemem przez 3000km i dałem sobie spokój

cały czas to występuje, wymieniłęm korbe, kasete, łańcuch i to samo

wkurzyłem się, zabezpieczyłem ramę paskami zaciskowymi i jeżdże, wisi mi to

czasami go zaciągnie... wtedy przestaje pedałować i kręce do tyłu po czym ruszam dalej w bój :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...