art20 Napisano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Witam. Postanowiłem założyć schimano SHIMANO BR-M353 na tył z tarcza 180mm dokupiłem adapter i po złożeniu okazało się że klocki hamują na połowie tarczy, może troszkę więcej. Czy to wina adaptera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 1. Sprawdź czy nie zamontowałeś adaptera odwrotnie. 2. Jeśli nie to masz zły adapter . Przy IS-->PM jest rozróżnienie na przedni i tylny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
art20 Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Jest założony dobrze bo odwrotnie wogole nie da się założyć zacisku. Chyba sprzedawca dał mi zły adapter. A jest taka możliwość ze ten adapter jest do tarczy 180mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 A skąd możemy to wiedzieć jeśli piszesz "adapter"? Jest x firm produkujących takie akcesoria. Do tego na większości z nich jest choćby lakoniczny opis o przeznaczeniu. Adapter sprzedano Ci luzem? Bez opakowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
art20 Napisano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Tak dostałem bez opakowania. Na adapterz jest napisana 33 i FWD ze ▶. Nic więcej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Pokaż jego zdjęcie. Będzie łatwiej zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
art20 Napisano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 zdęcie adapter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobbudowniczy Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Witam. Przed chwilą zakończyłem montaż swojego zestawu na tarczach p180 t160. przy takim układzie mialem ten sam adapter na obu zaciskach. Adapter na przód dla danej tarczy pasuje na tył do tarczy o jeden rozmiar mniejszej (p180/t160 i p160/t140 nie jestem pewien co do kombinacji p203/t180 ale jutro będę wiedział na 100% jak porównam posiadane adaptery). Ze zdjęcia mialem taki adapter przed chwilą w ręku) i twojego opisu (zacisk w połowie tarczy) wynika, że sprzedano ci adapter pod 180 na przód. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez bobbudowniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Bob gdyby autorowi sprzedano adapter na przód to nie założyłby tarczy w zacisk a tu jak rozumiem jest on zbyt wysoko względem wyżej wymienionej . I jeszcze jedna kwestia - hamulce hamują w połowie tarczy zostawiając powyżej i poniżej wolną nie startą przestrzeń czy zacisk poprostu jest dużo wyżej niż tarcza ? Do czego dążę - może powierzchnia tarczy jest szersza niż powierzchnia klocków . Najlepiej byłpby gdyby autor przysłał jedno lub dwa zdjęcia pokazujące jak ma zamontowany zacisk . Edytowane 9 Stycznia 2015 przez jasinski21444 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
art20 Napisano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Zaraz będzie zdjęcie. zdjęcie założonego zacisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobbudowniczy Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 dobra mój błąd. Źle zrozumiałem. Powiedz jeszcze art20 czy klocki łapią się całe na tarczy? czy wystają ponad obrys. Może jest to adapter pod 185mm i to by dało te 2-3mm podwyższenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gromosmok Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 To jest adapter Hayes przód 203mm Może dlatego nie pasuje do tyłu, albo nie pasuje do hamulca Schimano. http://www.bikecenter.pl/p16170,hayes-adapter-przod-203mm-pm-is.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Adapter jest pod 183mm tarczę , kup inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
art20 Napisano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Dziękuje wszystkim za pomoc i poświęcony czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobbudowniczy Napisano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Jeszcze jeden szczegół. jak już kupisz odpowiedni adapter nie przestrasz się bo co prawda powierzchnia tarcia na tarczy się zwiększy ale i tak cała perforowana powierzchnia cierna nie będzie używana mimo tego, że cały klocek będzie pracował. U mnie z odpowiednimi adapterami tak to właśnie wygląda i z tego co się orientowałem to normalka. na zdjęciach z tej aukcji dobrze to widać http://allegro.pl/tarcze-hamulcowe-shimano-sm-rt56-m-160-mm-oraz-180-i4960630298.html nie mam nic do tej aukcji. chodzi mi tylko o poglądowe zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sierwa Napisano 14 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 moze to jest adapter od avida. One są pod tarczę 185mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
art20 Napisano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Tak to był adapter był po 185. Jak kupiłem dobry adapter i pojeździłem parę dni okazało się ze klamka zaczęła cieknąć, jest może jakaś możliwość regeneracji klamki BL-M485? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 18 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Tak . Możesz dorobić uszczelki w firmie GG Trading ale to chyba jest średnio opłacalnym wyborem . Kup poprostu klamkę np od m445. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
art20 Napisano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Zdenerwował mnie ten hamulec i kupiłem nowe m615. Mam nadzieję ze przez jakiś czas będzie dobrze się sprawował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jka Napisano 6 Marca 2015 Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Zdenerwował mnie ten hamulec i kupiłem nowe m615. Mam nadzieję ze przez jakiś czas będzie dobrze się sprawował. Mogę się dowiedzieć gdzie Kolega je kupił i jak nie tajemnica w jakiej cenie. Też planuję dokładnie taką samą wymianę z tym że wsadziłbym ta od razu okładziny "metaliczne" Pozdrawiam. Jka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
art20 Napisano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Kupiłem je na allegro za 175zł. I dodano mi jeszcze do nich nowe klocki żywiczne i w tej chwili hamują elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jka Napisano 11 Marca 2015 Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam. Jka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi