qusiu Napisano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Szukam dobrej, szczegółowej mapy Polski z zaznaczonymi miejscami na noclegi, wiadomo teraz to smartfony gpsy i inne bajery ale mój sprzęt już jest trochę leciwy i z trudem ogarnia strave co dopiero włączoną nawigację kilka godzin dziennie. Mógłby ktoś coś polecić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szy Napisano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Skoro Strava, to smartfon? A Locusa próbowałeś? Może nie za prosty na pierwszy rzut oka, ale po chwili robi się zrozumiały. I różne podkłady map do wyboru. Szy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Tak, Locus i do tego mapy wydawnictwa Compass. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukers Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Ja proponuje mieć telefon ze sobą ktory ma internet wtedy spokojnie jakiś nocleg znajdziesz . Co do map fajne trwałe mapy laminowane ma Comfort! map. Mnie ogólnie na Polskę to wystarcza google map + garmin touring . PozdRower Lukers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 6 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Również mój głos pada na Locus. W domu sciągasz mapy, na samej wyprawie włączasz tryb samolot i jedziesz tak cały dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daVe Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Locus obowiązkowy, do tego dorzucam MAPS.ME, teraz za darmo w play.google.com. Plusem MAPS.ME jest to, że raz ściągasz mapę Polski (450 MB) i masz podstawową mapę kraju. W miejscach, gdzie brakuje dokładności posiłkujesz się Locusem i tyle. Ja się jeszcze nie zgubiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qusiu Napisano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Dzięki wszystkim za odpowiedź. Nigdy nie próbowałem map w telefonie z tego względu, że mój telefon ma już parę lat i jest na nieszczęsnym androidzie, lubi się ścinać i strasznie, krótko trzyma baterie, włączona strava i max pociągnie 4.5h nie mówiąc co by się stało gdybym do tego dołączył nawigacje. Kiedyś ludzie nie mieli takich bajerów i też podróżowali z kawałkiem kartki wiadomo moglbym zainwestowac w powerbank, dostep do internetu itd ale to kolejne koszta a taka tygodniowa wyprawa dla studenciaka to też nie mały koszt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Locus i jakaś darmowa mapa typu UMP i w drogę, a lokalnie możesz przełączać na jakieś inne. Nie wiem jak wygodnie jest na smartfonie bo korzystam na 7 calowym tablecie. Papierowa mapa Polski do turystyki rowerowej średnio się nadaje, ja lubię sobie na mapie np. województwa planować mniej więcej trasę ale potem i tak trzeba ją dokładnie wyznaczyć na komputerze jak chce się jechać po śladzie. Kiedyś ludzie nie mieli takich bajerów i też podróżowali z kawałkiem kartki To było kiedyś Teraz noclegu najlepiej szukać w sieci z prostego powodu - tam jest najwięcej ofert, opinii itd. No i wyjaśnij też o jaką wyprawę chodzi - bo albo szukasz sprzętu na inne albo na jedną konkretną tygodniową wycieczkę podczas której raczej nie zwiedzisz całej Polski a noclegi możesz zaplanować wcześniej. Jeśli chodzi o koszty - powerbank idzie kupić za 20-30 złotych, zamówienie darmowego internetu Aero2 kosztuje podobnie. To mało przy takiej wycieczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Locus i jakaś darmowa mapa typu UMP i w drogę, a lokalnie możesz przełączać na jakieś inne. Nie wiem jak wygodnie jest na smartfonie bo korzystam na 7 calowym tablecie. Papierowa mapa Polski do turystyki rowerowej średnio się nadaje, ja lubię sobie na mapie np. województwa planować mniej więcej trasę ale potem i tak trzeba ją dokładnie wyznaczyć na komputerze jak chce się jechać po Jeśli chodzi o mój post i mape compassu to chodziło mi o wersję elektroniczną na Locusa. Ja zawsze planuje sobie na papierowej i pozniej rysuje ślad w locus i jadę jak po sznurku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 A na Google Maps nie da się pojeździć ? Kilka razy próbowałem i do znalezienia azymutu na dany punkt czy określenia pozycji świetnie się nadało. Prowadzenia na zasadzie "Skręć w lewo" nie uznaję na rowerze w terenie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zientas Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Napisz proszę jak w Google map ustawiasz punkt i na niego jedziesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiek77 Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Z map kompasu to znam kilka turystycznych, ale nie korzystalem na duzo. wiem ze do turystyki duzo osob je chwali. Jesli chodzi o maps.me to ta apka korzysta z OSM czyli to samo co w Locusie jest chyba domyslnym podkladem. OSM ma punkty POI (czyli m.in. noclegi - to co Cie interesuje) zrobione dobrze. Ale to czego nie lubie w OSM to drogi rysowane ze zdjec Sat. W UMP czasami czegos brakuje, ale przynajmniej ktos to kiedys przejechal, ma slad, jest naniesiona poprawna nawierzchnia, itp. Locusa uzywalem przez jakis czas, ale jak dla mnie to za duzy kombajn. Z lzejszych aplikacji polubilem MyTrails (dostepna w play store). Przyjrzysta, szybka i poreczna. Po zainstalowaniu masz wersje pelna przez chyba 2 tygodnie, po czym przechodzi w wersje darmowa z okrojonymi funkcjami (m.in. ograniczona liczba kafelkow mapy przy robieniu kopii offline). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Napisz proszę jak w Google map ustawiasz punkt i na niego jedziesz? Używam po prostu aplikacji Google Maps jako mapy + opcja nawigacji jeśli jadę na jakiś punkt, który jest w zasobach Googla ujęty (a prawie wszystko przecież tam jest). Gorzej jeśli chcesz jechać na jakiś "no name" punkt w lesie... Wtedy pozostaje orientować się wg elektronicznej mapy i w drogę :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ezios Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Jak podajecie nazwy programów to może odrazu i właściciela bo jest na google play kilku. Konkret który Locus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiek77 Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Locus jest jeden, ale w wersji free i pro (platnej) free - https://play.google.com/store/apps/details?id=menion.android.locus pro - https://play.google.com/store/apps/details?id=menion.android.locus.pro Reszta to dodatki do niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.