Jader Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Witam. Chciałbym wymienić tylną piastę pod tarczę na coś innego. Może z coś z Shimano np fh-m530 lub jakiąś maszynową, aby była lepiej uszczelniona niż to co teraz mam. Jeśli mieliście już taką wymianę za sobą, to proszę o sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jader Napisano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Dodam, że koło to Alexrims dm 18, 32 otwory. Przejrzałem specyfikację shimano i wymiary piasty FH-M756 są takie same jak FH-M475. Cena oscyluje w granicach 150 złotych, ale zastanawiam się czy nie lepiej dorzucić 20-30 złotych i kupić Novatec NT-D042SB. Prosiłbym o poradę co z tym fantem zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość forestowy Napisano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Podepnę się pod temat: Rozumiem że spokojnie można wymienić Shimano FH-M475 na Novatec NT-D042SB i wszystko będzie pasować (średnica i długość osi) ? Ale co ze szprychami ? Stare będą ok pod względem długości ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 14 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Rozumiem że spokojnie można wymienić Shimano FH-M475 na Novatec NT-D042SB No nie bardzo, bo FH-M475 to piasta przednia, a NT-D042SB to piasta tylna . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość forestowy Napisano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 No nie bardzo, bo FH-M475 to piasta przednia, a NT-D042SB to piasta tylna Taaaaaak ? http://cycle.shimano-eu.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FH/EV-FH-M475-2198A_v1_m56577569830728374.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 14 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 No tak, mój błąd. Bylem pewny że FH oznacz "Front hub", tymczasem to skrót od "Free hub". W każdym razie tylną 475kę kiedyś wymieniłem na Dartmoora Freefoce (czyli NT-D042SB z innym logiem) i bez problemu można przełożyć części ze starego koła, długość szprych taka sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elton29 Napisano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 No to chyba wszytko jasne ja bym się jeszcze tylko zastanowił nad kupnem nowych szprych a na pewno nyplii. Sam to będziesz robił czy chcesz zlecić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość forestowy Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Szprychy i generalnie koło mają nieco ponad 1 tyś przebiegu więc nie są w złym stanie. Musze wymienić piastę bo szlak trafił bebenek :/ Są opinie żeby do nowego koła zakładać nowe szprychy, ale czy to mam sens przy szprychach z takim przebiegiem ? Być może sam to przeplotę w ramach nauki i dam do centrowania, ale nie wiem czy za 30 zł (zaplot+ centrowanie) będzie chciało mi się w to bawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elton29 Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Jeśli za 30 zł zaplotą i wycentrują Ci to koło to się nie zastanawiaj:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 za 30 zł daj zarobić... bo jak tego nie robiłeś... to i tak zaniesiesz do serwisu ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad9100 Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Wypowiem się na temat szprych. Zrobiłem tak jak ty nowa piasta i obręcz stare szprychy. Niestety oszczędność żadna. W jednim sezonie pękły 3 szt. Pękają przy łepkach na piaście. Dwie poszły w mieście po wskoczeniu na krawężnik jedna na trasie w górach. Już kupiłem nowe. Nie popełniaj moich błędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.