Skocz do zawartości

[piasta] Fh-m475 wymiana

Jader

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym wymienić tylną piastę pod tarczę na coś innego. Może z coś z Shimano np fh-m530 lub jakiąś maszynową, aby była lepiej uszczelniona niż to co teraz mam. Jeśli mieliście już taką wymianę za sobą, to proszę o sugestie.

Dodam, że koło to Alexrims dm 18, 32 otwory.

Przejrzałem specyfikację shimano i wymiary piasty FH-M756 są takie same jak FH-M475. Cena oscyluje w granicach 150 złotych, ale zastanawiam się czy nie lepiej dorzucić 20-30 złotych i kupić Novatec NT-D042SB. Prosiłbym o poradę co z tym fantem zrobić.

Gość forestowy

Podepnę się pod temat:

Rozumiem że spokojnie można wymienić Shimano FH-M475 na Novatec NT-D042SB i wszystko będzie pasować (średnica i długość osi) ?

Ale co ze szprychami ? Stare będą ok pod względem długości ?

• Mod Team

No tak, mój błąd. Bylem pewny że FH oznacz "Front hub", tymczasem to skrót od "Free hub".

W każdym razie tylną 475kę kiedyś  wymieniłem na Dartmoora Freefoce (czyli NT-D042SB z innym logiem) i bez problemu można przełożyć części ze starego koła, długość szprych taka sama.

Gość forestowy

Szprychy i generalnie koło mają nieco ponad 1 tyś przebiegu więc nie są w złym stanie. Musze wymienić piastę bo szlak trafił bebenek :/ 

Są opinie żeby do nowego koła zakładać nowe szprychy, ale czy to mam sens przy szprychach z takim przebiegiem ?

Być może sam to przeplotę w ramach nauki i dam do centrowania, ale nie wiem czy za 30 zł (zaplot+ centrowanie) będzie chciało mi się w to bawić. 

Wypowiem się na temat szprych.

Zrobiłem tak jak ty nowa piasta i obręcz stare szprychy. Niestety oszczędność żadna. W jednim sezonie pękły 3 szt. Pękają przy łepkach na piaście. Dwie poszły w mieście po wskoczeniu na krawężnik jedna na trasie w górach. Już kupiłem nowe. Nie popełniaj moich błędów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...