mort3n Napisano 3 Stycznia 2015 Napisano 3 Stycznia 2015 Cześć Zrobiłem przednią piastę, wszystko dokładnie wyczyściłem z piachu, nasmarowałem i złożyłem.. a tu gdy koło się kręci słychać jakby coś tarło. Piasta jest dobrze wyregulowana bo koło kręci się lekko, ale zastanawia mnie fakt czy smar którego użyłem nie jest za rzadki. Posmarowałem wszystko smarem spod skrzydeł Orlenu mianowicie Smarol Nano który jest przewidziany do rowerów, motocykli jak i quadów. Co Wy o tym myślicie? bo już nie wiem sam..
mort3n Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Napisano 3 Stycznia 2015 No właśnie wszystko jest w dobrym stanie, nie ma żadnych wżerów itp.
BikerLight Napisano 3 Stycznia 2015 Napisano 3 Stycznia 2015 @@mort3n, A czego oczekiwałeś po produkcie który w zależności od wielkości opakowania jest przeznaczony do smarowania kosiarek i wykaszarek: http://www.orlenoil.pl/PL/NaszaOferta/Produkty/Strony/SMAROL_NANO_do_kosiarek_i_wykaszarek.aspx Większe opakowanie: http://www.orlenoil.pl/PL/NaszaOferta/Produkty/Strony/Produkt.aspx?produkt=SMAROL_NANO_DO_SMAROWANIA_ROWEROW,_MOTOCYKLI,_QUADOW_I_SKUTEROW "smarowania rowerów, motocykli, quadów i skuterów można stosować w szerokim zakresie temperatur od -30°C do +140°C do smarowania podzespołów i łańcuchów (sic!)* w/w sprzętu w okresie letnim i zimowym" *moje spostrzeżenie
topol Napisano 4 Stycznia 2015 Napisano 4 Stycznia 2015 Tarcie slychac non stop czy cyklicznie? Bo możliwe ze kolo trze o cos w rowerze. Kreciles kolem na palcach?
detonator Napisano 4 Stycznia 2015 Napisano 4 Stycznia 2015 Któraś z kulek nie ma wżerów ? Może któraś straciła nieco kształt ?
mort3n Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Napisano 4 Stycznia 2015 Smar miałem za free więc nic nie straciłem, a jutro już będę miał stary poczciwy ŁT-43. Jeśli chodzi o tarcie to słychać je non stop, nic nigdzie w rowerze nie trze bo kręciłem nim również na palcach. Przed rozebraniem nie sprawdzałem nawet czy było podobnie.. ogólnie nic z nią nie było chciałem po prostu przejrzeć cały rower, kupiłem go jako używany w czerwcu o ile dobrze pamiętam i nic przy nim nie robiłem oprócz smarowania łańcucha i umycia go raz na 2 miesiące. A gdy rozebrałem piastę to w środku były jedynie jakieś tłuste szare gluty więc na pewno moje chęci nie zaszkodzą.
tobo Napisano 5 Stycznia 2015 Napisano 5 Stycznia 2015 Skoro wcześniej nie zwróciłeś uwagi na to jak kręci się piasta to najprawdopodobniej tak już było - ogólnie Shimano w tym przedziale nie pracuje bardzo cicho, pewnie z powodu większych tolerancji wykonania i spasowania poszczególnych elementów. Tak zachowują się zupełnie nowe piasty.
mort3n Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Napisano 5 Stycznia 2015 Idę to rozebrać jeszcze raz, wyczyszczę, dobrze nasmaruję i zobaczymy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.