SuppersReady Napisano 3 Stycznia 2015 Napisano 3 Stycznia 2015 Witam, Czy wolnobieg Dicta Freewheel dobrze sprawdzi się w rowerze 29er Singlespeed? Planowane przełożenie to 32x16. Nakręcony on będzie na piastę NS Bikes Coaster SS. Czy to trwały wolnobieg czy raczej szukać czegoś droższego/lepszego? Proszę o odpowiedź.
Mod Team IvanMTB Napisano 3 Stycznia 2015 Mod Team Napisano 3 Stycznia 2015 Kłaniam, Dicta jest OK. Jego najwazniejszą zaleta jest cena. Jak się posypie to za garść złociszy kupujesz następny i gra gitarr-a. 32x16 w 29-erze... To oczywiście kwestia preferencji i przede wszystkim kopyta... Jednakżę klasyczne 2:1 z małych kółek może się miejscami okazać twardawe na 29-erze. Startowałem z poziomy 32x16 ale w końcu dodałem 2 zęby z tyłu (32x18) i aktualnie jest optymalnie jak na mój pałer i nieco schłamstane kolana. Oczywiście cały czas piszę tutaj o używaniu singla o tymże przełożeniu w terenie. Na szosę miałem układ 40x16 i było całkiem wporz (sztywny, obłotniczony, stalowy 29-er na oponach 42c i ważący circa 15 kilo) Szacunek... I.
milek134 Napisano 8 Stycznia 2015 Napisano 8 Stycznia 2015 Miałem Dicte i padła po 3miesiącach, lepiej dołożyć i kupić Sturmey Archer'a. Ja tak zrobiłem i sobie chwalę, u dziewczyny w singlu też będę zakładał Archera. Tymbardziej odradzam Dicte gdyż podejrzewam że w 29er nie będzie miała lekko A więc dołóż parę złoty i kup Archera
grzegosz Napisano 10 Stycznia 2015 Napisano 10 Stycznia 2015 ja nie wiem co wy robicie z tymi rowerami. Miałem dictę jeszcze w czasach stritówki, kupiłem używane koło z nią założoną, sam pojeździłem chyba rok, a potem jeszcze dalej sprzedałem, wolnobieg był nadal ok...
karolg Napisano 13 Stycznia 2015 Napisano 13 Stycznia 2015 Mam wrażenie, że w moim (nowym) coś jakby czasem przeskakuje.. Nie sądzę, żeby to łańcuch skakał, bo jest napięty w hakach. Rzadko, ale zauważam takową przypadłość.
am400d Napisano 22 Stycznia 2015 Napisano 22 Stycznia 2015 Katowałem Dictę parę lat na stricie, dziś mam wciąż to koło w miejskiej dojazdówce, zęby się zjechały, ale sam wolnobieg działa. Ale to był zakup zrobiony z 8 lat temu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.