Marciek Napisano 15 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Witam mam przerzutke tyla " shimano alivio 8 speed " i niewiem jakie wziac manetki interesuje mnie gripy ( obracane manetki ) ale czy np. "Sram 7.0" beda wspolpracowac dobrze ( sa z roku 2000 jakos ) czy moze jakies inne polecicie z takiej srodkowej polki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 15 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Z tego co mi wiadomo to sramy z shimano nie współpracujące ze sobą. Najlepiej kup sobie manetki Alivio i masz 100% pewność że będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dualowiec Joe Napisano 15 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 shimano wspolpracuje z sramem poniewaz sam mialem taki komplet... a nie gripy tylko gripshifty bo gripy to sa chwyty na kiere :] a co do tych manetek to kop sram mrx comp, tylko MRX comp a nie 3.0 comp poniewaz 3.0 comp nie dzialaja z shimano pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikey89 Napisano 15 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Manetki nie współpracują, ale Grip Shifty - tak!, tylko muszą miec oznaczenie np.MRX. Wtedy ratio jest bodajże 2:1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fylyp Napisano 15 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Przerzutki Shimano pracują w systemie 2:1 a przerzutki SRAM w systemie 1:1. czyli są niekompatybilne. Na szczęście SRAM produkuje różne manetki, gripshifty, w systemie 2:1 lub 1:1 Te oznaczone numerami (3.0, 7.0, X.0) są w systemie 1:1 czyli SRAM Gripshifty kompatybilne z przerzutkami Shimano (2:1) mają nazwy słowne (centera, mrx, rocket, attack). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marciek Napisano 15 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Aha, czyi kazda "manetke grip" co pracuje w systemie 2:1 moge zamontowac sobie tak ? Gripy MRX sa nie takie trwale to chyab najtansza wersja gripow "srama" jakie sa. mnie interesowaly te gripy " comp 3.0 " ale jak mowicie ze nie beda wspolpracowac to kapa maxymalnie do 60 - 70 to kupie tylko te MRX-y chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 15 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Zależy ile masz trybów z tyłu. Tylu samo "biegowe" muszą być manetki. No i muszą pracować w systemie 1:2 czyli shimano albo niektóre suntoura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marciek Napisano 15 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 tak jak pisalem mam przerzutke tylna "shimano alivio 8speed " czyli na 8 trybow ma pracowac. czym sie rozni zwykly "MRX" od " MRX Comp" ? na stronie z czesciemi nie pisze nie takiego czym mogly by sie roznic one. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 15 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Manetki nie współpracują, ale Grip Shifty - tak!, tylko muszą miec oznaczenie np.MRX. Wtedy ratio jest bodajże 2:1 Co rozumiesz pod znaczeniem "manetki", bo manetki to ogół, gripy, triggery, dualcontrole, RF'y. Co do zadanego pytania, to 7.0 nie będą współpracować z żadnym Shimano. Jak chcesz się bawić w Srama to bierz triggery:TRX, Attack, Rocket bo te działają w systemie 2:1 ; gripy: seria MRX, Attack, Rocket Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marciek Napisano 15 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 czym sie rozni zwykly "MRX" od " MRX Comp" ? na stronie z czesciemi nie pisze nie takiego czym mogly by sie roznic one. wie moze ktos ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fylyp Napisano 15 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 MRX MRX Comp moja rada - bierz MRX ! Wersja MRX COMP ma taki "dzyndzel" który wskazuje przełożenie. Jest on z cienkiego plastiku i wystaje na nmerki. Niestety bardzo łatwo go ułamać wiem bo mam taki. Podczas stawiania roweru do góry kołami, zaczepiłem tym wskaźnikiem o dywan i po wskaźniku. Wersja MRX ma wskaźnik malowany,czyli problem nie istnieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marciek Napisano 17 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Aha Czyli MRX a MRX Como roznia sie tylko dzyndzelkiem ? czy jest ktoras np. trwalsza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 17 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Jak chcesz dobre i wmiare tanie gripshifty pod shimano to szukaj np. Sram/schas Plasma/quartz plasma to odpowiednik dzisiejszego atack albo rocket nie wiem ogolnei wygądają jak starsze modele sram9.0. Sam jakis czas temu takie sobie sprawiłem bo chciałem gripy pod shimano ze względu an xtra z tyłu.. chociaz i tak potem kupilem 9.0 i x.9 na tył a plasmy leżą w szafce:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marciek Napisano 17 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 troche drogie beda na pewno, a niechce wydawa 100 zl na manetki. chyba wezme te gripy MRX - tylko ze w nich gumka pada szybko przekreca sie .. albo MRX Comp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fylyp Napisano 17 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 W mrx Comp gumka się nie przekręca. Za to BARDZO szybko się zdziera. Jest dobrze przyklejona, ale za to z bardzo miękkiej gumy. Miałem kiedyś grip Centera Srama. Tam się gumka kręciła, ale wystarczyło podkleić kropelką i był spokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marciek Napisano 17 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 aha chyba sie zdecyduje na zwylke MRX. w sumi MRX Comp sa jakies chyba lepsze , ale wezme sobie MRX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.