Skocz do zawartości

[szosa] SCOTT Speedster 20 / 2015 - jaki rozmiar?

mat2807

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam się do zakupu roweru szosowego.

To będzie moja pierwsza szosa, chcę ją wykorzystywać do sportowo - rekreacyjnej jazdy ok 60 - 100 km jednorazowo

a także raz, dwa razy w roku do startu w TRI (1/4 IM). Z uwagi na fakt, że treningi oraz starty

traktuję czysto rekreacyjnie bez walki o podium;), zależy mi aby geometria roweru

była bardziej komfortowa niż wymagająca. 

Przeglądając rynek pod kontem planowanego budżetu, moją największą uwagę przykuwa SCOTT Speedster 20 na sezon 2015. 

http://www.scott.pl/...r-speedster-20/

Ponieważ jestem w stanie kupić go z rabatem ok. 15-20% przy zamówieniu złożonym do połowy lutego

a nie mam możliwości przymierzyć się do wielkości i geometrii ramy (speedstery z 2014 zostały już w moim mieście wykupione a nowych jeszcze nie ma), potrzebuję pomocy w doborze rozmiaru:

- mam 178 cm wzrostu przy ok. 82-83 cm długości wewnętrznej nogi i wg ogólnej tabeli doboru na stronie SCOTT przy tym rowerze odpowiedni rozmiar to M. Dodam jeszcze, że na co dzień poruszam się SPECIALIZED Crosstrail również w rozm. M.

Proszę również o komentarz odnośnie charakterystyki geometrii tego roweru (na stronie przy opisie widnieje "Speedster 20 otrzymał charakterystykę F01" co, przyznam szczerze, nic mi nie mówi). Geometria znajduje się pod tym linkiem:

http://www.scott.pl/...s/29/29_930.jpg

Czy będzie to rower równie a przynajmniej podobnie komfortowy jak CANYON Endurance AL

(https://www.canyon.c...ike.html?b=3577), który niestety przekracza mój budżet?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Najlepiej chyba porównać długość horyzontalną górnej rury posiadanego roweru do tego samego parametru w planowanej szosówce. Z uwzględnieniem, że rowery szosowe mają dłuższe mostki niż rowery crossowe; do sprawdzenia na stronach producentów tych rowerów, jaka to jest różnica. Jeśli pasuje Tobie długość górnej rury + mostka w Specu to celuj w podobny parametr w szosówce.

Kolego wszystko jest na forum. Podąłem Ci nawet link do konkretnego tematu - gdzie można to powiedzieć przetarłem szlaki w tym roku. Podałem tam cenę, jakie modele rozpatrywałem ( oba miasta które podałem dawały mi zniżki), bardzo pomocni byli inni użytkownicy- dostarczyli mi wiele wiedzy. Dlatego zachęcam by wczytać się trochę w wątek i wynieść jak najwięcej dla siebie.

Co do rozmiaru na razie Ci nie odpowiem bo czekam na ten model. Dopiero w połowie lutego Scott ma dodać rowery na Polski rynek- więc wcześniej na pewno nie pojeździsz przynamniej na tym modelu. Bo jak się dowiedziałem model modelowi nie równy w kwestii dostepności

Żeby nie było, że jestem wredny. Poprostu zachęcam do poczytania i pogłębienia wiedzy. Niżej przytaczam część mojej wypowiedzi z tamtego tematu:

"Zarezerwowałem ( kupiłem) tego Scotta Speedster 20  zadatek wpłacony, koniec poszukiwań w tej cenie nic lepszego nie dało się znaleźć. W końcówce lutego do odbioru bo rocznikowo 2015- nie ma go jeszcze na rynku sprzedaży. Jako kupiony w przesprzedaży dostałem te 10% zniżki o której dobrze koledzy na forum pisali ;) Więc wyszło 3600zł za rower na nowej 105, dobrym markowym rowerze ( Scott), ponoć piasty i opony są jego słabszą stroną ale na amatorskie jazdy wystarczy a w przyszłości będzie się modernizować"

OK- miałem dobre chęci ale dobrze niech każdy zakłada sobie wątków ile chce. Parę osób nazbiera sobie sporo postów.

Jednym zdaniem :

Wolnoć Tomku w swoim domku

Na model Scotta speedstera 30 -model niżej też miałem 10% bo pytałem o dwa modele 20 i 30. Więc kolega wyżej ma racje- jeśli masz troszkę więcej kasy lub możliwość zaoszczędzenia to speedster 10 może być do wyjęcia za jakieś 4300zł. Trzeba pytać, dzwonić, pisać e-maile. Taka dodatkowa porada. Tyle z mojej strony.

Pozdrawiam

Czy któryś z bardziej doświadczonych Użytkowników mógłby odnieść moje wymiary z Bike Fit Calculator do geometrii ramy SCOTT Speedster (http://www.scott.pl/produkt/182/556/rower-speedster-20/). 

Muszę przyznać, że to co wyszło na BFC nijak się ma do tego co jest na stronie producenta rowerów - wymiary przy poszczególnych rozmiarach bardzo się rozjeżdżają. Generalnie celuję w rozmiar M.

Inseam: 81,3 cm
Trunk: 65 cm
Forearm: 35 cm
Arm: 68 cm
Thigh: 59 cm
Lower Leg: 55 cm
Sternal Notch: 148 cm
Total Body Height: 178 cm

Poniżej sugestie BFC:

The Eddy Fit (cm)  

Seat Tube Range c–c:    53.8 - 54.3 cm

Seat Tube Range c–t:    55.5 - 56 cm

Top Tube Length:    56 - 56.4 cm

Stem Length:    10.1 - 10.7 cm

BB–Saddle Position:    73.2 - 75.2 cm
Saddle Handlebar:   54.8 - 55.4 cm
Saddle Setback:   5 - 5.4 cm

The Competitive Fit (cm)  

Seat Tube Range c–c:    52.6 - 53.1 cm

Seat Tube Range c–t:    54.3 - 54.8 cm

Top Tube Length:    56 - 56.4 cm

Stem Length:    11.2 - 11.8 cm

BB–Saddle Position:    74 - 76 cm
Saddle Handlebar:   54 - 54.6 cm
Saddle Setback:   3.8 - 4.2 cm

The French Fit (cm)  

Seat Tube Range c–c:    55.5 - 56 cm

Seat Tube Range c–t:    57.2 - 57.7 cm

Top Tube Length:    57.2 - 57.6 cm

Stem Length:    10.3 - 10.9 cm

BB–Saddle Position:    71.5 - 73.5 cm
Saddle Handlebar:   56.5 - 57.1 cm
Saddle Setback:   4.5 - 4.9 cm

Z góry dziękuję za komentarze:)

Według Scott'a jesteś między rozmiarem M, a L. Słyszałem, że wiele osób doradza kupić przy wahających się rozmiarach właśnie ten rozmiar mniejszy.

Ja również kupuję Speedstera 20 i polecono mi rozmiar L na moje 185cm wzrostu (co jest też między dwoma rozmiarami).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...