mat2807 Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Witam, przymierzam się do zakupu roweru szosowego. To będzie moja pierwsza szosa, chcę ją wykorzystywać do sportowo - rekreacyjnej jazdy ok 60 - 100 km jednorazowo a także raz, dwa razy w roku do startu w TRI (1/4 IM). Z uwagi na fakt, że treningi oraz starty traktuję czysto rekreacyjnie bez walki o podium;), zależy mi aby geometria roweru była bardziej komfortowa niż wymagająca. Przeglądając rynek pod kontem planowanego budżetu, moją największą uwagę przykuwa SCOTT Speedster 20 na sezon 2015. http://www.scott.pl/...r-speedster-20/ Ponieważ jestem w stanie kupić go z rabatem ok. 15-20% przy zamówieniu złożonym do połowy lutego a nie mam możliwości przymierzyć się do wielkości i geometrii ramy (speedstery z 2014 zostały już w moim mieście wykupione a nowych jeszcze nie ma), potrzebuję pomocy w doborze rozmiaru: - mam 178 cm wzrostu przy ok. 82-83 cm długości wewnętrznej nogi i wg ogólnej tabeli doboru na stronie SCOTT przy tym rowerze odpowiedni rozmiar to M. Dodam jeszcze, że na co dzień poruszam się SPECIALIZED Crosstrail również w rozm. M. Proszę również o komentarz odnośnie charakterystyki geometrii tego roweru (na stronie przy opisie widnieje "Speedster 20 otrzymał charakterystykę F01" co, przyznam szczerze, nic mi nie mówi). Geometria znajduje się pod tym linkiem: http://www.scott.pl/...s/29/29_930.jpg Czy będzie to rower równie a przynajmniej podobnie komfortowy jak CANYON Endurance AL (https://www.canyon.c...ike.html?b=3577), który niestety przekracza mój budżet? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin13 Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Najlepiej chyba porównać długość horyzontalną górnej rury posiadanego roweru do tego samego parametru w planowanej szosówce. Z uwzględnieniem, że rowery szosowe mają dłuższe mostki niż rowery crossowe; do sprawdzenia na stronach producentów tych rowerów, jaka to jest różnica. Jeśli pasuje Tobie długość górnej rury + mostka w Specu to celuj w podobny parametr w szosówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom7 Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Zamówiłem nie dawno ten model. Co mogę powiedzieć - mam 170cm i sprzedawca doradził mi M. Bardzo podobny wątek o rowerach szosowych powstał już na forum- dobrze by było w jednym miejscu o tym rozmawiać i nie robić chaosu na forum http://www.forumrowerowe.org/topic/174187-zakuprower-szosowy-3500-4000zl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mat2807 Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Możesz napisać jaką cenę udało Ci się uzyskać oraz w jakim sklepie dokonałeś zakupu? Jeżeli nie chcesz podawać nazwy sklepu na forum, wyślij priv. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bmarcin1 Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Ja posiadam speedstera 20 rocznik 2013 rozmiar ramy xl przy wzroście 186 noga 90 dosyć wygodnie sie jezdzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom7 Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Kolego wszystko jest na forum. Podąłem Ci nawet link do konkretnego tematu - gdzie można to powiedzieć przetarłem szlaki w tym roku. Podałem tam cenę, jakie modele rozpatrywałem ( oba miasta które podałem dawały mi zniżki), bardzo pomocni byli inni użytkownicy- dostarczyli mi wiele wiedzy. Dlatego zachęcam by wczytać się trochę w wątek i wynieść jak najwięcej dla siebie. Co do rozmiaru na razie Ci nie odpowiem bo czekam na ten model. Dopiero w połowie lutego Scott ma dodać rowery na Polski rynek- więc wcześniej na pewno nie pojeździsz przynamniej na tym modelu. Bo jak się dowiedziałem model modelowi nie równy w kwestii dostepności Żeby nie było, że jestem wredny. Poprostu zachęcam do poczytania i pogłębienia wiedzy. Niżej przytaczam część mojej wypowiedzi z tamtego tematu: "Zarezerwowałem ( kupiłem) tego Scotta Speedster 20 zadatek wpłacony, koniec poszukiwań w tej cenie nic lepszego nie dało się znaleźć. W końcówce lutego do odbioru bo rocznikowo 2015- nie ma go jeszcze na rynku sprzedaży. Jako kupiony w przesprzedaży dostałem te 10% zniżki o której dobrze koledzy na forum pisali Więc wyszło 3600zł za rower na nowej 105, dobrym markowym rowerze ( Scott), ponoć piasty i opony są jego słabszą stroną ale na amatorskie jazdy wystarczy a w przyszłości będzie się modernizować" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Przecież przy obniżce na Scotta w takiej wysokości, dużo taniej od zalnkowanego Canyona kupiłbyś nawet Sportstera 10 więc zastanawianie się nad Canyonem (do którego musisz doliczyć jeszcze koszty wysyłki) nie ma najmniejszego sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin13 Napisano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Kolego wszystko jest na forum Kolego, gdy Ty zakładałeś swój temat, wcale całkiem niedawno, to również wszystko już na forum było... budrzecie no proszę Ciebie... żeby nie było, że jestem wredny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom7 Napisano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 OK- miałem dobre chęci ale dobrze niech każdy zakłada sobie wątków ile chce. Parę osób nazbiera sobie sporo postów. Jednym zdaniem : Wolnoć Tomku w swoim domku Na model Scotta speedstera 30 -model niżej też miałem 10% bo pytałem o dwa modele 20 i 30. Więc kolega wyżej ma racje- jeśli masz troszkę więcej kasy lub możliwość zaoszczędzenia to speedster 10 może być do wyjęcia za jakieś 4300zł. Trzeba pytać, dzwonić, pisać e-maile. Taka dodatkowa porada. Tyle z mojej strony. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Nie za "4300" tylko -w pesymistycznej wersji- 4100 zł. A w optymistycznej za 3840 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mat2807 Napisano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Czy któryś z bardziej doświadczonych Użytkowników mógłby odnieść moje wymiary z Bike Fit Calculator do geometrii ramy SCOTT Speedster (http://www.scott.pl/produkt/182/556/rower-speedster-20/). Muszę przyznać, że to co wyszło na BFC nijak się ma do tego co jest na stronie producenta rowerów - wymiary przy poszczególnych rozmiarach bardzo się rozjeżdżają. Generalnie celuję w rozmiar M. Inseam: 81,3 cmTrunk: 65 cmForearm: 35 cmArm: 68 cmThigh: 59 cmLower Leg: 55 cmSternal Notch: 148 cmTotal Body Height: 178 cm Poniżej sugestie BFC: The Eddy Fit (cm) Seat Tube Range c–c: 53.8 - 54.3 cm Seat Tube Range c–t: 55.5 - 56 cm Top Tube Length: 56 - 56.4 cm Stem Length: 10.1 - 10.7 cm BB–Saddle Position: 73.2 - 75.2 cmSaddle Handlebar: 54.8 - 55.4 cmSaddle Setback: 5 - 5.4 cm The Competitive Fit (cm) Seat Tube Range c–c: 52.6 - 53.1 cm Seat Tube Range c–t: 54.3 - 54.8 cm Top Tube Length: 56 - 56.4 cm Stem Length: 11.2 - 11.8 cm BB–Saddle Position: 74 - 76 cmSaddle Handlebar: 54 - 54.6 cmSaddle Setback: 3.8 - 4.2 cm The French Fit (cm) Seat Tube Range c–c: 55.5 - 56 cm Seat Tube Range c–t: 57.2 - 57.7 cm Top Tube Length: 57.2 - 57.6 cm Stem Length: 10.3 - 10.9 cm BB–Saddle Position: 71.5 - 73.5 cmSaddle Handlebar: 56.5 - 57.1 cmSaddle Setback: 4.5 - 4.9 cm Z góry dziękuję za komentarze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitman Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Według Scott'a jesteś między rozmiarem M, a L. Słyszałem, że wiele osób doradza kupić przy wahających się rozmiarach właśnie ten rozmiar mniejszy. Ja również kupuję Speedstera 20 i polecono mi rozmiar L na moje 185cm wzrostu (co jest też między dwoma rozmiarami). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.