Skocz do zawartości

[rower] SCOTT Speedster 20 2015 - prośba o pomoc w doborze rozmiaru

mat2807

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

przymierzam się do zakupu roweru szosowego.

To będzie moja pierwsza szosa, chcę ją wykorzystywać do sportowo - rekreacyjnej jazdy ok 60 - 100 km jednorazowo

a także raz, dwa razy w roku do startu w TRI (1/4 IM). Z uwagi na fakt, że treningi oraz starty

traktuję czysto rekreacyjnie bez walki o podium;), zależy mi aby geometria roweru

była bardziej komfortowa niż wymagająca. 

Przeglądając rynek pod kontem planowanego budżetu, moją największą uwagę przykuwa SCOTT Speedster 20 na sezon 2015. 

http://www.scott.pl/produkt/182/556/rower-speedster-20/

Ponieważ jestem w stanie kupić go z rabatem ok. 15-20% przy zamówieniu złożonym do połowy lutego

a nie mam możliwości przymierzyć się do wielkości i geometrii ramy (speedstery z 2014 zostały już w moim mieście wykupione a nowych jeszcze nie ma), potrzebuję pomocy w doborze rozmiaru:

- mam 178 cm wzrostu przy ok. 82-83 cm długości wewnętrznej nogi i wg ogólnej tabeli doboru na stronie SCOTT przy tym rowerze odpowiedni rozmiar to M. Dodam jeszcze, że na co dzień poruszam się SPECIALIZED Crosstrail również w rozm. M.

Proszę również o komentarz odnośnie charakterystyki geometrii tego roweru (na stronie przy opisie widnieje "Speedster 20 otrzymał charakterystykę F01" co, przyznam szczerze, nic mi nie mówi). Geometria znajduje się pod tym linkiem:

http://www.scott.pl/photo_sizes/29/29_930.jpg

Czy będzie to rower równie a przynajmniej podobnie komfortowy jak CANYON Endurance AL

(https://www.canyon.com/pl/roadbikes/bike.html?b=3577), który niestety przekracza mój budżet?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witaj
mam identyczny dylemat co do Scotta Speedster 20 lub 30 z 2014.
Również planuję TRI 1/4. i może jakiś wyścig uliczny. Z racji tego, że głównie poruszam się w MTB to będzie moje uzupełnienie treningu.

Ale do rzeczy, ja mam wzrost ok. 168 cm i nogę ok. 72/73. Właśnie przymierzałem rozmiar S.
Rama miała ciutek zapasu może na 2-3 palce (w butach).
Karnąłem się i pozycja nawet była dość wygodna, czuć było kontrolę, że ma się wszytsko pod ręką.
Mając ręce na górnej części kiery pozycja dość prosta, jest łatwy dostęp do klamek i dobrze się leży.
Pozycja dość zwarta.
Zastanawiałem się czy XS ale byłoby ciasno na rowerze, można wtedy chyba haczyć nogami po kierze i kole.

Kąt rury jest dość duży (jeśli się mylę w nazewnictwie to sorry) więc to też chyba będzie miało wpływ bardziej na komfort.

Ten rower jest opisywany jako bardziej komfortowy jak wyczynowy.

Siedziałem jeszcze na kilku innych ale różne bywało. Ten wydaje się chyba właście OK. I teraz jestem na etapie ostatecznej decyzji. Jak wspomniałem wybnieram z 2014 bo mają dobre ceny.

Mam nadzieję, że jakość Tobie pomogłem.

Napisano

Ja przy 187cm wzrostu kupiłem L, żona przy 168 wzięła S.

Rower głównie pod triathlon. 

Analizowałem inne popularne marki i to co przeważyło dla mnie to (Wszystko w porównianiu do innych marek w podobnej cenie):

- Niska główka

- Ostry kąt podsiodłówki (S ma 75*), a żona startuje w 1/2IM

- Krótki ogon

- Dostępność od ręki w sklepie - dla niektórych to może nie być argument, ale wg mnie strata czasu zwiazana z długimi poszukiwaniami to też pieniądze - Dodatkowo ma się więcej czasu na poznanie roweru np jeżdżąc na rolkach.

Mogliśmy miec 20% zniżki na Gianta, ale Defy to rower zbyt rekreacyjny, TCR jest za drogi. 

Napisano

Przymierzyłem sie do L i XL. L(56) o dziwo było ok, wg rozmiarówki jestem pomiędzy rozmiarami. Dziwne ale rower nie był za krótki wg mnie (zresztą kupowany był pod kątem triathlonu, a tam długo niekoniecznie znaczy dobrze) mimo ze wg długosci nogi powinienenm kupić 54, wg wzrostu celowac w 58. 

Mostek ma 100mm, zawsze moge 120 założyć i nie zabiję geo roweru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...