Skocz do zawartości

W co ubrac się na rower jak pada śnieg?

hemscru

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

no własnie jak w temacie. Co wybrac? goretex? softshell? 3 warstwy?

Pytanie jest niby proste ale odpowiedź już taka nie jest.

Na początku musimy dowiedzieć się jaki jest rodzaj śniegu sypie z nieba a sypać nam może  śnieg suchy lub też śnieg mokry.

- Śnieg suchy sypie przy niskich temperaturach kiedy jest dość duży mróz i wówczas można jeżdzić w zewnętrznej warstwie zapobiegającej wychłodzeniu.  mojego doświadczenia jak mróz zaczyna się zbliżać do wartości dwucyfrowych to opady śniegu prawie w ogóle nie występują za to w przypadku występowania silnych wiatrów może pojawić się zadymka śnieżna czyli śnieg będzie padać równolegle do ziemi.

- a śnieg mokry sypie kiedy temperatura oscyluje w okolicach zera. W tym przypadku dobrze jest założyć warstwę przeciwdeszczową.

Napisano

ja to od zimnej jesieni przez zime mam tylko ,,softschela'' z lidla z jesieni 2012 do tego długie spodnie rowerowe tez jesien 2012 i teraz jesien 2014.

Zwykle zakladam pod softshela koszulke termo i to wszystko.

Pod spodie niestety już trzeba założyć jakieś legginsy czy cos,no wali po tyłku,szczególnie jak jest mokro ,jak sie topi wszystko itd.

Do tego zawsze jeszcze mam takie grube skarpety przed kolano,wtedy małą szansa ze przez nogawke mi coś Zawieje :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...