Skocz do zawartości

[przerzutka przód] deore - regulacja

Maki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam taki problem, a mianowicie mam z przodu łańcuch na środkowej zębatce. To jak z tyłu łańcuch jest na najmniejszej to ociera mi o przerzutkę przednią. Więc wyregulowałem ją tak że jest leciutki odstęp. Ale jak wrzucę na największą zębatkę z tyłu to znów ociera o drugą stronę przerzutki. Ociera już na przed ostatniej zębatce (7 bieg). więc sobie pomyślałem iż jak wrzucam z tyłu na 7 czy 8 to musze z przodu wrzucić na najmniejszą zębatkę. Czy to tak ma być czy mam źle wyregulowaną tą przerzutkę.

Napisano

Raju Ty to poważnie piszesz ?!?! Przy takich przełożeniach krzyżujesz mocno łańcuch i jazda na takim przełożeniu doprowadzi do zerwania łańcucha. Jak masz z przodu na środkowym blacie to nie można używać skrajnych przełożeń z tyłu. Sam dźwięk który dobiega ocierania łańcucha daje tego świadomość.

Napisano

Ja tyle wiem iż:

-Gdy się ma z przodu na największym blacie to można z tyłu przerzucać 4 najmniejsze blaty

-Gdy się ma z przodu na środkowym blacie to można z tyłu przerzucać na wszystkich blatach

Gdy się ma z przodu na najmniejszym blacie to można z tyłu przerzucać 4 największe blaty

No chyba że jestem w błędzie to wyprowadzić mnie z niego.

Napisano

Ja tyle wiem iż:

-Gdy się ma z przodu na największym blacie to można z tyłu przerzucać 4 najmniejsze blaty

-Gdy się ma z przodu na środkowym blacie to można z tyłu przerzucać na wszystkich blatach

Gdy się ma z przodu na najmniejszym blacie to można z tyłu przerzucać 4 największe blaty

No chyba że jestem w błędzie to wyprowadzić mnie z niego.

ja bym jednak proponowal:

P3 - 3 najmniesze

P2 - omijac 2 skrajne

P1 - 3 najwieksze

pozdrawiam

michal

Napisano

Podczas jazdy i tak nie zwracasz uwagi jaka zębatka pracuje, jeśli długie zwolnienie (podjazd) to zrzucasz z przodu, jeśli krótko to z tyłu. to czy to jest z dużej na małą albo z 11 na 15 nie ma znaczenia. o napędzie się nie myśli - tylko o tym co przed tobą. A przekoszenie też sie zdarza, ale jest niewygodne.Każdy kto troche pojeździ nie będzie przekaszał łańcucha.

Napisano

he he! ja myślałem że takie rozważania w 21 wieku są już niemożliwe!! :eek:

ale rządzą Kaczyńscy więc możliwe jest wszystko - jak widać...

Mając 3 zębatki z przodu i 8 lub 9 z tyłu grzechem i obciachem i głupotą jest używanie ich w konfiguracji przód:2 - tył:skrajne2!! Po to jest tyle biegów, żeby nie przekaszając łańcucha można było używać optymalnych ustawień - i prosze mi wierzyć - 24 a już na pewno 27 biegów daje takie możliwości ;)

Jazda na średniej zębatce przedniej i krańcowych tylnich jest zarezerowana dla niedzielnych rowerzystek po 40tce :P

Napisano

Jazda na średniej zębatce przedniej i krańcowych tylnich jest zarezerowana dla niedzielnych rowerzystek po 40tce :P

To nawet jest nieprzyjemne. Podobnie na innych skrajnych przełożeniach. Łańcuch się źle układa i wydobywa się niemiły dla ucha dźwięk.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...