Tofi Napisano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Czy ktoś spotkał się z piastami które są pozbawione wszelkiego dźwięku? W obecnym rowerze mam właśnie tego typu piastę i myślałem nas zastosowaniem takiej w zapasowym zestawie kół. Problemem jest brak jakichkolwiek oznaczeń i znaków szczególnych. Piasty są po prostu czarne. To co je wyróżnia to gumowe osłonki/uszczelnienia na stożkach. Przednia piasta wygląda kropka w kropkę jak ta http://www.chainreactioncycles.com/brand-x-road-hub-front/rp-prod48622 stąd wnioskuję, że tył będzie również z Brand X tylko gdzie znaleźć te piasty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Bębenki w najtańszych piastach Shimano są bezgłośne. Niby cykają, ale w praktyce tego nie słychać. Np. w RM30. Poprostu wydaje mi się, że w tanich piastach, które mają słabą sprężynę zapadek będzie cisza. A im lepsza piasta, tym lepszy mechanizm sprzęgła i większy hałas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Shimano produkowało swojego czasu piasty z technologią o nazwie Silent Clutch np . model R0-80 . Praktycznie bezgłośne . Aczkolwiek nie mam pojęcia jak z dostępnością i ceną . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Nałóż jakiś samar na zapadki w bębenku to przestanie cykać. Tzn. będzie cykał, ale bardzo cicho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 A jakieś namiary na piasty Brand X? Możliwość bezkarnego używania myjki ciśnieniowej przemawia jednak za pójściem w tym kierunku. Bębenki w najtańszych piastach Shimano są bezgłośne. Niby cykają, ale w praktyce tego nie słychać. Np. w RM30. W moich piastach nic nie cyka, więc to raczej nie kwestia sprężyny. Może smar, ale puki działają nie zamierzam do nich zaglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.