Tofi Napisano 1 Stycznia 2015 Napisano 1 Stycznia 2015 Czy ktoś spotkał się z piastami które są pozbawione wszelkiego dźwięku? W obecnym rowerze mam właśnie tego typu piastę i myślałem nas zastosowaniem takiej w zapasowym zestawie kół. Problemem jest brak jakichkolwiek oznaczeń i znaków szczególnych. Piasty są po prostu czarne. To co je wyróżnia to gumowe osłonki/uszczelnienia na stożkach. Przednia piasta wygląda kropka w kropkę jak ta http://www.chainreactioncycles.com/brand-x-road-hub-front/rp-prod48622 stąd wnioskuję, że tył będzie również z Brand X tylko gdzie znaleźć te piasty?
Herman88 Napisano 1 Stycznia 2015 Napisano 1 Stycznia 2015 Bębenki w najtańszych piastach Shimano są bezgłośne. Niby cykają, ale w praktyce tego nie słychać. Np. w RM30. Poprostu wydaje mi się, że w tanich piastach, które mają słabą sprężynę zapadek będzie cisza. A im lepsza piasta, tym lepszy mechanizm sprzęgła i większy hałas.
jasinski21444 Napisano 1 Stycznia 2015 Napisano 1 Stycznia 2015 Shimano produkowało swojego czasu piasty z technologią o nazwie Silent Clutch np . model R0-80 . Praktycznie bezgłośne . Aczkolwiek nie mam pojęcia jak z dostępnością i ceną .
stefan2810 Napisano 1 Stycznia 2015 Napisano 1 Stycznia 2015 Nałóż jakiś samar na zapadki w bębenku to przestanie cykać. Tzn. będzie cykał, ale bardzo cicho.
Tofi Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Napisano 1 Stycznia 2015 A jakieś namiary na piasty Brand X? Możliwość bezkarnego używania myjki ciśnieniowej przemawia jednak za pójściem w tym kierunku. Bębenki w najtańszych piastach Shimano są bezgłośne. Niby cykają, ale w praktyce tego nie słychać. Np. w RM30. W moich piastach nic nie cyka, więc to raczej nie kwestia sprężyny. Może smar, ale puki działają nie zamierzam do nich zaglądać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.