jackon15 Napisano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Generalnie chodzi o wybór - tunning czy wyjmiana. Budżet nie jest określony. Teraz te koła mnie trochę zaskoczyły - czy coś źle zmierzyłem? zapomniałem o odjęciu czegoś?Już w kołach w cenie 215zł za przednie jest waga 915g (z nie prawie 1200)http://aventurasport.pl/pl/p/Kolo-rowerowe-MTB-Shimano-29-WHMT35F9M-przod-24-H/2101Różnicę widzę jedynie w mocowaniu tarczy - Centerlock wydają się mieć mniej materiału przy piaście.Czy z moją wagą 66kg mógłbym wziąć 24 lub 28 szprych? Obecne mają 32 "porządne szprychy". Pewnie dobre do DH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 im mniej szprych tym muszą one być mocniej naciągnięte. Niektórzy uważają że 32 szprychy to absolutne minimum, jednak uważam że spokojnie możesz patrzeć za kołami z mniejszą ilością szprych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monmar87 Napisano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 ja proponuję na początek gripy pro 12g za 30 zł i do tego dorwać śrube alu do topcapa ewentualnie karbonowe podkładki pod mostek i baardzo niskim kosztem odpadnie ok 100 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Nawet jak sam malo wazysz, nie warto oszczedzac na ilosci szprych. Mowimy tu o calkowitej roznicy ok 70-100g na dwa kola, przy w miare dobrych, lekkich szprychach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Od złej strony się za to zabierasz. Siodełko, sztyca, korba... Odchudzanie roweru zaczynamy od kół i amortyzatora, bo na tych dwóch częściach najłatwiej zejść z wagą i rzeczywiście wpływa to na komfort jazdy. no właśnie daj wylajtowne fele, szprychy cieniowane i oponki i masz k 1 kilo do przodu i lżej odrazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jackon15 Napisano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Dziękuje za wszystkie informacje, bo jak widzicie dopiero zdobywam wstępną wiedzę na ten temat. Rowerek kosztował w lato z małym rabatem jakieś 2550 zł. Waży 14,1 kg i ma dokuczliwy amortyzator. Kupiłem go, żeby zobaczyć czy mi się spodoba MTB. Żeby go poprawić do poziomu jaki mnie interesuje (wymagania w międzyczasie wzrosły) musiałbym wstawić - liczę nowe części bez promocji, ale też bez kosztów wysyłki, i narzędzi do korby: - Amortyzator RS Gold 30 TK Solo Air - 1.149zł - redukcja 1.000g - 1.149 zł/kg lekkości alternatywnie Reba solo Air 1.499zł - redukcja 1.200g - 1.249 zł'kg - Koła zakładam ok. 1700 g - 1.000zł - redukcja ok 800g - 1.250 zł/kg - Opony Rocket Ron 2.1 - 178zł - redukcja ok.290g - 613 zł/kg (oczywiście opony i tak kiedyś wymienię) - Korba Deore M590 - 240zł - redukcja ok 330g - 727 zł/kg Hamulce, przerzutki itp - chyba sobie lepiej odpuścić. Łączny koszt upgradu bez kosztu opon (zakładam, że opony zmienie na RoRo jak sie zużyją) to 2.389zł za redukcję masy o 2.130g czyli średnio 1121zł / kg lekości i miałbym łączną masę 11.970g (plus oczywiście zysk w postaci dobrego amortyzatora) Sumarycznie miałbym rower 12kg w cenie 4939zł.... Oczywiście znajdując jakieś okazje, albo sprzedając stare części można to trochę zredukować. Dodając lżejsze opony RoRo miałbym łączną redukcję 2.420 g czyli finalną mase roweru 11.680 g. Ma to sens? Rower już kupiony, rama mi się podoba. Oglądając amortyzatory zwróciłem jednak uwagę, ze tej półce cenowej amortyzatory są częściej w wersji ze stożkową rurą, co mnie trochę zniechęca w inwestycję w tą ramę. Czy lepiej poczekać aż się ten rower "zamortyzuje" i kupić jakiś nowy na jesiennej wyprzedaży? Za 4.000zł miałbym już sprzęt z Rebą i częściami Deore/XT a koła jeszcze można odchudzić o 600 g(np. Giant Talon 27.5 0 LTD - nie wiem ile waży. kosztuje 4.399 ale daja bony na 400zł) Zapraszam do wymiany opinii. Edytowane 16 Stycznia 2015 przez jackon15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NEX Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 No ciężko stwierdzić , ja miałem podobnie , z tym ,że jeździłem na 1/1.8 i powoli zbierałem sobie części ( m.in rame z taperowaną główką ) . Piszesz ,że rama ci się podoba , no czy właśnie czy nie o to chodzi ? Dla mnie bynajmniej mój rower musi mi się podobać oraz spełniać moje oczekiwania . Może póki co same koła i opony by wystarczyły plus korba , wtedy w gdy wymieniasz rame wrzucasz amorka i kółka już masz gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jackon15 Napisano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Scenariusz z wymianą ramy odrzucam z 3 powodów: 1. To amortyzator jest jednym z głównym powodów całej idei upgrade'u - ciężki i słaby 2. Rama waży ok. 1.750 i podoba mi się jej malowanie i kształ. 3. Łączny koszt dorówna praktycznie ceni nowego roweru a pozostanie ciągle różnica na osprzęcie i mnóstwo roboty Edytowane 16 Stycznia 2015 przez jackon15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NEX Napisano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 No to akurat amorek będzie na początek dobrym wyborem tylko pod zwykłą rurę ciężko będzie znaleźć ,ale warto zmienić go dla lepszej pracy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 (edytowane) Skoro rama zostaje, to poszukaj dobrego widelca z prostą sterówką, nie jest to póki co niemożliwe choć nie wystarczy pójść do pierwszego lepszego sklepu i będzie Napisz do Activii, może znajdzie się jeszcze Epicon lub Axon czy jakiś Marcok w atrakcyjnej cenie. Chyba, że koniecznie musi być Rokszoks Edytowane 18 Stycznia 2015 przez modrzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jackon15 Napisano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Zamknięcie wątku. Chciałbym podziękować za wszystkie porady. Zrozumiałem zakres koniecznych wymian i że jest tego dużo... Uznałem, że nie ma co za dużo inwestować. Trzeba spróbować rozsądnie sprzedać całkiem jeszcze świeży rower bo nie ma jeszcze żadnych uszkodzeń. Poszedłem więc do sklepu rozejrzeć się i przy okazji kupić rowerek synkowi i wyszedłem z ... zamówieniem na Cube Race One 29" 2015 Okazało się, że już dzisiaj sprzedaje się końcówkę roku 2015 (nie pomyliłem się - 15-go) a potem może jeszcze będą. Cena wynosi 1000€ (jestem teraz we Włoszech) więc ok. 4.300zł i jeszcze pompkę dostanę (dostawa za 4 tygodnie) Jest to tylko 1750zł więcej niż zapłaciłem za Talona a w zamian dają: - Reba (jak zobaczyłem jak to pracuje....) - całe oprzyrządowanie jest XT - przerzutki, hamulce, korba, manetki - trochę boję się o koszty serwisu... - szeroka mufa robi wrażenie Cięzko było się oprzeć. Mam nadzieję, że jest trochę przewymiarowany w aspekcie wytrzymałości na moje potrzeby i długo mi posłuży... Waga 12,2 ale widzę, że przy wymianie opon można będzie trochę zjechać i będzie poniżej 12. Pozdrawiam i zamykam wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi