Bejker Napisano 30 Grudnia 2014 Napisano 30 Grudnia 2014 Cześć. Mam piaste Formula dc 32. I chciałbym ją przeserwisować, a na razie nie mam imbusa 11 więc szukam ile ma łożysk- 2 czy 4. Znalazłem takie coś http://i81.photobucket.com/albums/j226/lannes2007/tech1-1.jpg ale mało mi to mówi. Wygląda ona tak http://screambikes.eu/4226-6474-thickbox/zadna-glavina-formula-dc32.jpg (inne malowanie). Znalazłem też coś takiego: http://www.pinkbike.com/u/xedox/album/Parts/.Doszedłem do wniosków1. piasta ma 2 łożyska które opierają się na osi2. Jedno łożysko wchodzi w bębenek ( po to to rozszerzenie piasty w tym miejscu ), następnie 2 łożysko i zakręcamy od drugiej strony.Wydaje mi sie to troche dziwne bo z tego co wiem np. w piastach joytech są normalnie wianki po obu stronach korpusu a w bębenku są odzielne. Dobrze myśle ?
Tofi Napisano 31 Grudnia 2014 Napisano 31 Grudnia 2014 Dokładnie tak. Tylna piasta ma 2 łożyska w korpusie i dwa w bębenku.
tobo Napisano 31 Grudnia 2014 Napisano 31 Grudnia 2014 Ta piasta ma dwa łożyska maszynowe i bębenek na dwóch rzędach kulek. Piasty posiadające 4 łożyska mają dwa w korpusie, na obu jego końcach, i dwa w bębenku.
Bejker Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Napisano 31 Grudnia 2014 dzieki. czyli te zdjęcia z pinkbikeu są niekompletne tak ? I brakuje jeszcze założenie tych kulek do bębenka ? Można przerobić jakos bębenek pod maszyny ? NP dobrać takie lozyska maszynowe i je tam wcisnac ? Nie mam pojecia jak ten bębenek wygląda w środku, ale zapewne są tam jakies stożki ?
Mod Team michuuu Napisano 31 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 31 Grudnia 2014 Można przerobić jakos bębenek pod maszyny ? Jak jest bieżnia do kulek to z maszynowymi raczej kiepsko.
tobo Napisano 31 Grudnia 2014 Napisano 31 Grudnia 2014 Nie masz możliwości przerobienia gdyż bębenek jako taki posiada bieżnię dla kulek, "trzon" bębenka też, nakrętka mocująca wszystkie elementy bębenka razem również. Poza tym nawet jak rozwiązałbyś w jakiś cudowny sposób kwestię maszynówek w bębenku to w korpusie nie miałbyś na takie łożysko miejsca - tam gdzie jest ono normalnie osadzone tu znajduje się śruba trzymająca bębenek w gnieździe korpusu. Kolejna sprawa to mechanizm zazębiający, który znajduje się tam gdzie w innym przypadku znajduje się łożysko wewnętrzne bębenka - piasty łozyskowane poczwórnie mają mechanizm zapadkowy na zewnątrz. I brakuje jeszcze założenie tych kulek do bębenka ? Nie brakuje - bębenki nie są sprzedawane w częściach, tylko jako jeden element. Koszt serwisu bębenka przekracza jego cenę detaliczną - rozbiórka, czyszczenie i składanie to trochę pracochłonny proces.
Bejker Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Napisano 31 Grudnia 2014 Dzieki tobo za odpowiedź. Czyli po prostu ściągam bębenek i go nie dotykam. Pytam dlatego ze kolega w swoim joytechu rozbieral bębenek jakies podkladki dawal itp. Jeszcze jedno- piasta na 4 łożyskach ma lozyska tak jak ja i dodatkowo 1 podtrzymuje bębenek a drugie jest w środku ? Dobrze zrozumiałem ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.