Emperor Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Witam, otóż kupiłem dzisiaj nowy hamulec shimano deore bl-m615 na przód, po zamontowaniu zdziwiła mnie słaba praca tego hamulca, żeby zatrzymać koło w miejscu naciskając jednym palcem trzeba użyć sporo siły, dwoma lepiej jednak i tak trzeba się nieco wysilić. "Zjawisko" docierania klocków jest mi znane, tarcza zauważyłem dopiero po jeździe próbnej jest odrobinę tłusta od smaru, była już wcześniej starałem się to umyć jednak tylko w zimnej wodzie bez dodatku żadnego płynu :/ . Czy lekko tłusta tarcza może być przyczyną słabej siły tego hamulca? A może po dotarciu będzie działać normalnie? Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bejker Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Przy ''lekko'' tłustej tarczy nawet saint nie pomoże Wyczyść tarcze, z klockami w sumie papierem ściernym i nic wiecej nie zrobisz. A jak ci się nie chce to znajdź górkę rozpędź się troche i jedź z lekko zaciśnietym hamulcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emperor Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Dobra, czyli po wyczyszczeniu tarczy powinno działać ok? Aha gdzieś w odmętach internetu wyczytałem że klocki można "gotować" jeśli są tłuste, to prawda? Opłaca się czy lepiej tak jak mówisz zetrzeć tą warstwę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Zawsze można odpowietrzyć ale jak nie to to obstawiam niską temperaturę. Olejowe a takimi są Shimano mogą w zimie trochę "zamulać". Dlatego na oceną co i jak poczekał bym na "normalne" temperatury. Niektóre klocki można odratować wypalając w piekarniku a niektóre idą tylko na śmietnik. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez beskid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emperor Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Też prawda, na zewnątrz kiedy testowałem hamulec, było to jakoś o 17 było -5 stopni. Korzystam z roweru codziennie, (śnieg mi nie straszny ) więc hamulec przydałby się dobry nawet w takich temperaturach . Odpowietrzanie chyba odpada bo hamulec został dzisiaj wyjęty z pudełka. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez Emperor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 mój 615 hamowal dobrze,ale jak malowałem tarcze,to na koniec jeszcze przetarłem acetonem powierzchnie do hamowania.Potem na wycieczce(było dosyć mokro) jechalem wolno,wcisniecie nie za mocno klamki i malo otb nie zaliczylem,i tak pare razy.Teraz juz tak mocny nie jest,też pewnie kwestia syfu na tarczy/klockach Przeczysć tarcze i powinno byc ok skoro hamulec nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 No to świetnie, zepsułeś sobie nowe klocki http://www.forumrowerowe.org/topic/154776-poradnik-hamulec-tarczowy-nie-hamuje-dlaczego/ tu masz co i jak. Jednym sie udaje odzyskać 100% innym nie ... na drugi raz będziesz uważał i zabierał sie porządnie do zagadnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Krótko: tarcza do odtłuszczenia, klocki do wymiany, zacisk wewnątrz do umycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emperor Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Kupiłem nową tarczę ponieważ tamta tłusta była używana i stara, przeczyściłem dokładnie klocki papierem ściernym no i powiem że siła wzrosła znacznie, myślę że działa nawet poprawnie ale zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi