Skocz do zawartości

[kaseta] Zębatka 40/42T w kasecie 8/9 rzędowej

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Muszę taki temat założyć bo choć jeszcze napędu nie kupuję to nie daje mi spokoju :)

Interesuje mnie czy zakres kasety 8/9 rzędowej można rozszerzyć do załóżmy 11-42. 

Czy da się podmienić jeden tryb z kasety 8 lub 9 rzędowej - podejrzewam że zębatki 40/42T są węższe i wiąże się to z koniecznością dołożenia jakiejś podkładki.

Jaka przerzutka obsłuży takie połączenie? 

Czy szerszy łańcuch dogada się z zębatką 42T i nie zje jej za szybko?

Napędy 1x10 lub 1x11 nie dość że są droższe to obsługiwane przez mniej wytrzymałe łańcuchy. 

Ciekaw jestem jednak czy tani napęd 32T z przodu + kaseta 8/9 rzędowa można zmodyfikować dokładając do niego przełożenie do mielenia podjazdów. 

No i czy ma to jakiekolwiek uzasadnienie ekonomiczne.
Teoretycznie taka zębatka 42T może obsłużyć więcej niż jedną kasetę nawet pomimo tego że jest aluminiowa. 

Z góry dzięki za pomoc w rozwiązaniu tej zagadki. Siedziała mi w głowie od dawna ;)

Napisano

przy kasecie 11-36t pewnie i by działało, ale jak w tym przypadku z przerzutką, czy któraś ogarnie taką zębatkę to trudno powiedzieć

Napisano
tutaj znajdziesz odp

Najmniejszą koronką w tej kasecie jest 13T a 40T następuje po 34T. Co w sumie nie jest głupim pomysłem przy zastosowaniu odpowiedniej korby. Na przykład mojej z koronką 36T ;)

Napisano

No właśnie - tutaj dół kończy się na 13 i  poza zębatką trzeba dedykowaną "nakrętkę" do kasety. 

Dwa że rezygnując z 11T zakres przełożeń drastycznie się zmienia - przy 32T na korbie nie ma czym dokręcić na szosie a przy 36T nie dość że nie ma nic na szosę to dodatkowo najmniejsze przełożenie spada do takiego które przy 32T osiąga się już z kasetą 11-36. 

Napisano

Cóż... Rozumiem że Abslout zmontował to tak właśnie dlatego żeby uniknąć kłopotu z wrzucaniem na 40T.

Pozostaje jeszcze kwestia, czym to obsłużyć. Zwykła zmieniarka 9spd chyba nie da rady. Podejrzewał że trzeba skorzystać z pierwszej Deorki 10spd i 9-cio rzędowych manetek Afery (nie pamiętam numeru)

• Mod Team
Napisano

Tak myśli jednak jednak jest tam wzmianka ( tylko nie wiem czy konkretnie w tym temacie) o ty ze 9tki także można doposażyć :P i przerzutki to ogarną

Napisano

Opcja 1x9:

Dajesz takiego SLX 12-36 + 40t z HCC

Trzeba rozparcelować te kasetę bo chyba jest w 1 kawałku oprócz najmniejszej.

Wystarczy usunąć 16T, a 14 zamienić na 15... masz 12-15-18-21-24-28-32-36-40 (przeskoki co 3 lub 4 zęby).

Oczywiście konieczne będzie dorobienie lub dobranie dystansów pod 9 rz.

Opcja 1x10:

Ponieważ bębenki 8/9/10 mają tę samą szerokość to wystarczy przejść na napęd 10speed ale to już się wiąże z wymianą przerzutki/manetek co podnosi koszt.

Napisano

Ja się jeszcze do tego odniosę (Ale się obudziłem :D ):

Napędy 1x10 lub 1x11 nie dość że są droższe to obsługiwane przez mniej wytrzymałe łańcuchy.
Za przeproszeniem, CO? Akurat łańcuch 10x ma większe predyspozycje do przekosów jak jakikolwiek inny. Podczas gdy darłem już osemki i dziewiątki po 2kkm łańcucha dziesiątkowego jeszcze nie zerwałem nigdy a dodam że nie kupuję czegoś mocniejszego jak najzwyklejszy Deore i jeżdżę 1x10.
Napisano

Dobrze wiedzieć :) Początkowo byłem sceptycznie nastawiony do 10 rzędów ale nie wykluczam, jeśli tylko zrobi mi tyle kkm co taka 8 czy 9. 

Sprzęt będzie do dopiero składanego roweru więc i manetki i reszta jest do kupienia ale jednak chcę go złożyć maksymalnie tanio więc myślałem że na maksymalnie 9rz. poprzestanę. 

Napisano

Kto co lubi. Ja do mniejsze ilości biegów nie wrócę. Choćby z tego powodu że podoba mi się kaseta 11-36 a jakbym miał ją w mniejszej konfiguracji to tak najs by już biegów nie zmieniała. Co innego jakby owa kaseta była np 11-34 czy 11-32. Wtedy taka ilość biegów wydaje się zbędna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...