Skocz do zawartości

[koło] Pomoc w doborze części

Moorzyn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Potrzebuję złożyć nowe koło tylne. Budżet: do 300zł. Jeżdżę mocne xc. Nie skaczę, ale często zdarzają się kocie łby, kamienie. Takie co bym mógł sobie po górach pohulać.

Piasta: myślę nad Novatec NT-D042SB

Obręcz: potrzebuję pod V-brakee, ale proszę podajcie mi też pod tarcze, bo nie wykluczone, że finansów wystarczy na ich zakup (swoją drogą, ma sens zakładnie tarcz tylko na tył?; z przodu nie mam uchwytu, muszę zbierać na nowy amor :/ ). Znalazłem Dt 535 w promocji - 70zł.

Szprychy: tutaj nie wiem nic smile.png

Do tego kaseta CS-HG50 i łańcuch CN-HG53. Korba wymieniana była w sierpniu.

Proszę o sugestie smile.png

Napisano

-Bierz NT-D042SB sam mam i chwalę w cenie 175 zł nie ma niczego lepszego , a myślę , że jak na tą cenę 4 maszyny 3 zapadki wystarczają jak nie patrzysz na wagę to bierz Dartmoor'a raider'a mam na przodzie i zaliczyło sporo dobić i brak wgniot ale tylko i wyłącznie stosowana z tarczowymi , jeśli jednak patrzysz na wagę to poszukaj czegoś od Dt przystosowanego do XC . Ale widzę , że podając Dt 535 chyba jednak masz w dupie wagę :D 

-Dt 535 jest solidne i w ogóle i w szczególe więc jeśli nie masz tarczowego to bierz .

-Zakładanie tarczy na sam tył nie ma sensu . 

-Szprychy ... Jeśli chcesz tanio dobrze i solidnie to Dt champion .

-Jeśli chodzi o twoją wymianę kasety i łańcucha , dopłać i weź kasetę Deore , i do tego łańcuch connex 800 . Ja shimanowskich łańcuchów nie wezmę  nigdy .  

Podałem ci moje sugestie moje opinie itp. Jednakże moim skromnym zdaniem niema najmniejszego sensu składania koła . Nie ekonomicznie jeśli masz takowy budżet . 

Napisano

Niestety, mam tył na wolnobiegu, więc przydałoby się wejść level wyżej. Obecne koło to jakiś zastępczy no name, klocek.

Oczywiście budżet można trochę podnieść ;)

Napisano

Mówiąc , że nie ma sensu składania koła miałem na myśli kupno już złożonego nowego czy też używanego :-) Piasta 180 zł ( z przesyłką) obręcz + - 80 szprychy 35 zł i robocizna za złożenie +- 40 zł razem to ci wychodzi 335 zł . A tylne koło za 150 zł już dostaniesz używane na podobnych częściach co napisałem  :-) .

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...