Skocz do zawartości

[Blog] ocena

Rekomendowane odpowiedzi

Po kilkunastu latach eksponowania swoich podróży na różnego rodzaju forach lub pomniejszych blogach postanowiłem zebrać wszystko do tzw kupy i założyć własny blog. Oto jak się prezentuje na chwilę obecną...

http://podlaskisprint.blogspot.com/

Prośba o ocenę i z jednoczesnym przymknięciem oka na niektóre strony, które są w trakcie pracy.

Moje pierwsze wrażenie bardzo pozytywne xD Strona główna i tło w moim odczuciu zachęcają do przeglądania dalej. Poza tym dobrej jakości zdjęcia i schludny układ opisów. No a najważniejsze to porządna tematyka, czyli turystyka a nie jakieś wywody miłosne czy wiersze xD Życzę sukcesów w prowadzeniu :)

Jak dla mnie to nie podoba mi się pierwsza strona. Tło ok, ale myślałem, że w miejscu tego głównego obrazka, na którym jest rower to coś się wyświetli a zamiast tego treści wyświetlają się pod spodem. Do tego tekst wchodzi na czarny pasek z prawej strony. 

Menu wydaje mi się, że by wyglądało lepiej na pasku z prawej a nie pod spodem. 

To, że relacje/wpisy pojawiają się poniżej odkryłem przez przypadek. Cały czas wydawało mi się, że blog jest pusty/bez treści.

Sama forma ok, natomiast layout bym zmienił na bardziej czytelny!

• Mod Team

Menu wydaje mi się, że by wyglądało lepiej na pasku z prawej a nie pod spodem. To, że relacje/wpisy pojawiają się poniżej odkryłem przez przypadek. Cały czas wydawało mi się, że blog jest pusty/bez treści.

Co do tych dwóch uwag podpisuję się w całości.

Strona startowa trochę za bardzo nasycona treścią.

Widziałem kiedyś podobny blog i tam gość do każdej wycieczki zamieszczał małą poglądową mapkę z trasą. Nie musi to być typowy tracker z GPSu,

Zdjęcia opisane wg lokalizacji na mapie dodatkowo zachęcają do udania się takim śladem samemu. Na razie biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw dałbym 3/5 

Ale ucz się i działaj tak dalej.

Widziałem kiedyś podobny blog i tam gość do każdej wycieczki zamieszczał małą poglądową mapkę z trasą. Nie musi to być typowy tracker z GPSu,

Zdjęcia opisane wg lokalizacji na mapie dodatkowo zachęcają do udania się takim śladem samemu. Na razie biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw dałbym 3/5 

Ale ucz się i działaj tak dalej.

Dzięki.

O mapkach także myślałem. Mam je na sieci więc z podaniem linku czy wklejeniem nie powinno być problemu.

Śladów z trackera nie będę zamieszczać. Zdecydowanie sensowniej jest jak potencjalny naśladowca sam będzie odkrywał polecane rejony.

Za ocenę dziękuję. To są moje początki posługiwania się tym blogiem więc powoli odkrywam wszelkiego typu wodotryski. ;)

ps. Kilka uwag zostało poprawionych.

Jeszcze bym "wyrzucił" to pierwsze zdjęcie ze strony startowej. W sensie pierwszy post i zamienił go np. na stronę (link) "o mnie" czy też "o blogu". Na pierwszej stronie wydaje mi się, że powinien być najnowszy wpis, aby było wiadomo, że coś się dzieje!

Z górnego menu linki do blogów zewnętrznych bym umieścił w osobnej kategorii "polecane" lub coś w tym stylu a zostawił główne linki do Twojego blogu.

Nie czepiam się jednak i jedynie piszę jak mi się wydaje ;-) I tak jest już o wiele wiele lepiej niż wcześniej! 

Generalnie wydaje mi się, że blog powinno się odwiedzać ze względu na zawartość merytoryczną a nie wygląd, dlatego czasami lepiej jest gdy jest prościej.Wygląd powinien stać na drugim miejscu. Jednak nie powinien przeszkadzać, czy zaciemniać zawartości.

Każdemu podoba się co innego i ma inny gust. Jednak skoro pytałeś...

1. Z początku nie mogłem odnaleźć się w nagłówku ale potem zauważyłem że to odnośniki do trzech różnych domen i trzech blogów. Dla mnie bardziej spójny byłby jeden tytuł (domena) a dopiero na nim poszczególne działy. Bo tak to prowadzisz cztery różne :)

2. Poza tym nie mogę odnaleźć się w przeglądaniu także na pewno nie jest intuicyjny (możliwe że cały blogspot jest, nie korzystam z niego więc nie wiem) i jakoś taki chaos panuje, może to wina tego konkretnego layoutu. 

3. Zdjęcia - fajne że na ile to możliwe są własne ale dorzuciłbym ich jeszcze więcej. 
Wiadomo że jak opisujesz np. typu namiotów czy sakw to można posiłkować się zdjęciami ze sklepów internetowych ale już w przypadku spodni, kapelusza czy innego wyposażenie którego używasz fajnie byłoby zobaczyć zdjęcia autora. 

To tak mi się nasuwa po przejrzeniu jakiś tam blogów w sieci - zwykle jest na nich trochę tekstu okraszonego zdjęciami z Google grafika i na tym koniec. I zarówno na Twoim blogu jak i innych brakuje podania źródła grafiki - czasem jest mniej/bardziej widoczny znak wodny ale nie zawsze. 

Do tego poprawiłbym nieco formatowanie zdjęć - są różnie wyrównane, czasem nawet wykraczają poza ramkę z tekstem. 

4. Relacje z wypraw - nie wiem dlaczego ale zdjęcia mi się nie ładują :(
Więc nie wiem czy tekst jest jakby ich opisem czy są tylko dodatkiem do relacji. 

Osobiście dużo bardziej wolę relacje opisowe z kilkoma najlepszymi zdjęciami. W słowach też można przekazać bardzo wiele a odkrywanie wspaniałych widoków pozostawić komuś podążającemu naszymi śladami. 

5. Gratuluję założenia bloga i tego że wreszcie masz swoje miejsce w sieci gdzie możesz niczym nieskrępowany pisać kolejne artykuły.  :thumbsup:

ad.1 Słusznie zauważyłeś, że prowadzę 4 blogi. Każdy blog jest o innej tematyce a w tej formatce gdybym wszystko upakował upakował to byłby wielki chaos. :woot:

ad.2 Każdy blog jest tematyczny

•  turystyka piesza
  • turystyka rowerowa
  • turystyka kajakowa
  • porady

więc wystarczy tylko wejść do działu -blogu i możesz się poruszać już tylko w tym dziale. :thumbsup:

ad.3 Pomyślę nad tym :whistling:

Co do formatowania. To nie formatowanie zdjęć jest odpowiedzialne ale formatowanie strony. Popracuję nad tym

ad.4 Mam odmienne zdanie. Według mnie jeden obraz więcej powie niż tysiące słów dlatego u mnie jest tak dużo zdjęć. Przykładem tej tezy jest Nadwiślańska Amazonia, którą słowem ciężko byłoby wyrazić.

Większy opis dodaję wtedy kiedy nie mam zdjęć bądż zdjęcie nie oddaje sytuacji.

ad.5 Bloga założyłem głównie dlatego aby mieć wszystko w jednym. Przez kilkanaście lat istnienia w sieci pisałem na wielu forach, na wielu blogach czy wrzucałem zdjęcia do wielu portali. Znalezienie czegoś co się pisało kilka lat temu jest skomplikowane a nawet nie możliwe gdyż serwery robią psikusy.

Zauważyłem że zdjęcia tylko w niektórych relacjach nie działają - np. "Łukiem Karpat" czy "Poranek kolarski" a akurat na nie trafiłem. 

Przejrzałem jeszcze kilka innych wpisów i faktycznie - tekst fajnie współgra ze zdjęciami a te skupiają się w sporej części na szczegółach podróży. 

Także razem bardzo przyjemnie się to czyta/ogląda :)

Hej, podoba mi się layout, bardzo czytelny i nie przegadany. Od siebie, dostosowałbym stronkę pod monitory FullHD, bo główna kolumna jest taka... mała. :) Także, tło postów zrobiłbym nieco mniej przezroczyste.

Co do bugów: Na głównej w bannerze mamy tylko linki "wyprawy rowerowe", "wyprawy kajakowe"  i "porady turystyki kwalifikowanej" - po kliknięciu w porady, banner się zmienia i znikają porady, a pojawiają się za to dwie galerie i "wyprawy piesze" ;P 

http://podlaskisprint.blogspot.com/p/blog-page_29.html

chromium,opera,firefox  - zdjęcie wyjeżdża poza obszar 'ciemny', leci pod menu i prawie wpada do morza ;)  

dodaj gdzieś w stylach:

.entry-content img {
    max-width: 100%;
    height: auto;
  }

albo (jeśli wszystkie foty w artykułach mają się skalować na max szerokość kontenera z tekstem)

.entry-content img {
    width: 100%;
    height: auto;
  }

nie powinno zaszkodzić ;)

Nie wiem, czy ktoś zwrócił uwagę, ale w temacie

Łukiem Karpat. Słowacja 2014

Jest goły tekst, nie wyświetla się żadna grafika, bo zamiast niej wyświetla się tekst "Dołączona grafika".

Przeglądarka to zwykły Firefox, co prawda nie na Windowsie.

Ps. Jeszcze w kilku miejscach znajdą się jakieś podobne błędy.

Dzięki wszystkim za opinie. Kilka uwag już wcieliłem w życie nad innymi będę jeszcze pracować.

Jak już wcześniej pisałem jest to blog głownie o charakterze podróżniczym więc codziennych wpisów nie należy się spodziewać. Będą za to pojawiać się wpisy wygrzebywane z głębokich zakamarków świata wirtualnego. :woot:

Menu przełączające między blogami, których domeny są dość podobne jest mylące. Dopiero po jakiejś chwili się kapnąłem, że opuściłem pierwotny blog :)

W blogach główne menu z reguły prowadzi do jakiś określonych kategorii artykułów w ramach danego bloga.

Chyba lepiej sprawdziłaby się jakaś odrębna sekcja na takie linki (np. "moje blogi").

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...