BartZ Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Witam ponownie. Zainteresował mnie rower oferowany na Alledrogo http://allegro.pl/showItem2.php?item=4937560479 Chciałbym zapytać bardziej doświadczonych kolegów co sądzą o tym rowerze. Za tą cenę zastanawiałem się nad rowerem z ramą karbonową (Scott Scale 930) ale ten jest bardzo ciekawy mimo, że posiada ramę aluminiową. Czy ten fakt ma znaczenie ? Z góry dziękuję za pomoc.
Ziemko Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Jaki wzrost? Nie kupuj roweru jeśli nie jesteś pewien że rozmiarówka nie jest dla Ciebie. 20,5" (rozmiar rzeczywisty) oferuje dość długa górną rurę 659. Co prawda wynika z kąta podsiodłówki, który wynosi 72* ale i tak jest spory. Nie mówię że to zła geometria bo nie jeździłem na Treku ale jak dla mnie rower jest za długi (mam 191cm wzrostu). Dobra. Najważniejsze, sprawdź rozmiarówkę i dopiero wtedy bierz ten rower pod uwagę.
arek_wro Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Była już o tym mowa nie raz, że Trek (i nie tylko) zawyża długość górnej rury. Na swojej stronie Trek podaje, że 21,5 (rzeczywisty 20,5) jest dla osób o wzroście 185-196, więc przy 187cm jakoś tam się łapiesz, ale i tak może być lekko przydługi. Natomiast ten Scale 930 w rozmiarze L, moim zdaniem będzie przykrótki, ale to już pisałem w poprzednim wątku. Bez przymiarki w obu przypadkach zakup obarczony sporym ryzykiem.
grzegorz1988wroc Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Górna rura ma około 63-63,5cm w Treku 21,5". W cenie z aukcji możesz mieć nowego 9.6 a nie uzywke.
BartZ Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Napisano 29 Grudnia 2014 Dziękuje za podpowiedzi. Czyli dalej jestem w kropce. TREK za dlugi a Scott za krotki ? Rozsądek przemawia za Scottem. Nie mam zbyt długich rak to może się wpasuje ?
Ziemko Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Scale wcale nie jest za krótki. Geo jest całkiem sportowa. Może nie najdłuższa ale sportowa. W najgorszym wypadku będziesz musiał odwrócić mostek na minus lub kupić dłuższy.
BartZ Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Napisano 29 Grudnia 2014 Górna rura ma około 63-63,5cm w Treku 21,5". W cenie z aukcji możesz mieć nowego 9.6 a nie uzywke. Masz jakieś namiary ?
arek_wro Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Scale wcale nie jest za krótki. Geo jest całkiem sportowa. Może nie najdłuższa ale sportowa. W najgorszym wypadku będziesz musiał odwrócić mostek na minus lub kupić dłuższy. Owszem, jest krótki. Wejdź w tabelkę rozmiarów na stronie Scotta i zobacz, że przy wzroście 187 sugerowany rozmiar to już XL Mierzyłem ramę w rozmiarze L i miała jakieś 59 cm. Scott jak widać również mierzy swoje ramy w jakiś dziwny sposób.
grzegorz1988wroc Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Bartz 10% urywasz na dzień dobry. Ponoć i 20% da radę... ale to juz pewnie od sklepu zależy.
Ziemko Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Owszem, jest krótki. Wejdź w tabelkę rozmiarów na stronie Scotta i zobacz, że przy wzroście 187 sugerowany rozmiar to już XL Mierzyłem ramę w rozmiarze L i miała jakieś 59 cm. Scott jak widać również mierzy swoje ramy w jakiś dziwny sposób. Bo nie mają ram 20". Tak samo sprawa ma się w przypadku innych producentów którzy rozmiarówkę mają 17, 19, 21 czy 23 cale. IMHO do XC lepiej wziąć ramę rozmiar mniejszą i wymienić sztycę i mostek na dłuższy. Widziałeś jak ma przygotowany rower Emily Batty czy innych zawodników na Trek'ach? Mostek na spory minus a do tego sztyca z offsetem na plus. Na nieszczęście dla takich kolarzy Trek upiera się przy swojej ścieżkowej geometrii. Masz jakieś namiary ? Jesteśmy poza sezonem. Pochodź po sklepach stricte rowerowych (a nie stoiskach sportowych w galerii) i popytaj. Można wyciągnąć 10-25% jeśli zaznaczysz jaki jest nieprzekraczalna kwota. Sam kupiłem rower o 20% taniej tylko dlatego że powiedziałem że więcej nie dam (podałem mniejszą kwotę niż mogłem faktycznie wydać)
grzegorz1988wroc Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Wszystko kwestia preferencji, często można się spotkać z opinią, że 74° podsiodłowej wymusza sztyce z offsetem, dłuższy mostek wypacza sterowność, a krótsza rama=większe szanse na OTB. Do tego ciężko znaleźć negatywne opinie o prowadzeniu się Treka.
arek_wro Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Bo nie mają ram 20". Tak samo sprawa ma się w przypadku innych producentów którzy rozmiarówkę mają 17, 19, 21 czy 23 cale. IMHO do XC lepiej wziąć ramę rozmiar mniejszą i wymienić sztycę i mostek na dłuższy. Widziałeś jak ma przygotowany rower Emily Batty czy innych zawodników na Trek'ach? Mostek na spory minus a do tego sztyca z offsetem na plus. Na nieszczęście dla takich kolarzy Trek upiera się przy swojej ścieżkowej geometrii. Wielu zawodników tak jeździ i to nie tylko na trekach. Jest w necie film z Schurterem na Scale'u 29 cali (dla odmiany) i też ma mostek z kosmicznym kątem założony na minus. Zawodnicy nie są jednak dobrym punktem odniesienia dla amatorów. Większość amatorów nie odnalazłaby się na tak przygotowanym rowerze. Przy swoich 178 cm wzrostu jestem zgodnie z tabelką Scotta idealnie między M i L Scale'a. Testowałem M-kę i czułem, że dla mnie jest za krótka. Przewertowałem zachodnie fora i przy moim wzroście część posiadaczy Scale'a preferowala M-kę, a część L-kę. Więc to nie do końca tak, że lepiej brać mniejszy rozmiar jak się jest pomiędzy. Każdy ma inne preferencje.
qb41 Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Mam Treka co prawda nie superlfy ale x-caliber 9 mam 187 cm wzrostu i wybrałem go w rozmiarze 19,5(18,5) górna rura ma dokładnie u mnie 624mm więc tak jak ktoś wcześniej napisał trek zawyża rozmiar. Jeździłem na 21,5 i po dłuższej jeździe bolały mnie barki i ręce, byłem cały czas naciągnięty jak na krzyżu, natomiast na 18,5 jeździ mi się rewelacyjnie.
BartZ Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Napisano 29 Grudnia 2014 Ilu ludzi tyle opinii. Ostateczne ryzyko wiąże się z ewentualną wymianą sztycy i mostka ? A może z uwagi na moje lata już się kurczę i L-ka wystarczy ? Już na 90% byłem zdecydowany na Scotta.
arek_wro Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Każdy ma inne preferencje, a to Ty bedziesz w końcu na tym rowerze jeździć. Jak chcesz wydać taką kwotę to przejedź się do najbliższego miasta gdzie maja Scale'a i przynajmniej przymierz się z grubsza do tego roweru. Ja z Wrocławia pojechałem do Łodzi testować Scale'a. I chociaż finalnie zdecydowałem się na inny rower to nie żałuję tej wycieczki.
BartZ Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Napisano 29 Grudnia 2014 Jeszcze raz dziękuje. A co sądzicie o tym rowerze - jest w rozm XL 56 cm. http://allegro.pl/showItem2.php?item=4885128923 Tylko jedno ale - jest na 26" kołach. Nie specjalnie mi to przeszkadza chociaż marzyłem o 29er.
grzegorz1988wroc Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 26 cali jedt nierozwojowe, tylko problemy będą z kupnem kół czy amortyzatora.
Ziemko Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Póki co jeszcze przez parę lat nie będzie ale... 56cm to na dwumetrowego gościa w dodatku jak dopiero Scott był za krótki a tu rower który dopiero w rozmiarze 56 ma górną rurę 625 :/ PS1. Ja nadal nie wiem ile mierzysz ale możesz odwiedzić http://xtrbike.pl/kupno-roweru/2-jak-dobrac-rame-roweru i sam określić jaka rozmiarówka
BartZ Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Napisano 29 Grudnia 2014 Mierze 187 cm i w/g tej tabeli L stoi jak byk napisane
arek_wro Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Zapomnij o takich tabelkach. Poza tym patrzysz na złą tabelkę. Zwróć uwagę, że ta dla ram MTB pokazuje dla 187 cm - 22 cale. Tabelki mają sens jeżeli są tworzone pod konkretny model. Zarówno na stronie Treka jak i Scotta masz tabelki wzrost - rozmiar, i tym bym się kierował, a nie uniwersalną tabelką, która dla niektórych ram może i pasuje, a dla innych sugeruje kompletne bzdury. Scale:L: 176-186XL: 184-196Superfly19,5: 178-18821,5: 185-196
BartZ Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Napisano 29 Grudnia 2014 Oczywiście masz racje. Nie dojechałem tak nisko ;-) Czyli dalej nie znam odpowiedzi. Jak już znajdę ciekawą propozycję okazuje się, ze południe Polski lub wschodnia ściana. Cieżko wyruszyć na przymiarkę taki kawał drogi. Rozmawiałem z kolegą w miarę równego ze mną wzrostem co ujeżdża Scotta Scale z 2010/11 i powiedział, ze on posiada XL i jest dobrany idealnie.
qb41 Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Ale to nie kolega będzie jeździł na twoim rowerze tylko Ty więc radze przymierzyć
Ziemko Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 apomnij o takich tabelkach. Poza tym patrzysz na złą tabelkę. Zwróć uwagę, że ta dla ram MTB pokazuje dla 187 cm - 22 cale. W tamtej tabelce jest błąd. Zresztą 86 * 0.57 / 2.54=19.2. Faktem jest jednak że przede wszystkim liczy się długość górnej rury oraz przekrok (stojąc nad rowerem miedzy górną rurą a kroczem powinno być 10cm luzu. To ważne bo niektórzy producenci mierzą wielkość od środka suportu do środka górny a inni do jej wierzchołka. Rozmawiałem z kolegą w miarę równego ze mną wzrostem co ujeżdża Scotta Scale z 2010/11 i powiedział, ze on posiada XL i jest dobrany idealnie. To fajnie ma. Ja powinienem mieć 20" (według pomiarów fittingowych) ale jeżdżę na 19". Z dwóch powodów. Po pierwsze (i najważniejsze) nie zamierzam szurać jajkami po ramie. Po drugie rower mniejszy to mniejsza baza kół a co za tym idzie lepsza zwrotność. Tak czy inaczej wybór ramy 21" w Twoim wypadku tylko dlatego że ma np 630mm górnej rury to głupi pomysł. Lepiej poszukaj rowery z taką rurą w odpowiedniejszym rozmiarze. Chyba że to rama podobna do tej z Ghost'a SE2950
grzegorz1988wroc Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Gdyby miało być 10cm luzu to na L jeździliby ludzie +190cm. Większość ram 19" ma przekrok ponad 80cm(Scott scale L 81cm). 5cm wystarcza aby na podjeździe zaskoczyć z siodełka, chociaż lepiej przechylić się na bok i podeprzeć nogą. A co do rozmiarów to czasem 21" ma mniejszą baze kół niz 20" u innego producenta, a przekrok i top tube jest podobnych rozmiarów. Ramy porównuje się całościowo a nie na posstawie dwóch wymiarów.
Ziemko Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Jeszcze raz napiszę bo chyba nikt nie załapałeś. Jeśli Autorowi tematu pasuje to niech szuka roweru z górną rura 620mm ale w swoim przedziale rozmiarowym. Ten powyżej 20" nim nie jest
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.