tomekmatysiak6 Napisano 28 Grudnia 2014 Napisano 28 Grudnia 2014 Jestem szczęśliwym posiadaczem amortyzatora FOX VAN 36 FIT RC2 180mm z 2012 roku. Jednak od pewnego czasu po wymianie oleju nęka mnie jedno pytanie.Dlaczego po wciśnięciu amortyzatora po jego samoczynnym powrocie gdy podnoszę kierownice amortyzator wysuwa się jeszcze co najmniej 1cm (tak jakby nie odbijał do końca). Nie mam pojęcia co jest tego powodem.Czy to normalne w FOX-ach?Proszę o jakieś cenne wskazówki jak się tego pozbyć. Jeżeli podobne tematy pojawiły się już na forum proszę o linki (jestem nowy na tym forum, proszę o wyrozumiałość ).
tobo Napisano 28 Grudnia 2014 Napisano 28 Grudnia 2014 1. Zbyt duże tarcie w goleniach. 2. Zbite sprężyny.
tomekmatysiak6 Napisano 28 Grudnia 2014 Autor Napisano 28 Grudnia 2014 Raczej ścieżką zbyt dużego tarcia bym nie podążał, ponieważ czyściłem zarówno okolice uszczelek i ślizgów a do tego gąbeczki smarujące golenie. A jeżeli chodzi o sprężynę to aktualnie założona jest niebieska(średnia). Co ewentualnie można byłoby zrobić ze sprężyna?
tobo Napisano 28 Grudnia 2014 Napisano 28 Grudnia 2014 Jeśli jest zbita - wymienić. Ewentualnie jeśli faktycznie się "skróciła" to między pokrywę goleni a sprężynę dać dystans - wypełniacz. Co do tarcia - miałem kiedyś marcoka, który był miękki i nie prostował się całkowicie.
tomekmatysiak6 Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Napisano 29 Grudnia 2014 Sprawdziłem sprężynę jednak na długość jest identyczna jak pozostałe które mam w komplecie. Wiec nadal nie wiem co jest przyczyną całkowitego nie odbijania amorka
tobo Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Tak jak pisałem - za duży opór na goleniach lub bardzo miękka sprężyna. Miałem vana takiego jak Ty i nie był królem czułości.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.