Skocz do zawartości

[opony] opona 38C na obręcz szosową?

Prz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Planet X ma w tej chwili (do północy) świetną cenę na opony Schwalbe Snow Stud z kolcami, tylko 10 funtów: http://www.planetx.co.uk/deals

Myślę nad zakupem do przełajówki :) Czy na opona 700X38C da radę na obręczy o szerokości wewnętrznej 14 mm? Mam obawy, tabelki wskazują, że 32 powinien być max, ale jeżdżę teraz na oponach 35C i nie mam problemów, z drugiej strony w nieskończoność nie można tego naginać ;)

Czy ktoś z forumowiczów może ma doświadczenia z podobnymi szerokościami opon na podobnej obręczy?

Napisano

Jeżdziłem długo na 700x37C na obręczach CXP33 i Open PRO Mavica i nie było żadnych problemów. 38 to tylko 1mm. więcej, więc przypuszczam, że można zaryzykować. Aczkolwiek, jak to mówią, ryzykujesz na własną odpowiedzialność :)

Napisano

Widzę, że Twoje obręcze to szerokość 15 mm, więc jednak w moim przypadku to ciut szersza opona przy ciut węższej oponie ;)

Mam jeszcze 3 godziny na decyzję, najwyżej kupię i sprzedam jak się nie sprawdzi.

Napisano

Mam też do dyspozycji opony Kenda Kwicker (typowe na błoto) 32C, jutro mam zamiar sprawdzić jak się spiszą w lesie.

Kolców niedużo, ale też w takich szerokościach opon oprócz Snow Studów są praktycznie tylko Marathon Winter, ale one mają słabszy bieżnik i właściwie wydają się nadawać tylko na oblodzony asfalt, a nie do lasu. No i kosztują kilka razy więcej ;)

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Faktycznie pomijając sensowność tej paputki to generalnie nie powinno być problemów.

Z powodzeniem stosowałęm Bontragera LT3 700x38c na obręczy Planet-X A57, która profilem bardzo jest podobna do Mavic Open Pro.

Szacunek...

I.

Napisano

Na razie wstrzymałem się z zakupem, wygląda na to, że nawet bez tej promocji opony są tam po 15 funtów. Dziś nie udało się wypróbować Kend Kwicker na śniegu z braku czasu, jak będę potrzebował kolców to zamówię je przy okazji większych zakupów w przyszłości.

Dzięki za wskazówki, myślę, że jeśli zdecyduję się na upgrade kół w przyszłości, to poszukam czegoś szerszego, żeby uniknąć tych dylematów ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...