Prz Napisano 28 Grudnia 2014 Napisano 28 Grudnia 2014 Planet X ma w tej chwili (do północy) świetną cenę na opony Schwalbe Snow Stud z kolcami, tylko 10 funtów: http://www.planetx.co.uk/deals Myślę nad zakupem do przełajówki Czy na opona 700X38C da radę na obręczy o szerokości wewnętrznej 14 mm? Mam obawy, tabelki wskazują, że 32 powinien być max, ale jeżdżę teraz na oponach 35C i nie mam problemów, z drugiej strony w nieskończoność nie można tego naginać Czy ktoś z forumowiczów może ma doświadczenia z podobnymi szerokościami opon na podobnej obręczy?
kniaz Napisano 28 Grudnia 2014 Napisano 28 Grudnia 2014 Jeżdziłem długo na 700x37C na obręczach CXP33 i Open PRO Mavica i nie było żadnych problemów. 38 to tylko 1mm. więcej, więc przypuszczam, że można zaryzykować. Aczkolwiek, jak to mówią, ryzykujesz na własną odpowiedzialność
Prz Napisano 28 Grudnia 2014 Autor Napisano 28 Grudnia 2014 Widzę, że Twoje obręcze to szerokość 15 mm, więc jednak w moim przypadku to ciut szersza opona przy ciut węższej oponie Mam jeszcze 3 godziny na decyzję, najwyżej kupię i sprzedam jak się nie sprawdzi.
tobo Napisano 28 Grudnia 2014 Napisano 28 Grudnia 2014 Zastanawiałbym się bardziej czy taka opona z kolcami ma sens, bo jest ich mało.
Prz Napisano 28 Grudnia 2014 Autor Napisano 28 Grudnia 2014 Mam też do dyspozycji opony Kenda Kwicker (typowe na błoto) 32C, jutro mam zamiar sprawdzić jak się spiszą w lesie. Kolców niedużo, ale też w takich szerokościach opon oprócz Snow Studów są praktycznie tylko Marathon Winter, ale one mają słabszy bieżnik i właściwie wydają się nadawać tylko na oblodzony asfalt, a nie do lasu. No i kosztują kilka razy więcej
Mod Team IvanMTB Napisano 29 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 29 Grudnia 2014 Kłaniam, Faktycznie pomijając sensowność tej paputki to generalnie nie powinno być problemów. Z powodzeniem stosowałęm Bontragera LT3 700x38c na obręczy Planet-X A57, która profilem bardzo jest podobna do Mavic Open Pro. Szacunek... I.
Prz Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Napisano 29 Grudnia 2014 Na razie wstrzymałem się z zakupem, wygląda na to, że nawet bez tej promocji opony są tam po 15 funtów. Dziś nie udało się wypróbować Kend Kwicker na śniegu z braku czasu, jak będę potrzebował kolców to zamówię je przy okazji większych zakupów w przyszłości. Dzięki za wskazówki, myślę, że jeśli zdecyduję się na upgrade kół w przyszłości, to poszukam czegoś szerszego, żeby uniknąć tych dylematów
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.