BartZ Napisano 27 Grudnia 2014 Napisano 27 Grudnia 2014 Witam. Mam mozliwosc zakupu Scotta Scale 930 w rozm L tj 19" (48 cm). Rower sprzedaje znajomy z południowej Polski a ja mieszkam na północy. Nie mam możliwości przymiarki. Sam posiadam 187 cm wzrostu i ok 92 kg masy. Chciałbym zapytać czy wskazany rower będzie dla mnie odpowiedni ? Z góry dziękuje za podpowiedzi. Pozdrawiam
Darek14 Napisano 27 Grudnia 2014 Napisano 27 Grudnia 2014 Nie wiem czy widziałeś, ale na stronie Scotta jest "tabela rozmiarów". Może chociaż trochę pomoże.
BartZ Napisano 27 Grudnia 2014 Autor Napisano 27 Grudnia 2014 Dziękuje za pomoc. Byłem na tej stronie wielokrotnie i nie trafiłem na te dane :-( W/g ich danych łapie się na ten rozmiar. Bardzo dziękuje :-)
arek_wro Napisano 27 Grudnia 2014 Napisano 27 Grudnia 2014 Łapiesz się, ale ledwie, ledwie. Wiele będzie zależało od twoich preferencji. Wiele osób o twoim wzroście stwierdziłoby po jeździe próbnej, że rama jest za krótka. Nie sugeruj się długością ramy w tabelce, bo mija się ona znacząco z rzeczywistością.
BartZ Napisano 27 Grudnia 2014 Autor Napisano 27 Grudnia 2014 Dziękuje za kolejną cenną uwagę. Moje preferencje ograniczają się do jazdy amatorskiej, bardziej dla siebie niż "po wynik". Trasy niezbyt "górskie" ale tez nie płaskie. Reasumując wszystkiego po trochę.
Darek14 Napisano 27 Grudnia 2014 Napisano 27 Grudnia 2014 Żeby się upewnić jaka jest jak się ma długość górnej rury do wartości katalogowych, możesz poprosić znajomego o zmierzenie.
seraph Napisano 27 Grudnia 2014 Napisano 27 Grudnia 2014 Mam Scott'a Scale 29 w rozmiarze L, czyli te 19' i przy wzroście 185 cm musiałem wymienić oryginalny mostek na dłuższy, bo rower ewidentnie był przy krótki i źle się podjeżdżało. Po zmianie jeździ mi się idealnie, ale chciałbym się kiedyś do XLki przymierzyć z ciekawości. Druga sprawa, że ja mam stosunkowo długie ręce i na dłuższe trasy przydają mi się rogi żeby się wygodnie wyciągnąć. Kierując się wysokością przekroku 19stka jest idealna.
BartZ Napisano 27 Grudnia 2014 Autor Napisano 27 Grudnia 2014 Dzięki za kolejną podpowiedź. A jak długi mostek zamontowałeś ? Czy jest cos jeszcze co wymieniłeś ? To już tak z rozpędu pytam ;-)
seraph Napisano 27 Grudnia 2014 Napisano 27 Grudnia 2014 Oryginalnie był 90 mm, a włożyłem 120 mm i mam też długie rogi. Mostek na minus i opuściłem kierownicę o 1 cm (wyjąłem 1 podkładkę). I co do geo to było tyle modyfikacji.
arek_wro Napisano 27 Grudnia 2014 Napisano 27 Grudnia 2014 Mierzyłem aluminiową L-kę Scale'a i miała ok. 590 mm, czyli 3 cm mniej niż to wynika z tabelki. Ewidentnie jest coś nie tak z mierzeniem długości górnej rury przez niektórych producentów.
Rulez Napisano 27 Grudnia 2014 Napisano 27 Grudnia 2014 Mostek 120 mm przy obecnej koncepcji projektowania rowerów to nieporozumienie ... wypacza założenia projektanta, który uznał, że powinien tam (w romiarze L i odpowiednim wzroście) być mostek 90mm, 120 mm wsposób wręcz kosmiczny zmienia prowadzenie ...
seraph Napisano 27 Grudnia 2014 Napisano 27 Grudnia 2014 Wiem o tym, bo odczułem, ale jeśli przy moim stylu jazdy tak mi wygodniej to nie będę na siłę zostawał przy krótkim. Wcześniej podrywało mi przednie koło na stromych podjazdach, a obecnie nie ma w ogóle takiej opcji. Kierownica jest dalej - tak mi wygodniej i o dziwo nie mam problemu z wyrzucaniem tyłka za siodło na stromych zjazdach i jednoczesnym hamowaniem. Rower może trochę stracił na zwrotności, ale widać naprawdę mam jakieś długie ręce i standardowa konfiguracja była nie dla mnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.