Mod Team adamos Napisano 26 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Jako że potrzebne mi nowe buty i wyprzedaży nastał czas, a jazda CX i SS wymusza dość częste zsiadanie z roweru, szukam czegoś wygodnego, wytrzymałego i niezawodnego po zeskoczeniu z siodła i podprowadzaniu, ale co pozwoli także na dość efektywne kręcenie oraz zapewni wygodę podczas dłuższych, całodniowych wypadów. Najlepiej w systemie mieszanym Velcro + klamra/BOA. Wolałbym odrzucić zbyt miękkie, typowo "touringowe" propozycje i zbyt sztywne "ściganty". W skrócie - szukam butów dość uniwersalnych i nie przesadnie drogich. Budżet ok. 400-500zł.Obecnie na mojej liście:- Specialized Rime MTB - Pearl Izumi X-Project 3.0 (ciupkę ponad budżet) - Giro Privateer (obawiam się, że mogą być za sztywne, jednak wiele opinii zachwala ich wygodę "off-the-bike")Czekam na Wasze opinie i propozycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Nie wiem czy spełnią Twoje wymagania tak jak Spece ale dobra alternatywa dla Pearl Izumi czy Giro. Northwave Lizzard Pro SBS - jest forum jest dyskusja na ich temat http://www.forumrowerowe.org/topic/128870-buty-northwave-lizzard-pro-sbs/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Shimano xc50, bontrager rl i evoke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 26 Grudnia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Northwave Lizzard Pro SBS To są raczej sztywne, sportowe buty do ścigania. Shimano xc50 Posiadam model XC60. Czy to ten sam indeks sztywności? Dla mnie do tych zastosowań XC60 zbyt sztywne. bontrager rl Osobiście pisałeś o nich tutaj, że "kiepsko nadają się do chodzenia". Podtrzymujesz? evoke Podziękował, przyjrzę się. Edyta: Evoke cały na rzepy. Odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Jeśli zapodałeś te buty które są w pierwszym poście to wg mnie ani bonti ani xc50 nie będą zbyt sztywne. Pewnie kwestia indywidualnych zapatrywań, bo sporo chodziłem kiedyś w butach mtb i żadne nie były dla mnie niekomfortowe w takiej sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 26 Grudnia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 żadne nie były dla mnie niekomfortowe w takiej sytuacji. Hmmm...To może zacytuję większy fragment napisany przez Ciebie odnośnie RL (głównie chodzi o te wytłuszczone fragmenty): - buty te kiepsko nadają się do chodzenia!!!! - zarówno po płaskim jak i - przede wszystkim - w terenie. Górna część buta ma znacznie cieńsze wyściełanie ścianek. But uciska przy chodzeniu stopę, w mało komfortowy sposób. To jedyne z butów spd które miałem lub mam, w których poruszanie się pieszo uznaję za niekomfortowe. Używanie ich przypomina trochę korzystanie z butów szosowych - tylko do jazdy Używam Bontich do jazdy rowerem po asfalcie i chodzę mało - więc nie jest to znaczący minus; jednak przy wcześniejszym sposobie jazdy i poruszania się byłaby to spora niedogodność, być może nawet dyskwalifikująca te buty z mojego użytkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Wiem co napisałem Tak czy inaczej przynajmniej patrząc na zdjęcia wydaje mi się że te bonti nie będą gorsze niż to nad czym się zastanawiasz. Jeśli te Ci podpasują (a wyglądają na sztywne) to te moje również złe nie będą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 26 Grudnia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Ba! I bądź tu mądry. Indeks sztywności Rime - 7, RL - 6.Podejrzewam, że z tropu na temat Speców zbiła mnie trochę ta recenzja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Posiadam model XC60. Czy to ten sam indeks sztywności? Dla mnie do tych zastosowań XC60 zbyt sztywne. XC50 mają indeks 5 a XC60 8 więc nieco mniej ale IMHO nadal zbyt sztywno żeby przejść na nich jakiś większy dystans (moje XC30 od XC50 różnią się tylko brakiem klamry). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 26 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Kłaniam, Nie znam się na ideksach i innych wynalazkach ale do podobnego cyklu szosowo-przełajowo-singlowego używam Szitmano M088. Natenczas bez zastrzeżeń... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Po wielu przemielonych przeze mnie testach i recenzjach wybór padł na Specowe Rime'y.Mam nadzieję, że ta podeszwa Vibram będzie choć trochę lepsza od twardej, klockowatej Szitmano, na której można wywinąć niezłego bregdensa na mokrych kamieniach i korzeniach.Nie ukrywam, że do zanabycia Rime'ów skusiły mnie nie tylko dobre oceny, ale także ich dobra cena, a raczej przecena. Niecałe 3 setki złotówek (z kodem promocyjnym) - sounds like a deal. Jedyna obawa, to system BOA w połączeniu z błotem, piaskiem i innym syfem, ale jego wymiana prosta jak budowa cepa, a ponoć po rejestracji w tym miejscu darmowa jego wysyłka do reklamującego.Jak będzie? Zobaczymy w praniu...Dzięki za wszelkie sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Gdzie tak tanio można kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Dzięki. Zamawiałem tam kilka razy. Zdaje się, że ostatnio podnieśli minimalną wartość zakupu dla darmowej wysyłki do 100 funtów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Owszem, podnieśli. Ale jak nie użyłeś jeszcze kodu za subskrypcję mejlową, to ciągle możesz mieć zniżkę i przesyłka wychodzi gratis.No chyba, że wolisz bonus w postaci koszulki Rapha w gratisie (kody się nie łączą). Dostępne są 3 rożne modele (kod FREET, po dodaniu wybranego modelu do koszyka) przy zakupach z sekcji ciuchy/buty/kaski powyżej 60 funtów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.