Skocz do zawartości

[konserwacja] Jak należy dbać o nowy amortyzator?

Jezus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem amorek Marzocchi DJ3, i szczerze nie mam zielonego pojęcia czy coś należy w nim robić okresowo/przebiegowo itp. trzeba wymieniać jakieś uszczelki czy coś? w zimę może stać w garażu (temp. poniżej 0) czy należy go raczej trzymać w ciepełku? amor jest powietrzno-olejowy.

Napisano

Nowy nie znaczy nowy.Nowy z 2014 r ,czy nowy nie używany z 2009r?

Wersja 2 skłaniała by (mnie) jednak przeserwisowac.Olej i uszczelki.

Jesli natomiast to nowe włoskie dziecko,zakładaj i śmigaj.Czasem psiknij po goleniach brunoxem,

Pamiętaj jednak,że każdy producent coś tam zaleca.Że np co kilkaset h wymienić olej.......Jak jest z bobmerami,musisz doszukać w manualnej instrukcji obsługi,która powinieneś otrzymać do nowego widelca lub na stronie dystrybutora,lub producenta.

Stosować się do wytycznych możesz lecz w praktyce rzadko kto to praktukuje.

Chyba nie skłamię i napiszę,że większość z nas robi sobie przegląd/serwis widła raz w roku. 

• Mod Team
Napisano

Oleju w tłumiku bym nie ruszał jak nowy. Nawet jak 2009 rocznik. Ale rozebranie i nasmarowanie nigdy nie zaszkodzi. Natomiast jeżeli chodzi o dbanie, to czyszczenie goleni górnych po jeździe lub przed i w sumie tyle z codziennej pielęgnacji.

Raz w roku lub dwa przy intensywnym użytkowaniu pasuje pacjenta przesewrisować.

Napisano

....a biorac pod uwage Twoj nick, to nic nie musisz robic, w koncu cuda sa Twoja specjalnoscia :thumbsup:

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...