Zazi Napisano 25 Grudnia 2014 Napisano 25 Grudnia 2014 Mam takie pytanie do osób, które robiły tam zakupy. Czy ceny przed zalogowaniem się do sklepu są identyczne jak po zalogowaniu? W dniu dzisiejszym zauważyłem następującą sytuację. Wybrałem sobie kilka przedmiotów, zsumowałem wartość i wyszła mi kwota X. Po zalogowaniu każdy produkt, który chciałem zakupić był droższy. Ostatecznie wyszła kwota X+10euro [w obu przypadkach została uwzględniona przesyłka].
brachol Napisano 25 Grudnia 2014 Napisano 25 Grudnia 2014 Podejrzewam, że jest to kwestia różnicy w VAT. Będąc w koszyku zmień sobie kraj dostawy na Niemcy (ceny niższe), a później na Polskę (ceny wyższe).
1415chris Napisano 25 Grudnia 2014 Napisano 25 Grudnia 2014 Pamietaj, ze w Germani jest 19% vat, w PL 23%. Ceny sie zmieniaja, jak podajesz kraj dostawy. Kolega powyzej byl szybszy. Swoja droga ciekawe jak oni sie z tego vatu rozliczaja. Niemiecki fiskus, sciaga z nich 23% rejestrowanej sprzedazy do innej strefy vatu i nadwyzke, przesyla fiskusowi, w tym wypadku, w Polsce?
Zazi Napisano 25 Grudnia 2014 Autor Napisano 25 Grudnia 2014 Dzięki za odpowiedzi. W sumie już wszystko jasne. Choć też zastanawiające jest, gdzie przepada różnica w VAT?
grzesiowu Napisano 26 Grudnia 2014 Napisano 26 Grudnia 2014 ja używam adresu bike24.com (niby to to samo) sam sklep ma u mnie ocenę 5+ mnie tez się tak dzieje jak tobie z tą ceną przyczynę wyłożyli koledzy wyżej
FigoiFago Napisano 26 Grudnia 2014 Napisano 26 Grudnia 2014 Potwierdzam to co napisali koledzy powyżej. Po wybraniu adresu dostawy cena wzrasta o różnicę w Vat. Co do rozliczania podatku to na futrze, którą znalazłem, przed numerem NIP jest symbol PL.
wojtas7 Napisano 8 Stycznia 2015 Napisano 8 Stycznia 2015 http://europa.eu/youreurope/business/vat-customs/cross-border/index_pl.htm Sprzedaż dla konsumentówJeśli sprzedajesz towary i wysyłasz je konsumentom w innym kraju UE, musisz się tam zarejestrować i pobierać VAT wg stawki obowiązującej w tym kraju - chyba że wartość Twojej sprzedaży ogółem do tego kraju w ciągu roku nie przekracza limitu ustanowionego przez ten kraj (35 tys. euro lub 100 tys. euro).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.