kaliczynski Napisano 25 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Witam, posiadam zwykły mtb 4 letni z przedziału cenowego ok. 3 tys. Jeżdzę co roku na długir, kilkudniowe wypady po ok. 500 - 800 km. W co warto zainwestować aby pomóc sobie w takich wyprawach? Nie mam na myśli odchudzania roweru ale może jest coś co warto zmienić. Zestaw SPD jest pomocny w takich długich wyprawach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bejker Napisano 25 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 a może specyfikacja ? W tak długich wyprawach to na pewno SPD i świeży napęd, nawet nie musi być z najwyżej półki (wnioskuje że przez 4 lata nie był wymieniany ?). I do tego wygodne siodło, chwyty no i może mostek regulowany ? Ale to zależy od preferencji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 25 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 A co to za wyprawy? Kilkudniowa jazda z sakwami czy jazda w jakimś miejscu docelowym w terenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaliczynski Napisano 25 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Kilkudniowa wyprawa z sakwami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 25 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 To jeśli o SPD ciężko mi doradzić. Sam się nad nimi zastanawiałem bo w górach na podjazdach by się przydały ale jednak zdecydowałem się na platformy które kupię na wiosnę. Raz że można jechać w czym się chce - czy adidasy, czy buty trekkingowe w jesieni czy nawet sandały, dwa że też trzymają całkiem nieźle a trzy że w pozostałych kilku rowerach SPD nie planuję więc mózg by mi oszalał. Do wypraw głównie asfaltowych pewnie można się w nie pchać ale jednak jadąc jakąś ścieżką w terenie już miałbym obawy - rower z sakwami ważący koło 30 kg to nie lekkie MTB. A jeśli chodzi o wyposażenie - pełne błotniki z dużym chlapaczem jeśli jeszcze nie masz. Raz że w deszczu lepiej i nie zbiera się zanieczyszczeń z drogi a dwa że jadąc po mokrym asfalcie nic nie moknie. Opony - to podstawa. Takie które mają niskie opory toczenia ale są na tyle szerokie że amortyzują szczególnie tył obciążony sakwami. Na pewno bardzo ważna jest komfortowa pozycja - czyli dopasowane siodełko (bo wygodne to według mnie złe słowo, wygodna może być "kanapa" w mieszczuchu na której jednak ciężko zrobić 100km) plus spodenki z dobrą wkładką albo siodełko Brooks - bo druga szkoła jest zdania że takie jest najlepsze. No i do tego odpowiednie ustawienie mostka/kierownicy/sztycy co pewnie na długich wyprawach przerobiłeś. Ten centymetr wysokości sztycy robi kolosalną różnicę. Hamulce tarczowe w rowerze tej klasy raczej masz. Ja na obciążonym rowerze z nimi czuję się pewniej. Wygodne chwyty - niektórzy polecają tzw. ergonomiczne, ja od kilku lat jeżdżę na piankowych pokrytych siatką i jestem zadowolony - ręce wcale się nie pocą, zrezygnowałem z rękawiczek. Nieprzemakalne sakwy - kolejna rzecz gwarantująca komfort psychiczny. Nie jakieś sakwy z "pelerynką". I jeśli jeszcze nie masz polecam nawigację turystyczną (czyli na paluszki AA). Komfort psychiczny podróżowania bardzo wzrasta a po odpowiednim zaplanowaniu podróży jedzie się jak po sznurku - chociaż nie każdy to lubi Może wymieniłem rzeczy oczywiste ale nie znając Twojego roweru/wyposażenia ciężko inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaliczynski Napisano 26 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Teraz mogę odpisać pełniej. A więc mam na myśli kilkudniowe wyprawy z sakwami. Jazda 500-800 km podzielona na 5-8 dni. Aktualnie jezdziłem na podstawowym mtb i też nie było źle ale najbardziej dokuczało, że rączki były twarde więc mam już nowe gripy Błotniki odpuszczam, wiem, że pomagają ale po prostu tak ich nie lubie, że odpuszczam. Rzeczywiście nad napędem pomyśle - to kluczowy element ale jest tak zielony, że muszę zapytać co macie na mysli - kaseta, łańcuch, karba, piasty? Nad zestawem SPD oczywiście będę myślał. Czekam na dalsze propozycje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 26 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Jakie dalsze propozycje?MikeSkywalker praktycznie wszystko, co najważniejsze Ci wymienił.Opony, wygodne siodło, dobre sakwy, sprawne hamulce i napęd.Tyle w temacie.Jeśli oczekujesz konkretnych propozycji modyfikacji, to napisz jaki masz rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bejker Napisano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Bez specyfikacji nic się nie da zrobić, oprócz ogólnych zaleceń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.