Skocz do zawartości

[Tarcze] Jakie na CL lepsze od SLX

KrossA7Wr

Rekomendowane odpowiedzi

Jak chcesz dzięki tarczom zyskać na sile hamowania to jedyne wyjście to większy rozmiar lub ewentualnie pływające tarcze... innego wyjścia nie ma.

A jeżeli na przodzie masz min. 180 mm, a na tyle min. 160 mm to winą słabej siły hamowania nie są tarcze tylko prawdopodobnie zapowietrzone hamulce.

Tak z przodu 180 z tyłu 160, hamulcowe nowe kupione w cyklomani. Skracali przewody i odpowietrzyli. Ale w sumie jak tak myślę, to może coś w tym być, bo z przodu czasami gdy mocno zahamuję to chwilę po tarcza lekko ociera o klocki parę razy musze dohamować i przestaje. Więc są pływające tarcze pod CL?

PS: Klocki metaliczne z radiatorami

Tarcza o takiej powierzchni ciernej nie wpływa negatywnie na siłę hamowania.

Przy tarczach 180/160 to problem albo leży w stanie hamulca (czy są czyste klocki, tarcze, układ jest odpowietrzony) albo po stronie rajdera.

W jeździe XC to powinieneś mieć nadmiar mocy.

Jesteś z Wrocławia, to zagadaj do ludzi. Na pewno ktoś ma SLXy i może ci pomóc, czy to problem z hamulcem czy po prostu za dużo od nich wymgasz.

Ktoś tu kiedyś mądrze napisał i ja powtórzę, że tej klasy tarcze są klepane z tego samego materiału. Jest to wysokiej klasy stal nierdzewna o takich samych parametrach i symbolu. Wszystko rozchodzi się o "powierzchnię pracy" na klockach oraz odprowadzenie ciepła (profil i otwory). Tutaj wypusty Shimano są na najwyższym topie w tej kwestii. Wszyscy, których znam kombinują najpierw z klockami. Ja mam "stare" pancerne klasy T51 i jest na metalikach żyleta.

tarcze wyglądają fajnie, solidnie i fachowo - nie ruszałbym ich no chyba że producent trierdzi że są tylko pod żywicę w co wątpię

piszesz że sklep skracał i to może być klucz ... mnie też skracał sklep i niestety zalał na "odczepsię"

a może przemroziłeś rower - trzymasz na balkonie lub nieogrzewanym garażu, blaszaku?

wydaje mi się że shimanko robi metaliki bez icetechu do twoich zacisków.. z resztą ini producenci na pewno

też jest możliwe ze masz żywiczne klocki - sklepy tak właśnie robią dobrą cenę na sety - wkładają zywiczne klocki

Autorze tematu, kup tarcze XTR, i ciesz się z magicznych literek, w końcu przecież chyba chodzi tylko i wyłącznie o zagospodarowanie kasy spod choinki, z którą nie za bardzo wiesz co zrobić ;)

A tak na serio, jeśli są czyste, to pozostaje tylko odpowietrzenie, no może jeszcze warto pokombinować z ustawieniem zacisku, ale raczej mała szansa, że to jest problemem.

Hample SLX 675, z fabrycznymi tarczami 160/180 RT54, klocki fabryczne, waga 102kg i jakbym nie kombinowal, to ani zagotowac, ani nie brakuje sily, fakt czasem zadymia, czesto smierdza, ale nic...., magia Swiat???

Ale się mnie czepliście : ). Żadnej kasy nie chce zagospodarować na święta poza tym za stary jestem na prezenty pod choinkę : )
Po prostu czegoś mi brakuje w tych hamulach, klamka jakby taka dziwna była i ogólnie słabo to hamuje. Może faktycznie pójde je odpowietrzyć, w cyklomani zrobili to na sztukę tylko aby paczka poszła.

No bawiłem się ostatnio jakimiś avidami czy czym innym i tam klampka jest taka fajna idzie do pewnego momentu i koniec a w moich można ją dusić i dusić. Wiem że to inne firma i inny olej itp. Ale fakt jest taka gumowa. No to odpowietrzę i zobacze, może to rzeczywiście to ;) a tak przy okazji co to może być gdy tylko tylny hamulec przy hamowaniu piszczy taki jednostajny pisk... klocki nowe tarcza czysta i od początku mam to na tych hamulcach na wcześniejszym deore przy tej samej tarczy tego nie było.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...