arek_wro Napisano 24 Grudnia 2014 Napisano 24 Grudnia 2014 Bez problemu można znaleźć. Pierwszy z brzegu: http://www.scott.pl/produkt/157/448/rower-scale-910/ Do Canyona należy doliczyć koszty wysyłki, od ceny Scotta odjąć 15 (minimum) %. I już się robi wyraźnie taniej, Dodatkowo -co ma niebagatelne znaczenie- serwis Scotta jest na miejscu. Kolejny: http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/cross_country/superfly/superfly_9_8_xt/ I sytuacja podobna jak wyżej. Na szosówkę Treka z kolekcji 2015 zaproponowano mi rabat 20%. Ceny Canyona -oględnie się wyrażając- są mało atrakcyjne. Akurat te dwa modele były na mojej krótkiej liście do zakupu. Co do Scotta to ponoć 10% w tej chwili to max. Jeden ze sklepów w Łodzi niedawno oferował rowery z kolekcji 2015 z 15% rabatem, ale ponoć dostali opiernicz od Scotta i oferta parę dni potem zniknęła z ich strony. Co do Treka, to koło 2 tysięcy można urwać. Przynajmniej mi się tyle udało. Co do dostępności, Scott pod koniec lutego, Trek w marcu. No chyba, że w rozmiarze XL będą szybciej.
lubusz Napisano 24 Grudnia 2014 Autor Napisano 24 Grudnia 2014 Tego Canyona z napędem Sram 1x11 bym sobie odpuścił. To się nie nadaje ani na płaskie, ani na góry. Z tych wszystkich wybrałbym Grand Canyon CF SL 8.9 na XT 2x10. Ten rower będzie również najtańszy w utrzymaniu. Czy na większej zębatce z przodu mogę wykorzystać wszystkie 10 na kasecie z tyłu przy XT 2x10 ? Przepraszam. Pewnie jest to pytanie w stylu blondynki
beskid Napisano 24 Grudnia 2014 Napisano 24 Grudnia 2014 Jasne, że możesz tylko pytanie po co. Tu też występują "przekosy" łańcucha i lepiej korzystać z całego zakresu obydwu tarcz korby.
tobo Napisano 24 Grudnia 2014 Napisano 24 Grudnia 2014 A bzdurą jest w ogóle dyskusja nad tym czymś w przypadku nawet ambitnego amatora. Bzdurą to jest pisanie bez uzasadnienia dlaczego coś jest bzdurą. Szczególnie jeśli chce się doradzić komuś zielonemu w takiej tematyce. Tak, możesz korzystać z wszystkich koronek kasety przy dużej tarczy z przodu. Przy kombinacji duża przód - duża tył napęd będzie jednak chodził głośniej (przekos łańcucha), łańcuch może (nie musi) ocierać o wózek przerzutki przedniej oraz żywotność napędu może ulec skróceniu (jeśli będziesz takich kombinacji używał często). W Twoim przypadku napęd 1x... (miejsce zamieszkania) może być jak najbardziej ok, możesz nabyć inną zębatkę korby (bliższą tej w korbie 2x w drugim rowerze) i dostosować napęd do własnych potrzeb. Kasety 10sp mają standardowo maksymalnie 36 zębów, a ta 11x od Srama ma 42. Dużym minusem tego napędu są ceny kaset, ponad 1000 zł.
lubusz Napisano 24 Grudnia 2014 Autor Napisano 24 Grudnia 2014 Dziękuję za odpowiedź w temacie przełożeń. Myślę jednak, że pozostanę jednak przy 2x10. Może mi się coś w przyszłości odmieni i pojadę w góry, a sama myśl, że będę musiał coś majstrować i wymieniać przednią zębatkę przeraża mnie. Myślałem, że ciężko będzie mi znaleźć coś lepszego od wybranego canyona, a tu proszę ciekawe oferty pokazał mi "Darek14" Podzwonię popytam, potarguję. Sklep z rowerami Trek mam blisko u sąsiadów w Niemczech. Może tam będzie możliwość przymierzenia się do tego modelu i uzyskania niższej ceny ?
tobo Napisano 24 Grudnia 2014 Napisano 24 Grudnia 2014 Trek ma dwie ważne właściwości: Ci, co go mają twierdzą że jeździ rewelacyjnie. Jest przy tym niezbyt tani. Do tego ma suport który nie należy do trwałych. Łożyska włożone bezpośrednio do gniazd w ramie, niespecjalnie chronione przed wodą. To znaczy że przy braku umiejętności serwisowych i intensywnej jeździe czekają Cię inwestycje w części albo w serwis i części.
Darek14 Napisano 24 Grudnia 2014 Napisano 24 Grudnia 2014 Canyon z przesyłką kosztuje 11700 zł, a np.Trek po rabacie około 10000 zł. Więc gdzie tu rzekoma atrakcyjność cenowa Canyona? Gdzie korzyść dla klienta z rzekomych zalet sprzedaży bezpośredniej? Korzysta z nich jedynie sprzedawca. Powtórzę to co napisałem wcześniej: jeśli firmy z "normalnym" kanałem dystrybucji mogą sprzedawać taniej niż Canyon, który chwali się sprzedażą bezpośrednią, to -moim zdaniem- Canyon po prostu łupi klientów. Oprócz przedstawionych wyżej Cube'a, Scotta czy Treka znalazłoby się więcej atrakcyjniejszych ofert,
lubusz Napisano 24 Grudnia 2014 Autor Napisano 24 Grudnia 2014 Trek ma dwie ważne właściwości: Ci, co go mają twierdzą że jeździ rewelacyjnie. Jest przy tym niezbyt tani. Do tego ma suport który nie należy do trwałych. Łożyska włożone bezpośrednio do gniazd w ramie, niespecjalnie chronione przed wodą. To znaczy że przy braku umiejętności serwisowych i intensywnej jeździe czekają Cię inwestycje w części albo w serwis i części. Jeśli masz rację dotyczącą awaryjności Treka, to zawęża mój wybór do Canyona i Scotta. "Darek14", czy mógłbyś znaleźć jeszcze ze 2 atrakcyjniejsze oferty. Byłbym wdzięczny. Może ktoś jeszcze mógłby mi coś podać ?
tobo Napisano 24 Grudnia 2014 Napisano 24 Grudnia 2014 Pocieszę się że żaden suport nie jest gienialnie trwały Obawiam się że obecnie żaden rower nie spełni kryteriów z pierwszego posta
lubusz Napisano 24 Grudnia 2014 Autor Napisano 24 Grudnia 2014 "Tobo" rozumiem. Zamierzam serwisować rower, ale nie raz w tygodniu
tobo Napisano 24 Grudnia 2014 Napisano 24 Grudnia 2014 Jeśli będziesz go używał w zawodach (błotnistych) dobrze zrobić to po każdym starcie.
Darek14 Napisano 24 Grudnia 2014 Napisano 24 Grudnia 2014 Np. jeden z tych Cube'ów - mają fajną, poprawioną w stosunku do poprzednich lat geometrię. To jest jeden z faworytów do mojego zakupu. Przed rabatem kosztują około 8900 zł i 7900 zł. http://www.cube.eu/bikes/mtb-hardtail/reaction/cube-reaction-gtc-sl-29-carbonnflashred-2015/ http://www.cube.eu/bikes/mtb-hardtail/reaction/cube-reaction-gtc-race-29-carbonngreen-2015/
grzegorz1988wroc Napisano 24 Grudnia 2014 Napisano 24 Grudnia 2014 Tobo Który producent montuje inaczej? Bo cube tak samo, canyon pewnie tez.
beskid Napisano 24 Grudnia 2014 Napisano 24 Grudnia 2014 Cube stosuje wkłady BB90 i BB95?? Nie sądzę. Łożyska osadzone bezpośrednio w poszerzonej mufie to chyba patent Trek'a.
grzegorz1988wroc Napisano 24 Grudnia 2014 Napisano 24 Grudnia 2014 Cube ma Shimano Press-Fit SM-BB91-41 (92 mm). Jest osadzony bezpośrednio w mufie. Canyon BB86. Trek BB95. Są jakies różnice na korzyść któregoś?
tobo Napisano 24 Grudnia 2014 Napisano 24 Grudnia 2014 Trek ma łożyska zintegrowane, pozostałe suporty press fit. Gorsze zło i gorsiejsze zło, przy czym możesz wybrać jedynie jedno albo drugie, bo w przypadku nowoczesnych rowerów mtb dziś raczej się nie stosuje innych rozwiązań. Problem można rozwiązać stosując np łożyska CeramicSpeed możesz potraktować je jako część inwestycji zakupowej. Oszczędniejsze dla ramy są suporty press fit.
grzegorz1988wroc Napisano 24 Grudnia 2014 Napisano 24 Grudnia 2014 Czyli Trek to gorsiejsze zlo ? Ma jakies plusy? W przypadku zniszczenia Mufy gwarancja obowiązuje?
tobo Napisano 25 Grudnia 2014 Napisano 25 Grudnia 2014 Nad Trekiem rozpływają się Ci którzy nim jeżdżą. To (chyba) najważniejsza cecha roweru która decyduje o jego wyborze. Trek ma bardzo dobrą opiekę gwarancyjną. To ma pewien duży plus - jak coś się stanie to będziesz miał co parę lat nowy rower, ze względu na ramę
lubusz Napisano 25 Grudnia 2014 Autor Napisano 25 Grudnia 2014 Moją opcją zakupu pozostaje dalej: http://www.canyon.com/pl/mountainbikes/bike.html?b=3647 oraz http://www.scott.pl/produkt/157/448/rower-scale-910/ Czy ktoś mógłby mi pomóc ocenić i porównać te dwa modele ?
arek_wro Napisano 25 Grudnia 2014 Napisano 25 Grudnia 2014 Jeszcze dwa tygodnie temu stałem przed niemal identycznym wyborem: CF SL 8.9, Scale 910 i Superfly 9.8 XT. Chociaż po latach jazdy na Trekach chciałem zerwać ten związek, to znowu stanęło na Treku. Tym razem ze względu na: 1) najniższą cenę: Canyon jakieś 11.700 z przesyłką, Scott 10.800, Trek 10.000. 2) najlepszą gwarancję 3) najlepszy dobór rozmiaru. U Scotta i Canyona ląduję między rozmiarami. Trek natomiast przegrywa kołami i ogólną masą - Scott 10,1 kg, Canyon 9,9 kg, a Trek 10,6 kg. Ale u Treka można zejść do ok. 10,2 kg przez samą zmianę opon na Rocket Rony. Fabryczne opony są dość ciężkie. Jeżeli wybierasz między Scottem a Canyonem, to na korzyść Canyona przemawiają lepsze koła i amor, na korzyść Scotta (moim zdaniem) hamulce. Co do jazdy, wrażenia miałem lepsze na Canyonie, ale to porównanie może być trochę wypaczone, przez to, że na Canyonie jeździłem na przydużej L-ce, a na Scocie na przymałej M-ce. I jeszcze jedno, rama Scotta jest sporo krótsza niż podaje to tabelka z geometrią. W Canyonie długość się zgadza. Oba rowery własnoręcznie mierzone.
Darek14 Napisano 25 Grudnia 2014 Napisano 25 Grudnia 2014 . Trek ma bardzo dobrą opiekę gwarancyjną. Potwierdzam. Znajomy prowadzi sklep rowerowy z kilkoma markami i obecna politykę gwarancyjną Treka określił jako "wzorową".
grzegorz1988wroc Napisano 26 Grudnia 2014 Napisano 26 Grudnia 2014 Tobo a jak jest z ramami? Carbony Treka faktycznie szyte są w Waterloo? Jest różnica jakościowa między nimi a takimi nie wiadomo skąd zamawianymi u podwykonawców?
tobo Napisano 26 Grudnia 2014 Napisano 26 Grudnia 2014 Żadna rama mtb Treka nie pochodzi ze Stanów, są zaprojektowane w Stanach, wyprodukowane w Chinach i na Tajwanie. Najwyższe modele są składane w Stanach, tam też wykonywane są rowery programu Project 1. Ramy wykonane w Stanach to seria 7 szosy Madone, slr Emonda. Czy są nie wiadomo skąd od podwykonawców - Trek raczej wie, zwykły klient nie Superfly pochodzą z Chin i Tajwanu, zależnie od modelu.
grzegorz1988wroc Napisano 26 Grudnia 2014 Napisano 26 Grudnia 2014 Zmylił mnie ten zapis Produkujemy na terenie USA więcej rowerów niż jakakolwiek inna firma; dotyczy to także ram OCLV Carbon. Wybrane rowery miejskie składane są w Hartmansdorff w Niemczech, a pozostałe produkujemy w zakładach w Azji
tobo Napisano 26 Grudnia 2014 Napisano 26 Grudnia 2014 Jeśli porówna się Treka do innych firm które też produkują w Stanach to może faktycznie ilościowo i procentowo tak to wypada. Do produkcji pewnie liczą też rowery złożone w Stanach na ramach wyprodukowanych w Azji. Bo rower został tam wyprodukowany.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.