Skocz do zawartości

[odblask i dzwonek] Minimalistyczne obowiązkowe wyposażenie

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako odblask tylko gdzie to przykleić?

https://drive.google.com/file/d/0BxZgebSGY41PS2wxMFRVM0gwY1E/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0BxZgebSGY41PemxJNVlpWm16eUU/view?usp=sharing

Świeci naprawdę mocno.

Można kupić to na metry w sklepach z częściami do ciężarówek.

http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3120173415341-CARGO_AM02-nalepka-ostrzegawcza%7Cinformacyjna.html

Ja kupiłem sobie metr aby wykleić kask ale zrezygnowałem ponieważ za duży kąt.

Na rurę podsiodłową nie przykleję ponieważ jest zasłonięta przez sakwę na narzędzia.

Napisano

Dobry wieczór

Z taśm odblaskowych do naczep samochodowych (zasłyszane u miejscowych okejaczy tirów) podobno dobre są jeszcze Reflexite, produkowane wg. jakichś tam norm. Wstępują w różnych kolorach biała, żółta, czerwona. 

Pozdrawiam

Napisano

Nie wiem czy to nie trochę OT ale mam pytanie o trwałość tych taśm samoprzylepnych. Nie odkleja się to od ramy (zakładając oczywiście, że rama została odtłuszczona itd)? Chciałbym sobie przykleić kilka takich pasków w kolorze białym i chciałbym jednocześnie żeby było to w miarę trwałe i estetyczne. Pomijając to czy biała może być tylko z przodu itd itp, chciałbym po prostu być lepiej widoczny. Przy okazji....ktoś tu wspomniał o czarnych taśmach. Jakim kolorem to "świeci" bo chyba nie czarnym? ;)

Napisano

Ponownie... 

Moi lokalni oklejacze TIR-ów twierdzą, że powinna wytrzymać ponad 5 lat na sztywnej konstrukcji naczepy i ze 2-3 lata na plandece,są 2 rodzaje tej taśmy.

Zakładam, że na rowerze dłużej (ze względu na mniej uciążliwe warunki eksploatacji). Ostatecznie nie wiem jak się do tego ustosunkować - każdy sprzedawca/ dystrybutor swój towar chwali. Zwłaszcza na ramie (zakrzywiona, a nie płaska powierzchnia) waham się z wyborem rodzaju. O ile uda mi się "wyżebrać" kawałek to z przyjemnością sprawdzę.

Znalazłem stronę z ofertą cytowanej przeze mnie Reflexite, a co ciekawe jest tam również (na samym dole strony) filmik z przykładowym oklejeniem roweru :)  Link: http://odblaskowo.pl/tasmy_reflexite.html

Pozdrawiam

Napisano

Zgadza się te taśmy naprawdę mają ciężkie życie i dają radę.

Efekt w nocy jest taki że na nie oświetlonych drogach wcześniej widzi się taśmę niż samą naczepę.

Napisano

Powitoł

OK, biorę po metrze: białej na przód lag amora, żółtej na boki i podsiodłówkę, czerwoną na tył wideł tylnego trójkąta.

I teraz: ta REFLEXITE czy te plasterki miodu 3M? :)

Nie mogę znaleźć porównania obrazkowego. Spotkał się ktoś z takim?

Napisano

Moi lokalni oklejacze TIR-ów twierdzą, że powinna wytrzymać ponad 5 lat na sztywnej konstrukcji naczepy i ze 2-3 lata na plandece,są 2 rodzaje tej taśmy.
Mimo że pozostaję przy sowim oddaniu do produktów 3M (10 lat gwarancji producenta), to folie z reguły odklejają się na brzegach podczas mycia i tego nic nie przebije, jak się podważy krawędź (np. ścierką) i dostanie się detergent, to dalej już leci - z każdym myciem będzie coraz gorzej. Dlatego bardzo ważne jest odtłuszczenie powierzchni,  odprowadzenie powietrza i klejenie przynajmniej w temperaturze pokojowej.

Odnośnie dzwonków to znalazłem może nie dyskretne, ale za to nie wstyd takiego posiadać http://www.velovitality.co.uk/collections/bells/products/acor-aheadset-spacer-bell-black-or-silver

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Witam,

a co myślicie o takim rozwiązaniu zamiast tradycyjnej zielonej kamizelki odblaskowej?

post-188408-0-35946000-1434662827_thumb.jpg

zaplatana ręcznie, zapinana z boku. fajnie się wygląda, jest lekka, wygodna, doskonale nadaje się na rower.

Napisano

Powitoł
Jak będzie w takiej formie jak koszulka na poniższym foto to biere od ręki ;)

comment_PS2CBaKfKlmnVtFi4t00Dk0Sj0whbfbU

Co do mojego projektu oklejenia roweru taśmą - kupiłem u poniższego sprzedawcy (obsługę mogę polecić - nie mam udziałów w sprzedaży):

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=40199956

i odbija nawet nawet, natomiast jest dosyć sztywna. Białą kupiłem żeby okleić lagi amora od przodu i na takim większym łuku powinna się trzymać. Żółtą natomiast miałem okleić tylny trójkąt po bokach, a czerwoną  od tyłu i tu może już się nie udać. Na pewno nie tak jak planowałem, owijając po prostu rurki po całości. Jak mi się zbierze na kombinowanie (na razie ta sztywność mnie zniechęciła ;) ) to potnę ja cienkie  paski (po ok. 5mm) i zobaczę jak one się układają.

edyta - gdyby ktoś miał w ręku taśmy REFLEXITE to proszę o info jak giętkie/sztywne one są.

Senks :D

Napisano

Witam,

a co myślicie o takim rozwiązaniu zamiast tradycyjnej zielonej kamizelki odblaskowej?

zaplatana ręcznie, zapinana z boku. fajnie się wygląda, jest lekka, wygodna, doskonale nadaje się na rower.

Według mnie niewygodne w używaniu. Takie siatki lubią się plątać jak się je zwija i np. wrzuca do plecaka. Sprzęt miejski powinien być możliwie prosty i szybki w użyciu.

Napisano

Ze strony bardziej leśnego użytkownika, widzę już jak taką siatką zahaczam o gałąź i... wiadomo, ze do lasu się by tego nie zakładało, ale wystarczy się "urwać" z asfaltu na chwilę, zapomnieć i w najlepszym wypadku siateczka zostanie na drzewie. Taka opcja z gęstą siatką jak na zdjęciu porcelanowego jest lepsza. Nawet widziałem taką kamizelkę, z tym że trudniej tam technologicznie z tymi odblaskowymi paskami.

Edit: same paski (szczególnie te na krzyż) ciekawe również.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Odkopuję, akurat szukam mini dzwonka... Kocie oczęta fajne, ale bajer i łatwo zdjąć wiec odpada, w decathlonie są podobne, niestety srebrne, mnie nie pasuje. Generalnie to w ogóle mi dzwonek nie pasuje, a że potrzebuję na raz kilku to i cena na poziomie 25 zl/szt. nie bardzo. 

Szukając wpadłem na taki pomysł: Buzzer na 5V + stycznik + baterie guzikowe, całość schowana w kierownicy z wystającym stycznikiem z boku chwytu - buzzer może być po drugiej stronie z "wyjściem" w dziurkę. Oczywiście nie każdemu spasuje, więc od razu wersja na bogato: Zamiast stycznika kontaktron wyzwalany mini magnesem zamocowanym do kierownicy "obejmą" - np. kawałkiem "palca" rękawiczki. Waga  mini, a na niektórych jest napisane:  85dB :)

P.s. buzzer 1 zł, baterie 4 szt. 0,4 do 2 zł/komplet, kontaktron 1 zł.

• 2 lata później...
Napisano

Od założenia tematu minęło sporo czasu ale pomyślałem że z chęcią podzielę się rozwiązaniami do jakich dotarłem. 

W kwestii odblasku z pomocą przyszły mi zakupy u tzw. Chińczyka - trzy metry (aczkolwiek nie sprawdzałem) taśmy o szerokości 5cm kosztowały kilka złotych. Następnie wystarczyło przykleić pasek dookoła sztycy, w jednym z rowerów użyłem też taśmy do zaklejenie miejsca po piwotach.

5cmx3m-Safety-Mark-Reflective-Tape-Stick

Dzwonek - za kilkanaście złotych udało się kupić podróbkę Knoga Oi - znowu na Aliexpress

Aluminum-Alloy-Loud-Horn-Bike-Cycling-Ha

Opinie co do jakości są podzielone, ale u mnie działa bez zastrzeżeń już kilka miesięcy i ładnie "chowa się" obok mocowania klamki hamulcowej. No i bardzo ładnie brzmi. 

Także w obu przypadkach jestem bardzo zadowolony zarówno z ceny jak i spełniania wymogu zachowania jak największego minimalizmu. 

Napisano

Rozwiązania spoko, pytanie czy ten dzwonek da się założyć na kierownicę bez ściągania gripów? Bo wygląda na to, że to nie przejdzie a chciałem coś do szosówki zamontować bez zdejmowania owijki i klamek  ;).

Napisano

Założyć się da. Jednak niekoniecznie musi działać. Są dwa rozmiary tego wynalazku. Jeśli masz kiere. 31,8 to bierzesz duży i będzie ok. Ale na mniejszy na wąskiego baranka może być za mały. Będzie pasował, ale w miejscu, gdzie jest owijka.

Napisano

na szybko zrobione foty. Tasma 3M na trójkącie szosy, naklejana na szybko ;) oraz dzwonek w moim mtb. Zdjęcie szosy z lampą telefonu w sredno ciemnym garażu94975e5a03f1788b8530f7a028010724.jpg65d523d0e046272d257b797a5a8dc511.jpgaba8bc48fe98dbfe590208c2b8592ec8.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Mam taki dzwonek, ale zamontowany odwrotnie.

Tak żeby wygodnie sięgać kciukiem.

Jak ty nim dzwonisz  :huh:

PEN26290J_qhaaqqq.jpg

A tak wygląda czarna folia odblaskowa.

W dzień jej nie widać, a po zmroku ładnie odbija.

Panoramaj_qhaqprp.jpg

odblask3j_araaqar.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jak sie ma zatrzaski to stalym wyposazeniem roweru staja sie buty. W koncu mozna je zdjac bez wypinania i zostana wpiete w rower. wiec jak maja odblaski...

A za dzwonek rownie dobrze moga robic klamki hamulcowe, bo mozna nimi strzelac. Nigdzie nie jest powiedziane, ze sygnal dzwiekowy to ma byc dryń dryń. Oba rozwiazania co opisalem sa dyskusyjne i pewnie jak sie trafi na wrednego to sie bedzie czepial, ale z drugiej strony zaden policjant nigdy mi nie zwrocil uwagi na brak dzwonka czy odblasku.

Co do czarnej tasmy odblaskowej to fajnie wyglada, tylko jak udowodnicie policjantowi w ciagu dnia, ze to tasma odblaskowa, a nie zwykla izolacyjna? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...