Quba88 Napisano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Witam, chciałbym nieco dowiedzieć się na temat tegoż sprzętu.http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-alur-700--id_8290145.htmlCzy za 3,5k zł istnieje coś lepszego lub równie dobrego? Mowa tu o nowych rowerach. Czytałem kilka zagranicznych testów, np. na BikeRadar i wypada bardzo pozytywnie, ale słyszałem też mniej pochlebne opinie. Jak Wy to widzicie? Ten jest na grupie 105 2x10 (nie licząc korb), na ich stronie za 750 funtów, a za 790 mają wprowadzić go już na nowej 105 5800 2x11. http://www.btwin.com/en/road-bikes/sport-road-bikes/18928-btwin-velo-route-ultra-700-al-gris-vert.html Waszym zdaniem warto dopłacać? Różnica będzie w ogóle odczuwalna dla początkującego szosowca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Tak, różnica w kulturze pracy (precyzji i lekkości) na korzyść nowej 105tki. Korba w tym drugim jest dobrej jakości, jednak odbiega nieco technologicznie od nowej 105tki, która jest bardzo bliska korbie z ultegry. Tej różnicy jednak raczej nie odczujesz w porównaniu do pierwszej, którą da się zauważyć od pierwszego kliknięcia przy zmianie biegów. Bardzo ważna jest możliwośc skorygowania ustawienia przedniej przerzutki, tak by niezależnie od wybranej z tyłu koronki kasety nie miało miejsce ocieranie z przodu. W przypadku starszej 105tki jest to praktycznie niemożliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 za 790 mają wprowadzić go już na nowej 105 5800 2x11 Nowa 105 pracuje miodzio Potwierdzam słowa @@tobo, płynność i lekkość jest domeną tego napędu. Użytkuję nową 105 od tygodnia i jestem mile zaskoczony jaj jakością pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 @@Quba88, Produkty z Deca wypadają bardzo atrakcyjnie na tle innych ofert rynkowych. Trudno będzie znaleźć coś co ją przebije. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Za 3500-4000 można np. Scotta na nowej 105-ce. http://www.scott.pl/produkt/182/556/rower-speedster-20/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 21 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Kłaniam, Ja rozumiem, że tylny hebel pod mufa suportową jest bardzo pro (a'propos Deca) i pozostawia tylni trójkąt ładniutki i czysty ale czy to aby na pewno dobry pomysł dla przecietnego pedałopociskacza? Czy mi sie wydaje, czy w takim położeniu hamulec jeszcze bardziej się syfi a klocki znikają? Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quba88 Napisano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Dzięki panowie, a więc chyba warto będzie poczekać na tego 'podrasowanego' Alura. Jeszcze zobaczymy na ile go wycenią, a i ten Speedster też ciekawy, no i o wiele ładniejszy, pewnie jakiś rabat udałoby się wyrwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Nie wydaje mi się, żeby bliskość nawierzchni stanowiła jakiś wyraźny problem. Szosą zwykle jeździ się w "sterylnych" warunkach, chyba że deszcz złapie po drodze. Można założyć, że takie rozwiązanie ląduje w rowerze "commuterskim", wtedy mogą pojawić się problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzM Napisano 3 Maja 2015 Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Czesc! Przymierzam sie do zakupu pierwszej szosy i wybor padl na Alura 700 z Dec. Nie chce zakladac nowego watku ale mam jeden dylemat i licze na pomoc forumowiczow. Niestety rowerow nie ma juz w sklepach- ciagle jest szansa zeby go sprowadzic przez internet ale tu pojawia sie problem rozmiaru ramy. Zapominamy na chwile o tym kalkulatorze na stronie i zerkamy na ten zalacznik z oficjalnej strony btwina : http://www.btwin.com/notices/wp-content/uploads/2014/04/Taille_Velo.pdf I teraz... Mam 175cm i dlugosc nogi 810. Czyli jestem na granicy dwoch rozmiarow: S i M. Moglby mi ktos podpowiedziec jaka rama bylaby lepsza (2-3h trasy jak najszybciej sie da) wraz z konsekwencjami wyboru jednego badz drugiego rozmiaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.