Skocz do zawartości

[obręcz 28] Obręcz trekkingowa

TomekTuptak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Przymierzam sie do zlozenia nowych kol do roweru trkingowego.
Zastanawiam sie nad wyborem obreczy pomiedzy Mavic cxp22 a cxp33.
Chce takie obrecze gdyz z doswiadczenia wiem ze najlepsze opony na asfalt i lekkie szutry i sciezki lesne to rozmiar pomiedzy 28 a 32.
Obecnie uzywam opon schwalbe marathon w rozmiarze 38 i jest to maximum jakie moge zmiescic w moim rowerze , a rower to trekking przerobiony na taka niby szosowke z blotnikami i hamulcami mini v-brejk i kierownica szosowa.

Osobiscie stawiam na cxp33. Jednak jak widze jest to obrecz 2 komorowa a cxp22 trzy komorowa. Jak te 2 obrecze maja sie do siebie jesli chodzi o wytrzymalosc? Laczna waga do obciazenia tych obreczy bedzie pomiedzy 100 a 120 kg. ( rower, czlowiek, ekwipunek ).

Pozdrawiam

Napisano

Jeżeli lekkie szutry to bardziej 32-35. A interesowałeś się obręczami rigida? Mam rigida sputnik, ale jeżeli chcesz węższe (pod 28-32) to przyjrzyj się rigida chrina. Wagowo tak samo, ale zamiast normalnych eyeletów mają eyelety łączące obydwie warstwy, więc są sztywniejsze.

Napisano

Osobiście używam obręczy Mavic A 319 w rowerze całkowicie sztywnym. Mam na nie naciągnięte opony Schwalbe Marathon Racer o szerokości 38. Obręcze od dwóch lat zupełnie nie centrowane a nie miały aż tak lekko :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...