mklos1 Napisano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Sąd Najwyższy w dniu 12 kwietnia 2012 r. podjął uchwałę (w sprawie sygn. akt III CZP 80/11) o następującej treści: „Zakład ubezpieczeń zobowiązany jest na żądanie poszkodowanego do wypłaty, w ramach odpowiedzialności z tytułu ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu mechanicznego, odszkodowania obejmującego celowe i ekonomicznie uzasadnione koszty nowych części i materiałów służących do naprawy uszkodzonego pojazdu. Jeżeli ubezpieczyciel wykaże, że prowadzi to do wzrostu wartości pojazdu, odszkodowanie może ulec obniżeniu o kwotę odpowiadającą temu wzrostowi." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 31 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Jeżeli ubezpieczyciel wykaże, że prowadzi to do wzrostu wartości pojazdu, odszkodowanie może ulec obniżeniu o kwotę odpowiadającą temu wzrostowi. Najpierw niech ubezpieczyciel wykaże, że po wymianie danego elementu na nowy, wartość rynkowa pojazdu wzrosła, nie zapominając o pozostałych uszkodzeniach i o tym, że pojazd brał udział w kolizji.Ocena Rzecznika Ubezpieczonych:https://ipolisa.pl/Likwidacja-szkody-w-ramach-obowiazkowego-ubezpieczenia-OC-posiadacza-pojazdu-tzw-potracenia-amortyzacyjne,artykul,277/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Lewa klamkomanetka SRAM Apex za 310 PLN? Ktoś wie, gdzie w Polsce taką dostanę w tej cenie? Witam w Klubie Wydymanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 1 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Witam w Klubie Wydymanych. Jeszcze się do Klubu nie zapisuję. Na razie napisałem odwołanie, ale jest to tylko jedna pozycji z listy napraw, z którą nie mogłem się zgodzić. Reszta wygląda na skalkulowane w miarę poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Jeszcze się do Klubu nie zapisuję Ja jeszcze się nie poddałem ale wygina mnie cena opinii rzeczoznawcy, pytanie czy warta skórka wyprawki. Pewnie TU mają świadomość takich rozterek i jadą po klientach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 1 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Pewnie TU mają świadomość takich rozterek i jadą po klientach. Każdy wie, jak jest. Ale jeśli czujesz się poszkodowany i wiesz, że możesz rozstrzygnąć sprawę, powołując się na opinię niezależnego rzeczoznawcy, to takich spraw nie powinno się odpuszczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pedziwiatr Napisano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Nie wiem, czy kwota sporu jest wystarczająca dla Ciebie, żeby sięgać po prawników i ewentualnie iść z tym do sądu. Możesz spróbować uderzyć do rzecznika ubezpieczonych. Część spraw udaje mu się załatwić przez listowną interwencję. Nie o kwotę chodzi ale o fakt walenia w rogi klienta. Propozycja ubezpieczyciela jest jasna, jedno z uszkodzeń zgłosić jako następną szkodę, inne jako kolejną. Matematyka jest prosta - kolejna umowa ubezpieczeniowa z powodu utraty zniżek za bezszkodowość będzie odpowiednio wyższa co przy w miarę nowym samochodzie może być bolesne. Ja jeszcze się nie poddałem ale wygina mnie cena opinii rzeczoznawcy, pytanie czy warta skórka wyprawki. Pewnie TU mają świadomość takich rozterek i jadą po klientach. No i widzisz, o to chodziło. Koszty rzeczoznawców, prawnika, sądowe, a efekt nieznany. Trzeba przekalkulować co jest do stracenia, co do zyskania i jakie prawdopodobieństwo. Jeszcze nigdy się nie sądziłem z TU, udawało mi się wziąć co moje na etapie likwidacji, choć nie bez zachodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Reszta wygląda na skalkulowane w miarę poprawnie. Skoro tak to wygląda, to jest to raczej błąd/niedopatrzenie niż celowe działanie. Przypomina mi się sytuacja mojej znajomej sprzed około 6 lat. Ubezpieczyciel orzekł szkodę całkowitą. Standardowy manewr. Zaniżył wartość sprzed pojazdu, zawyżył wartość zwłok. Wymiana pism nic nie dała, dopiero gdy oświadczyła, że wystąpi na drogę sądową, odszkodowanie zostało urealnione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 1 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Skoro tak to wygląda, to jest to raczej błąd/niedopatrzenie niż celowe działanie. Śmiem wątpić, że to błąd czy niedopatrzenie.To niby wydruk kalkulacji z systemu AUDATEX, a przecież on części rowerowych nie znajduje. Tak mi się przynajmniej wydaje.Owszem, taką klamkomanetkę można dostać w podobnych kwotach, ale tylko na amerykańskich aukcjach ebay lub w promocyjnych ofertach sklepów z częściami rowerowymi po drugiej stronie Atlantyku, ale nie w Polsce, czy nawet Europie. U "nas" to z reguły koszt w granicach 400-500 zł.Stąd moje odwołanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belinda Napisano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Ostrzeżenie o pozwie czasem działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalab Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 ASO biernie przyjmuje opinie TU. ASO nie jest stroną w tej rozgrywce. Oni bardziej cenią współpracę z TU (zaufany serwis) niż interes szarego klienta. Chcesz udowodnić, że musi tak być jak w Twoim przypadku czy znaleźć jakieś rozwiązanie? ASO przede wszystkim zależy na kasie, większa naprawa -> większa kasa, może ASO do którego jeździsz na co dzień liczy, że tak czy inaczej zrobisz u nich całość, a kto im zapłaci to im zlewa. Więc jak już pisałem spróbuj w innym ASO. Jest coś takiego jak cesja wierzytelności - dokładnie to podpisałem w swoim ASO i wtedy ASO staje się stroną w rozgrywce, twierdzili, że 90% spraw kończyli w sądzie, to chyba nie jest wzór dobrej współpracy z TU. I nawet sprawdziłem, że na ostatecznej fakturze z ASO są elementy, których rzeczoznawca nie wymienił w swojej wycenie więc sytuację miałem identyczną jak Twoja. Niestety nie, sądziłem że notatka policji z opisem wystarczy. Mi nawet oświadczenie sprawcy wystarczyło + oświadczenie TU, że przyznają, że zdarzenie wystąpiło. Pałowanie z TU co do zakresu wzięło na siebie właśnie ASO. Konkretnie Toyota na Woli. Nie wiem o jakie kwoty w Twoim przypadku chodzi, ale zadzwonić do kilku warsztatów i popytać co oni na to, to chyba niewielka inwestycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.