Skocz do zawartości

[wyprawa] Polska- Rzym 2015 (lipiec)

Lis3k92

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Mam na imię Łukasz. Student.  W nadchodzące wakacje chciałem wybrać się z Polski do kraju Pizzy i melodyjnej mowy- Włoch. Szukam chętnych, którzy chcieliby wziąźć udział w wyprawiem. Cel: Rrzym Start: Śląsk (możemy ustalać alternatywy). Szukam chętnych z którymi moglibyśmy się zorganizować i spędzić miło czas.
Piszcie! 

Kilkakrotnie jezdziłem po Polsce, a w ubiegłe wakacje wybrałem się z Zabrza do Gdańska. Regularnie robie wyprawy dwudniowe. Jest juz odzew jednej osoby na forum oraz chce jechać mój znajomy. Przygotowywałem też wyprawe Warszawa- Barcelona, jednakże złapała mnie kontuzja i muisałem się wycofać. 

• 2 tygodnie później...

Masz juz zaplanowana trase i dzienny przebieg? musialbym skonsultowac czy bede mogl sobie pozwolic na taki wyjazd. pewnie potrwa 20 dni lekko? Poki co mam kilkanascie setek (jednodniowki) i jedna wyprawe Swinoujscie - Hel (520km w 5-6dni), ale mysle ze moznaby nad tym jeszcze popracowac. Ewentualnie dołączyłbym się np w czechach albo w austrii.. 10-14 dni w lipcu bede mial na 100% Jesli w nicku jest twoj rocznik to dobrze by sie skladalo. Jestem akurat rok mlodszy.

A po co dzienne przebiegi? Dzienne przebiegi sa istotne jeśli z góry planujesz noclegi np pod dachem. Jeśli noclegi mają być pod namiotem to nie ma sensu planować dziennych przebiegów. I pytanko czy wyprawa ma być celem z nastawieniem na podrózowanie czy tylko osiągnięciem zaplanowanego celu?

I kolejna uwaga, trochę niefortunny termin wybrałeś. Podróżowanie w lipcu do krajów południowych wiąże się z wielkimi upałami. Znacznie sensowniej jest tam pojechać wczesną wiosną czyli gdzieś w okolicach kwietnia i maja.

Robert, niektorzy maja swoja dzialalnosc i nie moga jej zostawic zwykle na ponad 2 tygodnie, stad pytanie o dzienny przebieg. Wiadomo ze do Rzymu jest około 2k km, wiec jesli Pan zalozyciel tematu odpowie ze bedzie robil w przyblizeniu 100km na dzien to pomysle o dołączeniu się np w połowie jego trasy.

Uwaga odnosnie terminu i temperatur moze jest sluszna, ale sa ludzie ktorym upały i slonce sluza. (witaminka D) Z reszta Łukasz napisał ze jest studentem i jedzie w lipcu. Malo ktory uczen moze sobie pozwolic na wyjazd wczesna wiosna.

Ci bez działalności na dłużej niż 2 tygodnie raczej też nie mogą, chyba że mają super szefa albo są bezrobotni ;)

Co do przebiegów racja - chodzi o rozplanowanie czasu...jak masz 2 tygodnie na trasę, to nie ma bata - codziennie musisz wykręcić swoje, a nastawiając się na późniejsze nadrabianie jest 90% szans, że zmienisz się w jeżdżące zwłoki.

• 3 tygodnie później...

Cześć!

Mam na imię Łukasz. Student.  W nadchodzące wakacje chciałem wybrać się z Polski do kraju Pizzy i melodyjnej mowy- Włoch. Szukam chętnych, którzy chcieliby wziąźć udział w wyprawiem. Cel: Rrzym Start: Śląsk (możemy ustalać alternatywy). Szukam chętnych z którymi moglibyśmy się zorganizować i spędzić miło czas.

Piszcie! 

Witaj. Też jestem studentem :) Powiedz mi dokładnie kiedy chcesz wyjeżdżać.. Dobrze byłoby dopiero po zakonczeniu sesji.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Witam.

Jestem chętny na taką wyprawę.

W Rzymie mam kuzynkę i chciał bym ją odwiedzić a połączenie tego z wyprawą rowerową było by w sam raz.

Pytanie do autora i chetnych - jak z waszą kondycją?

Co innego zrobić dziennie 100 km na pusto po asfalcie w płaskim terenie,

a co innego  z pełnym bagażem , namiotami, śpiworami itp .(25-30kg) wiezionym na rowerze i w terenie górzystym.

(pewien odcinek drogi z Polski do Rzymu na pograniczu Austrii i Włoch przebiega przez wschodnią część Alp).

Witam !! wszystkich . Jestem zainteresowany wyprawą do Rzymu w lipcu ;) Jestem z Gdanska . Kto dowodzi wyprawą i ile jest pewnych osób . Napiszcie jakies szczegóły wyprawy . Interesuje mnie równiez chorwacja ;) I jak chcecie wrócic tez rowerem ?? pozdro 

Hej!!

Nie jestem studentką, ale moim marzeniem jest pojechać rowerem do Rzymu :)

Trenuję :)  ( 100 km dziennie jest oki)

Chętnie zabiorę się z Wami pozdrawiam

Agnieszka

Hej , ja tez nie jestem już studentem więc bedzie rażniej ;) Kto jest z  Trójmiasta ???? 

Cześć!

Piszcie! 

Witam !!! czy te plany na Rzym aktualne ?? jestem zainteresowany . Lipiec mi pasuje , jestem z Gdańska . Napisz jakieś szczegóły , pozdrawiam . 

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Gość Goral96

Zobacz co  się dzieje. Już w trójkę chcemy dołączyć, a oni są nieaktywni. Jak tak będzie przez ok tydzień to mamy grupę 3 osób do zrobienia trasy razem :)

cześć witam , słuchajcie autor chyba się jeszcze nie obudził po śnie zimowym , ja już dawno pisałem i nic ale widzę nowych chetnych . z tego co widzę mogłoby nas być już 5 osób . No nic jak ten Łukasz sie nie odezwie to ja przejmuje inicjatywe bo czasu mało . Podajcie mi swój wiek i z jakiego miasta . Jak widzicie trasę , przez jakie kraje byśmy jechali  bo trzeba zrobić plan wyjazdu . Oczywiście każdy by dostał jakieś zadanie . np. stworzyć na trasie plan noclegu tzw mapka campingów . Więc tak ; 1 ; termin wyjazdu ( pisać kiedy ) ile  czasu macie wolnego , ile dziennie możecie robić km , jak z posiłkami , ile namiotów bierzemy , kt zna języki dobrze i jakie , kto zna się na serwisie rowerów , kto może być i ma sprzet audio do relacjonowania wyprawy , 2 ; jak chcecie wracać , też rowerami czy w inny sposób , czy Chorwacja też was interesuje , może chcecie kogoś po drodze odwiedzić ( może nocleg załatwić , kąpiel itd . ) ok tyle na początek ;) pozdro 

Gość Goral96

1. Paweł, 18 lat - w październiku 19 , rok 1996 :)

2. Jestem ze wsi obok Pułtuska, ale mam rodzinę w Tychach :)

3. Jeśli znacie ciekawe miejsca, które można odwiedzić to wy ustalcie trasę, znaczy ja mogę pomóc, ale jestem elastyczny, mnie interesuje Rzym.

4. Jeśli Chorwacja to trasa się wydłuża, ale chętnie :)

5. Powrót. Istnieją dwie opcje :

-Ta, która mnie najbardziej ciekawi - jechać w jedną stronę , zahaczyć Chorwację, w najciekawszych miejscach zrobić jakiś przestój, a w Rzymie zwiedzić i nacieszyć się pobytem tam i wrócić autobusem czy coś takiego :)

- Kolejna to powrót rowerami, można nawet zwiedzać jak wyżej, ale to zależy jak będzie z czasem u każdego i też u mnie :)

6. Języka angielskiego dopiero niedawno zacząłem się uczyć, ale do lipca będę znał coraz lepiej ( Śmiejcie się, ale dopiero znalazłem motywacje , bo zaznałem "american dream" haha :D )

7. Jeśli nic do wiary nie macie to spanie i jedzenie po parafiach , daje to zniżenie kosztów i większe pole do manewru, ponieważ jest mnóstwo parafii :)

8. Dzienne dystanse to się dostosuję, mogę po płaskim jechać 150, jak i 100 :)

9. Czas wolny to całe wakacje .

10. Na serwisie się średnio znam, ale w krytycznej sytuacji jakoś bym się douczył od dawnego trenera .

11. Znajomy mojej rodziny jest w Rzymie , jest księdzem, tam mieszka gdzie Papież :)

12. Sprzętu nie mam, ogólnie kasą nie szastam i nie dam rady nic zakupić do nagrywania :(

Pozdro :)

PS : Jak ogarniemy temat to musimy dodać się do znajomych na fb i potem konwersację jakąś czy coś, będzie prościej pisać ;)

ok Góral , z ymi pariafiamy to nie wiem czy się uda , są namioty , w zaleznosci od tego ile nas będzie . OK czekam na odpowiedz tych dwóch czy trzech chłopaków . Jeśli chodzi o ciebie to dosyc jasno naswietliłeś mi soje podejscie i charakter . jak coś byś chciał dodac  pisz . Ja będę teraz częściej tu zgladał , pozdro , aha napisz mi jeszcze na jakim rowerze bedziesz , góral , trekking ,czy inny 

Gość Goral96

Hmm , ja najpierw musze kupic rower, ale kase na niego mam ;) Wczesniej sprzedalem , bo inwestowalem w rower do wyscigow, ale zobaczylem, ze nie chce trenowac na powaznie, tylko wole podroze . Generalnie sklaniam sie ku sztywnemu crossowemu rowerowi. Lekko chodzi i mozna jezdzic z sakwami ;) Sprawdz Cube Cross Comp SL ;)

PS: Nie mam doswiadczenia w wyprawach, ale trenowalem kolarstwo w klubie wiec forme mam ;) Do tego jak juz nasza wyprawa bedzoe pewna to zrobimy sobie moze jakies dwudniowki ? ;)

Kolejna sprawa , noclegi i jedzenie po parafiach to sprawdzoa metoda przez moich braci ;)

kriskris jakie masz doświadczenie w podróżach ? : )

1. Dawid, 21 lat , rok 1994  :)

2. Jestem z Tychów  :)

3. Technik Logistyk :) - Trasę możecie zostawić mi, co do ciekawych miejsc to wystarczy powpisywać w google :) albo sprawdzić na bikemap.net. 

4. O Chorwację możemy zahaczyć,no problem

5. Powrót. Istnieją dwie opcje :

-Jedziemy - powrót autokarem/ blablacarem / wysył rowerów dhl'em i powrót autokarem ;).

- Kolejna to powrót rowerami, można nawet zwiedzać jak wyżej, ale to zależy jak będzie z czasem u każdego i też u mnie.

6. Język angielski zaawansowany fest.

7. Co do spania po parafiach jestem na tak i "Góral" ma dojścia :D także,w 100% taki papierek pewno easy zalatwi,a jak nie to ja sie skoczę do swojego kościoła ;). + Spać można 

8. Co do dziennego dystansu to nie ma czegoś takiego jak założenie 100/130 . Zależne jest to od pogody,samopoczucia, chęci zwiedzenia czegoś,awarii, itp itd . Aczkolwiek według mnie powinniśmy zostać przy systemie :

-wstajemy szybka herbatka,lekkie śniadanko jak ktoś chce albo i bez ->->->-> <20/30km> śniadanie ->-><50/60km>->-> <obiad> i jedziemy sobie ile tam chcemy.<na kolacje> : D . Tak jak mówiłem,dystanse mogą być różne,może i nawet być to 5km,po prostu,żeby organizm pobudzić, i warto robić sobie taki poranny "wake up" dla organizmu,przejechać troszkę co by się dowiedział iż zaraz jedziemy dalej : ) po śniadaniu. 

9. Czas wolny to całe wakacje studenckie Lipiec->Październik<1 zaczynam> .

10. Z rowerem jestem w stanie zrobić wszystko, także, jeśli chodzi o naprawy to możecie się na mnie zdać.

11. Co do znajomości w Rzymie,to mojej siostry mąż ma też tam coś pochytane,także też może coś załatwię :).

12. Sprzęt to rower MTB-śmigam na SPD+nakładki na drugą stronę pod normal + bagażnik , 2 sakwy 60l cross +3 sakwy 5l crosso. Kasą jak typowy student nie szastam. Mam go pro hero 2 + wiadomo telefon : ).

13. Mam bumerang :D ! < zaista sprawa>

Co do pomysłu ,żeby stworzyć grupę na FB to nie jest głupi aczkolwiek poczekajmy aż się ludzie zbiorą.

Moje doświadczenie to wypad we Wrześniu na Wiedeń <rok temu> z dość szybką ekipą bo dziennie robiliśmy po 150km,aczkolwiek była to wielka głupota = kolana wysiadają : ).

Co do trasy to w 100% zachaczać o jeziora/rzeczki :) zawsze się można do nich władować : ) , no i łatwiej tam spać na dziko a w kryzysowych syyttuacjach no to wiadomo,jakiś kamping : ) i tyle albo couchsurfing < z tego myślę,że w Rzymie możemy skorzystać>:) Ktoś w 100% udostępni polka przed domkiem ,żeby sobie rozłożyć namioty ; ) itp itd. Włosi to rodzinni ludzie : ) .

cześć chłopaki ( ROMANEK I PAWEŁ ) FAJNIE ŻE COŚ SIE RUSZYŁO I ZAPAŁ DO JAZDY BARDZO WIDOCZNY . OCZYWIŚCIE JAK SIĘ ZBIERZEMY TO FB KONIECZNIE . CHOĆ JA MAM JUŻ SWOJĄ STRONĘ POSWIECONĄ WYPRAWOM MYŚLĘ ZE STWORZYMY WASNE WYDARZENIE ( KONIECZNIE ) . ROMANEK PODOBA MI SIE TWOJE PODEJSCIE , OK TRASE  W UZGODNIENIU POZOSTAWIAMY TOBIE . CHŁOPAKI CZY JA MAM JAKIES DOSWIADCZENIE ?? KIEDYS TRENOWAŁEM KOLARSTWO , I JEZDZIŁO SIE TO TU TO TAM JAK W KAZDE WAKACJE CZY URLOP . CHŁOPAKI JA SIE TERAZ ZAPYTAM CZY MNIE WEZMIECIE ;) BO JA MAM 41 LAT ;) ;) ALE KONDYCHA SPOKO . W MAJÓWKĘ PRZEJECHAŁEM HEL- WŁADYSŁAWOWO-HEL CZYLI OK 90 KM W TYM 20 POD WIATR . STRASZNIE WIAŁO . W RZYMIE MAM KOLEŻANKĘ JUŻ WIE ŻE PRZYJADĘ TAKŻE SPOKO , WE WŁOSZECH NAD JEZIORAMI GARDA MAM KOLEZANKĘ KTÓRA WYNAJMUJE POKOJE , MA DOM TAKZE MOŻNA ROZBIC NAMIOTY . PIĘKNE MIEJSCE , GDZIE NA PEWNO MUSIMY BYĆ ( ZOBACZCIE NA NECIE ) W NIEMCZECH MAM KUZYNKĘ OKOLICE STUTTGARD , TAKZE TEŻ MUSIMY ZACHACZYC I TAM SPOKOJNIE ROZBIJAMY NAMIOT , JA JADĘ NA ROWERKU SCOTT ######NG 50 . KOŁA 28 . PÓZNIEJ  PODAM WAM LINKA DO STRONY . UCZYŁEM WF W SZKOLE TAKZE MAM SWIETNY KONTAKT Z MŁODZIEŻĄ ;) OK JAK COS PISAĆ . PDSUMOWUJĄĆ MAMY TAK ;  GÓRALA, PAWŁA, ROMANKA  I JA 4 OSOBY . MOŻE JESZCE KTOŚ ?????POZDRO

AHA CHŁOPAKI NJWAZNIEJSZE ... TERMIN KIEDY MACIE WOLNE BO JA OD POŁOWY CZERWCA NAWET DO WRZESNIA . W CZERCU JADĘ JESZCZE DO ZAKOPCA POJEZDZIĆ PO GÓRACH ;) TAKŻE KONIEC CZERWCA JESTEM WOLNY ;) 

ok nie ma co przedłużać ... zapraszam na stronę https://www.facebook.com/pages/KRIS-BUSZ-SCOTT-BIKE/408222972691409?ref=hl ;) podajcie wasze namiary 

Gość Goral96

Poczekajcie , bo ja - Góral mam na imie Paweł ;) Do tego doradzcie mi ile taka wyprawa kosztuje , przyjmujac, ze mam rower, ubrania i sakwy ? Znaczy ile pieniedzy mam szykowac ? ;)

Witam, tak popatrzyłem na ten Stuttgart i widzę jedną opcję . Z Rzymu pokierujemy się zachodnim wybrzeżem Włoch, po czym będziemy musieli przebić się przez Alpy, aczkolwiek jest jeden podjazd którego nigdy w życiu nie robiłem,otóż podjechanie 1800 metrów w pionie,zobaczcie to sobie na mapie jak to wygląda. Jest to wiadomo serpentyną ale kurde jest to bardzo wiele.

http://www.bikemap.net/pl/route/3012272-milano-gt-stuttgart/#/z7/46.84516,7.88818/terrain

Jest inna trasa przez Zurych z mniejszą górą ale nadal jest ;)Trzeba mieć paszport ważny :> - > Szwajcaria 

Zapytam UnitedCyclist czy takie podjazdy warto robić czy dylać dookoła Alp przez Francję,albo pominąć Stuttgart ,jak to wygląda, ile czasu na to przeznaczyć. 

Góra = 2059 metrów. podjazd trwa ~35km  startujemy z 260m.

Trasę widzę po krotce tak -> Polska->Czechy <Ostrawa, można Brno, Brecław> ->Austria <Wiedeń> (Tutaj można zachaczyć o Bratysławę) -> zachodem Węgier -> Chorwacja <Zagrzeb,Rijeka > -->Słowenia przy morzu-> Wenecja->(Mozna zachaczyć o Bolonię ) San Marino ->Ankona -> Pescara <bądź wcześniej zboczyć w stronę Rzymu : ).>->Rzym-> I jedziemy wybrzeżem aż do Genua" -> Mediolan -> Przez Alpy->Stuttgart ->Norymbergia->Praga-> Wrocław <Koniec> albo ciśniemy dalej na Katowice :). Takie kółko , Pasuje wam ? . Szczerze to Stuttgart dokłada nam dużo drogi a jak się dowiem,że to jest prawie ,że a wykonalne dla nas :) to omijamy Stutgartt niestety ; / .  i wrócimy najprawdopodobniej podobną trasą ale przecinając Włochy w połowie :), a może nawet i zahaczymy o Mediolan , jakie macie propozycje ?.

Co do kosztów to zależnie jak długa będzie trasa : ). Ale tak jak pisałem liczmy sobie 8/10 euro na dzień wyjazdu. to najlepsza stawka według mnie. Czyli pewno zajmie nam to z 40 pare dni ? to będzie jakieś 500 euro, 700 euro  pewno  już by było na wypasie. Ale to dopóki nie mamy trasy,nie jesteśmy w stanie określić,gdyż wiadomo,że nie wiemy ile km zrobimy ;). Nie liczyłbym na oclegi na polach campingowych . Gdyż to są duże koszta :). Można od czasu do czasu,jak się już kąpać nie będziemy długo :D xD ... ale zawsze są stacje gdzie można wziąć prysznic :)

Mój czas to  od 9 Lipca do Października,chyba ,że nie zaliczę sesji to do Września ; ) . Czyli cały lipiec,cały sierpień :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...