Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 7.04.2025 o 14:45, marcin_ostrów napisał:

Gdyby nie dziwna niekompatybilnośc mufy PF92 , suportu Race Face i korby E13 , dzisiaj byłby na gotowo . A tak trzeba poczekac aż nowy suport dojedzie. 

Napisałbyś gdzieś parę słów dla potomnych o owej niekompatybilności. Sam mam E13 (XCX Race), temat wkładu może mnie kiedyś interesować :) Zbieram wywiad.

Napisano

Suport Race face , a konkretnie jego miski zewnetrzne , mają dziwny kształt . I właśnie z xcx  jak się dokręcało korbę , suport się blokował. Podobno e13 są wybredne jeśli chodzi o suport , z fsa nie da rady, cane creek/token szoruje . Dzisiaj przyjechał oryginał e13 , i z tego co mi mechanik meldował poszło bez  zadnego problemu.  

• +1 pomógł 2
Napisano
5 godzin temu, Dokumosa napisał:

Kilka gratów z kontrowersyjnej platformy z Luxemburga... Kupione 3. kwietnia, dzisiaj dotarły więc chyba piekło zamarzło.

No to chyba rekord.. Płacone kartą? Z doświadczeń z innymi sklepami księgowanie przelewów trochę trwa... no i dodatkowo ostatnio więcej ofert newsletterowych jest tylko z płatnością kartą.. 

Co do samych cen to biorąc pod uwagę koszty wysyłki to bike -discount już jest blisko...

https://www.bike-discount.de/en/shimano-deore-sl-m6100-12-speed-shift-lever-right-without-optical-gear-display

https://www.bike-discount.de/en/shimano-xt-br-m8120/8100-disc-brake-set-3

Napisano

Też mam, za 6 E... w ogóle w BD kupiłem i suport i łańcuch kaseta sram bo znalezione na allegro  tanie oferty są od sprzedawców chyba kopiuj wklej z alexpres i nie chciałem ryzykować ...  kiedyś ogarniałem "stałych" alegrosprzedawców , a teraz wolałem kupić od "niemca" w jednej paczce. 

Napisano

Po kilku dniach pisania doktoratu na temat „Aspekty ekonomiczne i techniczne instalacji sztycy amortyzowanej za 1000PLN do roweru za 4000” kupiłem sztycę amortyzowaną XLC za 112 zamiast Redshift albo Cane Creek. Pierwsze testy pozytywne. Koszt dodatkowy to 170g ponad masę zwykłej rury. Prawdziwy test w krótce. 

• +1 pomógł 3
  • Haha 1
Napisano

Dużo dóbr doczesnych wczoraj i dzisiaj przyszło:

• paczka od @Miro1970 a w niej korba FC-M7100, tylna przerzutka RD-M8100, kaseta CS-M8100 10-51, wkład suportu BB-MT800, łańcuchy CN-M8100 i CN-M7100
  • manetka SL-M8100-IR
  • komplet na tył BR-M8120 + BL-M8100
  • sztyca z chińskiego wungla OG-Evkin SP-012 + zacisk (ze śrubką z tytanu, na bogato XD)
  • pierdoły z Aliexpress: chwyty a'la SQLab 411 (niby logo jest ale pozostanę sceptyczny), oliwki i piny do BH90, zapasowe wentylki, klucz do wolnobiegu do roweru syna.

Tym sposobem mam już prawie wszystko, dziś zamówiłem jeszcze paczkę od Niemca i drugą od Bezosa. Zostaje mi uzupełnić zapasy odtłuszczacza, kupić nowe gripy i czekać na długi weekend żeby to wszystko na spokojnie poskładać (a na razie jeździć na tym, co mam). I chyba dodatkową skrzynkę na narzędzia ogarnąć żeby to sobie jakoś sensownie poukładać.

• +1 pomógł 6
Napisano

@thorcik odnośnie OG-Evkin SP-012. Zanim to poskładasz to w tym jarzmie warto dać pastę do karbonu. Dodatkowo u mnie mimo pasty i skręceniu wg. zalecenia na 8N.m sztyca puściła na wertepach. Używam jej w gravelu. Skręciłem mocniej i po kolejnych 400 km problem nie wrócił. 

• +1 pomógł 1
Napisano
59 minut temu, Eathan napisał:

Dodatkowo u mnie mimo pasty i skręceniu wg. zalecenia na 8N.m sztyca puściła na wertepach.

kupiłem ta sztyce do szosy i będzie wymianka alu ze zwykłym sportowym siodłem na karbony. Mam zamiar zrobić tam cierne pady żeby właśnie nie było jaj jak np wskoczę z biegu na rower. :) 

Napisano

@kaido2 a jak te pady chcesz tam dodać? U mnie siodło podniosło się z przodu na dziurze. Tyle, że poza mną na siodle dodatkowo miałem pełną 4 litrową podsiodłówkę. Zakładam, że dodatkowy ciężar mocno wysunięty do tyłu pomógł :D