Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Klasyczna low-costowa ścianka warsztatowa - płyta OSB na pół ściany, do tego jakieś proste półki (mam kilka ze starych szafek kuchennych), narzędzia będą wisiały na wkrętach i haczykach wkręconych w płytę, do tego jakieś pojemniczki - nic specjalnego. ;) Do tej pory wkręcałem wkręty bezpośrednio w ścianę, ręcznym wkrętakiem, licząc na to, że za płytą GK trafię na coś stałego. Jak trafiłem w drewniany stelaż, było spoko, gorzej jak w gazobeton lub próżnię, bo wtedy wkręty nie trzymają.

Ze względu na ciasnotę mam jeszcze pomysł zrobienia przy tej ściance składanego blatu, ale to raczej dopiero po wykupieniu mieszkania, żeby nie kombinować za dużo w nieswoim.

Rozważałem też gotowe ścianki/tablice warsztatowe jak na zdjęciu niżej lub jakieś szyny do montażu uchwytów i akcesoriów przykręcone do płyty OSB, ale wtedy jestem ograniczony w kwestii rozmieszczenia narzędzi. W płytę OSB wkręcę sobie haczyk gdzie co mi się będzie mieściło i zaoszczędzę miejsce, którego nie mam za wiele.

image.thumb.png.61f40681eb920b6e6da4fdfaf61dd86d.png

• +1 pomógł 1
Napisano

Też poszedłem w płytę OSB i gwoździe albo wkręty. Poza tym kuwety na szynie. Brałem pod uwagę gotowe ścianki, ale ten patent z fotki powyżej mnie nie przekonał. Myślałem o czymś takim jak poniżej. Teraz już mi się nie chce zmieniać ;) 

image.thumb.jpeg.8f2d766f229e3016406448457b2ba87d.jpeg

• +1 pomógł 2
Napisano

OSB jest dobra, bo jest dobra i tania. :D Jest trochę tych rozwiązań, jak będę na swoim, to będę mógł zainwestować w coś konkretniejszego, na razie chcę tylko uporządkować narzędzia i zrobić sobie trochę więcej miejsca.

• +1 pomógł 1
Napisano

Też mi się marzy kącik warsztatowy, na razie albo muszę się obijać w ciasnej piwnicy albo perfekcyjne umyć rower i zająć pół salonu. Nie muszę mówić co na to moja żona 😅

Mój obecny plan to czekać na wyprowadzkę dzieci na studia i zaadoptować jeden pokój 🤠

Żeby nie robić OT, wczoraj dotarło kilka części do konwersji na Di2, ale niestety Rose zawaliło i na hak przedniej przerzutki będę czekać, cytując "na razie nie znamy daty"

20241231_105233.jpg

• +1 pomógł 4
Napisano

Wystarczy, już więcej w tym roku nie kupuję!  

IMG_8729.jpeg

…a Tobie życzę ZDROWIA i szczęścia w Nowym Roku.  Obyś kupował najlepsze rzeczy za najniższe ceny a potem się nimi długo cieszył ;)

• +1 pomógł 5
  • Haha 4
Napisano (edytowane)

No cóż...słowo się rzekło! ;)

- 2x formatka OSB 12mm 120x60cm
- garść haczyków różnej maści na wagę - żeby było co wkręcić w tę płytę
- malutka miarka 2m Dexter - poręczniejsza na warsztacie, klasyczna 5 metrowa jest za duża, za gruba i za sztywna
- zestaw szczotek z Biedry za 6,99 zł - głównie do czyszczenia napędu
- zestaw szczotek czyszczących na drucie - były w Lidlu za 15 zł to wziąłem, przydadzą się do czyszczenia trudniej dostępnych i ciasnych miejsc ;)

ljkh(1).thumb.jpg.2f904ad9762ff260a01a1c41792ac6da.jpg ljkh(2).thumb.jpg.d907878708276b158f73fe7e487f42fc.jpg

Nie mam zdjęcia, bo InPost coś się ociąga z dostawą i paczka nadal leży w sortowni nadawczej, ale kupiłem jeszcze 3 małe puszki gazu pieprzowego na nadgorliwe ciapki puszczane luzem w lesie i agresywnych kierowców uważających, że drogi są tylko dla nich. Poprzednie pogubiłem w czasie jazdy... 🙃
image.thumb.jpeg.e39df7803345331085beca146b636a33.jpegimage.thumb.jpeg.caa97c2b98469ecf4c526cfc4d235921.jpeg

Edytowane przez TheJW
  • +1 pomógł 4
Napisano (edytowane)

@TheJW Aż 3? Dużo Ci schodzi :) Ja dopiero drugą wożę, jeszcze dziewicę. Długo się wzbraniałem przed psikaniem ale odkąd jeżdżę w SPD to się nie będę wypinał bez potrzeby i zacząłem psikać jak już za blisko był ;) 

Ja z kolei wykupiłem chyba ostatnie w PL dwa haki do Marina Cortiny (od dystrybutora). Chyba że jest to znany Wam hak, wtedy poproszę o info:

image.thumb.jpeg.f406cbebc1cc4f9e07240f013a8c077c.jpeg

image.thumb.jpeg.7f0af99bc486cb2f288d4a5385d96b85.jpeg

Edytowane przez spidelli
  • +1 pomógł 1
Napisano

@TheJW Gaz wożę w tej torebce na ramie przy siodełku - na płasko. Z torby wystaje żel do rąk - ten tak pewnie się nie trzyma i już kilka zgubiłem. Torebuńka z Dekla, idealna w to miejsce ramy, nic nie przeszkadza: 

image.thumb.jpeg.f8697dc01e9d68f147d4cd769fb1899f.jpeg

Ta butla pod ramą to nie podtlenek azotu, nie LPG ani gaz pieprzowy - to zestaw naprawczy typu smarki w sprayu....

Napisano (edytowane)

@TheJW @spidelli z doświadczenia napiszę ,że użycie gazu na dzikie (np . rumuńskie ) psy  to wydanie wyroku na siebie.  Wpadają wtedy ( nie wszystkie ale  taki może się trafić) w dziką furie i atakują na oślep. Najlepsze są kapiszony hukowe .... działają w 100% na psy i nawet na misie.  Pluszaka to już zdecydowanie nie polecam pryskać 🤣

Edytowane przez pecio