Skocz do zawartości

[zakupy cz5] co kupiłeś ostatnio z części rowerowych

Rekomendowane odpowiedzi

@CoolBreezeOne Ale do droppera widzę się nie nada. Ja miałem ogromny problem, bo wszystkie montowane w ten sposób torby zsuwały się po prętach i szorowały po anodzie droppera. Finalnie kupiłem Lezyne Road Caddy, której szeroki rzep rozwiązał ten problem. Niestety coś za coś - dostęp do narzędzi wymaga całkowitego odpięcia torby spod siodła, bez tego nie da rady odsunąć suwaka.

Edytowane przez TheJW
  • +1 pomógł 1

@TheJW, jak dobrze się ją zamontuje, to i droppera się powinna nadać. Właśnie rzep jest przy "jednomontażowych" podsiodłówkach kluczowym elementem. Ma trzymać, jak psiego ogona. Szerszy prwnie byłby lepszy, ale ten od Blackburn'a jest naprawdę "mocny". Oczywiście wyjdzie po dłuższym czasie jak mocno trzyma. Fakt, dostęp do narzędzi po odpięciu torebki, ale nie mam z tym problemy. Zakres otwarcia, IMHO, mógłby być szerszy.

No i są jeszcze podsiodłówki na żyłki a'la BOA, ale to już innym razem. 

Godzinę temu, TheJW napisał:

@CoolBreezeOne Ale do droppera widzę się nie nada. Ja miałem ogromny problem, bo wszystkie montowane w ten sposób torby zsuwały się po prętach i szorowały po anodzie droppera. Finalnie kupiłem Lezyne Road Caddy, której szeroki rzep rozwiązał ten problem. Niestety coś za coś - dostęp do narzędzi wymaga całkowitego odpięcia torby spod siodła, bez tego nie da rady odsunąć suwaka.

A próbowałeś Topeak'a? Elementa ma fajnie rozwiązany system mocowania, który nie wymaga zdjęcia torebki. Mam w gravelu wersję Gearbag (z narzędziami), ale jest też bez. Jest jak wklejona pod siodełko.

• +1 pomógł 1

Zakupy w tym miesiącu sponsorują literki DT i cyferki 1700. Po xm przyszła pora na xr. Ponieważ w przypadku kontrowersyjnego outletu zabrakło kilku minut i udało się nabyć tył przód zakupiony w bike-discount (obecnie niedostępne w tej cenie - 150eur). Dostawa sprawna, b-d 6 dni, rcz <10 dni. Opakowania bez uszkodzeń, po otwarciu pudełka z Luksemburga  w środku ukazało się oryginalne pudełko dt - czyli przyszło nie oem a "retail version" z instrukcją, adapterem cl->6śrub itp.

IMG_8246.thumb.jpg.a9bb11b2dbb021514c6c54a884ffc951.jpg

Pudełko bike discount calkiem sprytne, mieszczące stabilnie 2 koła i najmniejsze z widzianych.

IMG_8247.thumb.jpg.7cba65f59788058ab7441df905a8f8a6.jpg

Pudełko DT potwierdza że koła są "proudly made in Poland" oraz zdradza z magazynów której grupy wytwórców pochodzi nadwyżkowy towar..

image.thumb.png.2f09240e96fae65b2196c5755afcd036.png

• +1 pomógł 7

Ty chyba nie wymieniasz opon, a całe koła. ;)

Ja co jakiś czas zaglądam licząc na jakiś nieskomplikowany wideł 100mm do XC w dobrych pieniądzach, ale nic ostatnio nie widzę. Przydałby się też jakiś napęd Shimano MTB, te się pojawiają często, ale rzadko od jednego "sprzedawcy". 

P.S. też lubię sobie czasem poczytać etykiety i sprawdzić, co, skąd, gdzie i jak. :)

Edytowane przez TheJW

27 minut temu, TheJW napisał:

Ty chyba nie wymieniasz opon, a całe koła. ;)

Jak się nakupiło maxisów na amazonie to jak inaczej ;) A na serio to xr idzie do meridy a xm są do "projektu full suspension" do którego mam większość rzeczy oprócz ramy :). Na koła  - zwłaszcza xr czaiłem się ponad pół roku generalnie była posucha na dt swiss górskie tej klasy. Komplet wyszedł za 300eur ( z wysyłkami) więc nie tak źle - aczkolwiek mało brakowało a byłoby lepiej.. W kontrowersyjnym outlecie kupuje się nie wtedy kiedy się chce a wtedy gdy rzucą towar..

27 minut temu, TheJW napisał:

Ja co jakiś czas zaglądam licząc na jakiś nieskomplikowany wideł 100mm do XC w dobrych pieniądzach, ale nic ostatnio nie widzę. Przydałby się też jakiś napęd Shimano MTB, te się pojawiają często, ale rzadko od jednego "sprzedawcy". 

Pytanie co masz na myśli pisząc nieskomplikowany, jakiś czas temu wisiały w stałej ofercie foxy performance 32sc za 200eur +kw. Były 34sc perf 120mm za 220eur w newsletterze.   Z Rock Shoxów Reba akurat właściwie w ofercie nie występuje. Z Sidami była posucha przez dłuższy czas, wczoraj (24) coś rzucili. kod poniżej ważny do końca dnia (25).

image.thumb.png.d6072ad1d08628b186f8a20292829e56.png

Edytowane przez wr81

@Dokumosa Nie no,pike ultimate bywał w ostatnim czasie osiągalny <300EUR. Sam kupiłem (i to nie w pierwszych minutach), Ty zresztą chyba też (doszedł w końcu?). Lyrik ultimate faktycznie >300EUR.

Tak to jest w outletach że sprzedają to co do nich spływa.  Szybkość znikania zależy od : - ilości dostarczonej, - ogólnej atrakcyjności produktu, - ceny oczywiście, - deklarowanego czasu dostawy, -kompletności informacji nt. produktu, - stopnia wyposzczenia klientów tzn. ile minęło od ostatniego rzutu danego towaru.

Przykładowo koła dt mtb przez kilka miesięcy wg. moich obserwacji były dobrem rzadkim, obecnie coś się ruszyło. Za to np. od kilku tygodni pojawiają się w ofertach i nie znikają w minutę np. zestaw kół newmen sl a30 za jakieś 260eur (tyle że "body casette depending on supply"  czy rf turbine r 30 (bębenek xd) za 290eur czy też rozmaite novateci karbonowe (r3,34,r5,m30) za 350-400eur komplet.

Edytowane przez wr81

Ostatnio kupowałem 3 różne widły i 2 zestawy kół ale ze statusem out of stok i rzekomo dostawą 20WD. Średnio po 3-4mcach dostawałem mail a, że im bardzo przykro ale to był zakup w ramach private sale produktów, których już nie mają. Poprosiłem o zwrot kasy, która w ciągu około 7-8dni została zwrócona. Wcześniej kupowałem jakieś reby, sidy, foxy34/36 - ale miały status in stock - dochodziły średnio w ciągu 10dni. Na początku października załapałem się na swissy xm1700 ze zwykłym boostem za 260EUR (ze zniżką 20% na wszystko) ale to było <2min po newsletterze. Koła doszły b.słabo zapakowane - w torbach foliowych w dużo za dużym, cienkim kartonie z przekładką.z tektury między nimi (szczęśliwie nic im nie jest). Do kół tylko instrukcja i wentyle TL. Co do kół DT to wyprzedają aluminaki bo się szykuje kolejne odświeżenie oferty. Podobnie newmen (tu już nawet oferta się zmienila).

Edytowane przez Dokumosa

3 widelce pod rząd anulowane to faktycznie solidny niefart.  Za to na xm udało Ci się ustrzelić najkorzystniejszą opcję z tym 20%.. Ja kupiłem za 300 +kw. 

Pakowanie xm1700 to rzeczywiście masakra była, u mnie opakowanie zastępcze LaPoste (też mega kijowe) na niemieckim forum były zdjęcia poprawianego przez dpd.

Co do uwaga o "on stock" to pełna zgoda,  ta opcja daje nawiększe szanse dostawy - generalnie wszystkie dostawy z produktami stock doszły w czasie max kilkunastu dni.

Co nie oznacza że wszystko i każdemu tak dojdzie w każdym przypadku.

"20 working days" to mem w sumie.

Przy okazji: wspomniane novateci "on stock" w dzisiejszym newsletterze:

image.thumb.png.697aff6b5b30aa41c6d85cb4e22b01b6.png

19 godzin temu, Lextalionis napisał:

A próbowałeś Topeak'a? Elementa ma fajnie rozwiązany system mocowania, który nie wymaga zdjęcia torebki. Mam w gravelu wersję Gearbag (z narzędziami), ale jest też bez. Jest jak wklejona pod siodełko.

Jakoś ten Topeak umknął mojej uwadze. Obejrzałem kilka recenzji i... mocowanie może i ok, ale jak już pisałem wcześniej nie mam problemów, żeby ściągnąć podsiodłówkę kiedy muszę podłubać przy rowerze w terenie. No klucze fajne (zawsze mi się podobały zestawy Topeaka z tą małą grzechotką), ale mam mtoola. No i Blackburn według specyfikacji ma większą pojemność o niewiarygodne 0,1l ;) 

A do pudła z częściami wlatują Deckas'owe jajka. Kliknąłem teraz, bo cena dobra, a docelowo będą na nowy sezon. Chociaż...

20241024-130510net.jpg

• +1 pomógł 3

10 godzin temu, wr81 napisał:

Pytanie co masz na myśli pisząc nieskomplikowany,

No na pewno nie SID Ultimate z jednorazowym tłumikiem RD. :D Charger2 długo nie wytrzymał, więc RD pewnie rozpadłby się na pierwszej jeździe. ;)
Idealna byłaby jakaś Reba na MotionControl, chociaż jakiegoś SIDa lub Foxa ze średniej półki w dobrej cenie też bym przygarnął.
Zaglądam tam co jakiś czas, ale widzę głównie widelce o skoku 130-170mm. Jeśli już pojawia się jakaś setka, to albo właśnie SID Ultimate, albo Fox Factory, albo w drugą stronę - SID Base, którego nie chcę ze względu na dziwne tłumiki w nim stosowane.

Edytowane przez TheJW

@martingg to może ich odpytaj. Z tego maila co mi wysłali wynika, że jak jest out of stock i nadal możliwość zakupu to raczej brak szans żeby wysłali. Od czasu jam zamówiłem np pike'a ultimate pojawiały się na rcz dokładnie te same pike'i jeszcze 3x, ale oczywiście nie od tego konkretnego prywatnego sprzedawcy.

Do tego jeszcze zwrot przyszedł mi na konto PLN (pomimo tego, że kartę miałem podłączoną do rachunku EUR, ale terminal od około roku pyta się w jakiej walucie ma być transakcja i pierwsza z brzegu jest PLN) z tym cudownym kursem master.

4 godziny temu, TheJW napisał:

No na pewno nie SID Ultimate z jednorazowym tłumikiem RD. :D Charger2 długo nie wytrzymał, więc RD pewnie rozpadłby się na pierwszej jeździe. ;)
Idealna byłaby jakaś Reba na MotionControl, chociaż jakiegoś SIDa lub Foxa ze średniej półki w dobrej cenie też bym przygarnął.
Zaglądam tam co jakiś czas, ale widzę głównie widelce o skoku 130-170mm. Jeśli już pojawia się jakaś setka, to albo właśnie SID Ultimate, albo Fox Factory, albo w drugą stronę - SID Base, którego nie chcę ze względu na dziwne tłumiki w nim stosowane.

Przy takich wymaganiach to rzeczywiście wybór dość ograniczony, zostaje SID SL Select+ dość rzadki (z plusem), Reba jak pisałem nie występuje.  Foxy 32 SC i 34 SC performance były akurat dość często niedawno za 200-240+kw (przy czym 34SC częsciej 120mm), przez moment R7 Expert za ok 160+kw. No i Bombery Z2 100mm za 100-140+kw się trafiały (ale chyba nie ta masa..).

Co do płatności ja zawsze płacę przelewem, bez problemów na razie.

@TheJW ten performance (no hg - bez uchwytu na przewód hamulca więc doatkowy koszt) był często za 199  wtym i w to w stałej ofercie z możliwością łączenia wysyłki... więc ta oferta taka sobie. Factory daje po oczach fakt.

Te 32SC Perofrmance zalegają jeszcze na olx jakby ktoś się bał interakcji ze złowrogim rcz.

image.thumb.png.d895c4ce5b1b30d84b3d3a76fbf399b3.png

• +1 pomógł 1