Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 godziny temu, marcin_ostrów napisał:

Nie , akurat od kier MTB z ali to się trzymam z daleka . 

To progress pg-230 

A mostek to Leadtec/LP? Sztyca nie mam pojęcia.

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Strek napisał:

Trochę ciuchów, trochę galanterii i litr mleka, bo czeka mnie zabawa z oponami od mtb.

20250225_153612.jpg

Jeśli jeszcze możesz, to zwróć to mleko, serio.
Zastanawiałem się, co mi tak grzechocze w kole szosy i byłem już prawie pewien, że to obręcz popękała i jej fragmenty tak hałasują.
Zdjąłem oponę i zobaczyłem to:
image.thumb.png.6686b207b2bc38e9f73855af2b70c7c0.png

W MTB każde większe rozcięcie skutkowało koniecznością wkładania knota. Dla porównania - na Stansie knota użyłem tylko jeden raz.

I pomyśleć, że kiedyś je polecałem... :whistling::sweat:

Edytowane przez TheJW
  • Smutny 2
Napisano

Produkty Muc Off i bycie stratą czasu i pieniędzy, znajdź bardziej ikoniczne duo.

Ja uzupełniłem zapasy Chińskich części. W sam raz na pełny serwis rowerów w zimę.

image.thumb.jpeg.dcad8b2ea83e48dc629c530882d40be2.jpeg

I zapłaciłem pełną cenę za Europejskie narzędzia...

image.thumb.jpeg.396950194c2ca41d5fb8a9cbac7a7dac.jpeg

• +1 pomógł 7
Napisano
53 minuty temu, TheJW napisał:

Jeśli jeszcze możesz, to zwróć to mleko, serio.
Zastanawiałem się, co mi tak grzechocze w kole szosy i byłem już prawie pewien, że to obręcz popękała i jej fragmenty tak hałasują.
Zdjąłem oponę i zobaczyłem to:
image.thumb.png.6686b207b2bc38e9f73855af2b70c7c0.png

W MTB każde większe rozcięcie skutkowało koniecznością wkładania knota. Dla porównania - na Stansie knota użyłem tylko jeden raz.

I pomyśleć, że kiedyś je polecałem... :whistling::sweat:

Faktycznie wygląda to nieciekawie. 

Napisano (edytowane)

@Strek no niestety, to straszny szajs jest. Już lepiej kupić Trezado. ;)

Żeby nie było samego OT, kupiłem kolejną część do budowanej (póki co w głowie :D) szosy.
Kolejny po siodle punkt podparcia - kierownica Giant Contact SL dedykowana do 10. generacji TCRa. Nie kupiłem jej ze względu na markę, a dlatego, że jako jedna z niewielu pasowała do wymagań postawionych po bikefittingu - odpowiednia flara, drop i reach. A że przy okazji załatwiłem temat wewnętrznego prowadzenia kabli, to tylko na plus. :) Okazyjnie na OLX za połowę ceny, z demontażu.

Zdjęcie ze strony producenta, bo nie chce mi się lecieć na warsztat. 😜 
image.thumb.jpeg.df3e7546a89d90aced7d2a6f8c3b42d0.jpeg

Teraz czekam na ile Pan Knedlicek wyceni wysyłkę mostka, również z demontażu i również za połowę ceny katalogowej.

Swoją drogą, to będzie bardzo światowy rower:
- frameset z Wielkiej Brytanii
- koła i opony z Niemiec
- mostek z Czech
- grupa osprzętu z Holandii lub Włoch
 - kierownica z Opola 😜 

Edytowane przez TheJW
  • +1 pomógł 7
Napisano
10 godzin temu, Talrand napisał:

Produkty Muc Off i bycie stratą czasu i pieniędzy, znajdź bardziej ikoniczne duo.

Ja uzupełniłem zapasy Chińskich części. W sam raz na pełny serwis rowerów w zimę.

image.thumb.jpeg.dcad8b2ea83e48dc629c530882d40be2.jpeg

I zapłaciłem pełną cenę za Europejskie narzędzia...

image.thumb.jpeg.396950194c2ca41d5fb8a9cbac7a7dac.jpeg

Jak się sprawdza ten mini skuwacz na 12 rzędowym łańcuchu? Widziałem takie z możliwością schowania w kierownicy i zastanawiam się czy zdają egzamin. Pasowało by mi takie rozwiązanie :)

Napisano (edytowane)

W końcu po 3 sezonach na HT powracam do Full suspension.

Rogal jest niesamowity na sam widok co dopiero jak ukończe składanie. 

Resize_20250226_100524_4494.jpg

Czas w koncu odpalić stojaczek w garażu.

Edytowane przez grindz0ne
  • +1 pomógł 9
Napisano
Cytat

Na razie jedna bo udało się wyrwać taniej, teraz jeszcze jej towarzyszkę muszę znaleźć

Ludzie zaczynają wyprzedawać zapasy poczynione rok temu w czerwcu na wielkiej wyprzedaży na Amazonie gdzie wszystkie opony Maxxisa chodziły po 60-70 zł :)

• +1 pomógł 1
  • Smutny 1
Napisano (edytowane)
W dniu 21.02.2025 o 13:32, wr81 napisał:

Jakie pierwsze wrażenia z obmacanie tego Limoteca, jest jakaś na pierwszy rzut oka (i ucha) odczuwalna różnica w stosunku do takiego Tranz-Xa?

W końcu się zebrałem i wygrzebałem z czeluści mieszkania tego Tranz-X'a. Niestety mam tylko 30,9x125mm a Limotec jest 31,6x150mm. Jak widać pomimo tego, że Limotec jest dłuższy i ma większą średnicę to ważą porównywalnie (czyli przy tych samych rozmiarach Limotec serii Alpha L będzie lżejszy). Z innych różnic:

• powłoka w T-X jest gładka, anodowama, w Limotec jest szorstka
  • w T-X wymagana jest mniejsza siła żeby ruszyć "spust"
  • T-X ma odkręcaną nakrętkę z uszczelką kurzową, w Limo jest to integralna część korpusu (nie odkręca się)*
  • T-X ma zgrabniejsze jarzmo siodła, funkcjonalnie to samo
  • obydwa mają identycznie montowany cartridge (może nawet pasować z jednego do drugiego o tym samym skoku)

* ma to IMHO istotne znaczenie gdyż w T-X, nie wyciągając sztycy z roweru, można odkręcić tą nakrętkę, wysunąć kawałek siodło i wyłażą ślizgi oraz widać mosiężne oliwki zapobiegające obrotowi w osi, można to wyczyścić i nasmarować świeżym smarem.  W Limo żeby zrobić to samo  trzeba:

•  zdemontować sztycę z roweru;
  • zdjąć segera zabezpieczającego dół
  • zdemontować z trzpienia cartridge'a mechanizm spustowy
  • użyć osobilwego ściągacza, który wypchnie od wewnątrz shaft z jarzmem z korpusu (wypycha to uszczelkę kurzową i ślizg górny po czym wyłazi cała reszta)
  • montaż jest jeszcze śmieszniejszy gdyż trzeba trzymając pionowo korpus tłuc jarzmem o stół żeby nabiło uszczelkę kurzową i ślizg górny (analogiczna konstrukcja jest w K-S Rage-I i swego czasu nieźle się spociłem żeby to ogarnąć).

20250226_140451_resize.jpg

20250226_140527_resize.jpg

20250226_140609_resize.jpg

20250226_140642_resize.jpg

20250226_140653_resize.jpg

Edytowane przez Dokumosa
  • +1 pomógł 6
Napisano
6 godzin temu, Dokumosa napisał:

W końcu się zebrałem i wygrzebałem z czeluści mieszkania tego Tranz-X'a. Niestety mam tylko 30,9x125mm a Limotec jest 31,6x150mm. Jak widać pomimo tego, że Limotec jest dłuższy i ma większą średnicę to ważą porównywalnie (czyli przy tych samych rozmiarach Limotec serii Alpha L będzie lżejszy). Z innych różnic:

Dzięki, to się nazywa "premium content"... 

Napisano
7 godzin temu, ernorator napisał:

To jakby powiedzieć, weź wlej tam lepiej kefir. 

Od dwóch sezonów leje w opony mleko Doc Blue od Schwalbe i robi robotę,  mam jeszcze rezerwową flaszkę więc wrócę do sprawdzonego specyfiku. Ale dzięki za wskazówkę zaoszędziłem kasy i niepotrzebnej roboty..