Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
23 minuty temu, spidelli napisał:

tam koła to kowadła

Możesz zerknąć na ofertę chińczyków. Za ~2000 pln kupisz już jakieś przyzwoite karbonowe stożki.

Napisano (edytowane)

Nowe siedzisko z Ali, po pierwszej jeździe jest obiecująco. Waga niecałe 200g. 🙂

20250211-103217.jpg

Edytowane przez keltu
  • +1 pomógł 3
Napisano

CSC. Elitewhells już bywają niedoróby i bywa, ze nie ma  w pełni asortymentu jak chociażby dodatkowe szprychy. pomijam, ze Elity droższe ;)

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, chrismel napisał:

przyzwoite karbonowe stożk

Mowa o gravelu, gdzie ma trafić opona 45... Pewnie , że wolałbym coś lżejszego ale rower będzie rąbał po szutrach, korzeniach i czasami pod sakwą.

W Contendzie chętnie wymienię na coś jeszcze lżejszego, to rower na asfalt.

Nie mierzyłem obręczy ale te z Contenda mogą trafić do Revolta, jedynie trzeba będzie zweryfikować czy przyjmą opony 45 czy trzeba będzie kombinować dalej.

Przypomnę, że zamleczone przednie koła ze stockowymi oponami Gianta ważą:

1) 1,6 - kg Contend, szer. 32

2) 1,9 - kg Revolt, szer. 38.

Dla porównania Marin Cortina - opona z agresywnym przełajowym bieżnikiem, szer. 32 + dętka: 1,5 kg 😎

Edytowane przez spidelli
Napisano

Karbonowych stożków nie kupuje się po to że są praktyczne, lżejsze albo że rower szybciej pojedzie tylko dlatego że są ładne a nabywca ma lepsze samopoczucie bo "przyspieszył" rower ;)

• Haha 3
Napisano
W dniu 9.02.2025 o 16:47, spidelli napisał:

A co sądzisz/sądzicie o akcesoriach/częściach od Gianta?

Umknęło mi to pytanie. Koszyki miałem w zestawie z rowerem, dopasowane do kształtu ramy i z podcięciem na hak przerzutki, żeby nie odstawał. Są spoko. Ogólnie co do akcesoriów producenta, to co kto lubi - jak ci coś pasuje to bierz. Osobiście nie kupiłbym licznika od gianta, bo nie widzę w tym "wartości dodanej" dla mnie. Lampki przednie - tak samo, wolę coś z odcięciem. Kupiłem za to lampkę tylną mocowaną do siodełka, bo uznałem że fajny patent na posiadanie lampki awaryjnej, jakby mi się główna niespodzianie rozładowała. Kupiłem też torebkę z tym samym systemem mocowania, ale mi nie przypasowała, bo nie wchodzi mi tam moja mini pompka lezyne, ale ogólnie też nie jest zła i może kiedyś jak ogarnę inny zestaw "przydasiów", to będą z nią jeździł.

• +1 pomógł 1
Napisano
1 godzinę temu, spidelli napisał:

Karbony nie dla mnie, ja jestem hardkorem:

IMG-20250202-WA0005.thumb.jpg.a32757abd9b15bdaede78d9574536043.jpg

Kadr z filmu "Pierwsza jazda*

"'Tis but a scratch" ;)

Moje karbony wyglądają gorzej, ale to tylko wierzchnia warstwa chyba z góry skazana na taki los, więc nie zwracam już na to uwagi. :D

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Tu mnie krawężnik podciął jak za szeroko (za szybko) wszedłem w zakręt.

Drugi szlif to wózek przerzutki (też krawężnik), trzeci - krawędź siodełka.

Pierwszy raz się cieszę, że się lewa noga po glebie nie  wypięła i dzięki temu rower utrzymałem w górze i tylko siodełko przetarłem, rama bez skazy.

Kilka lat temu też na pierwszej jeździe też przetarłem wózek (starej) 105...

Edytowane przez spidelli
Napisano
Godzinę temu, spidelli napisał:

ale pedały ? Giant czy Shimano?

Jeszcze chyba nie spotkałem nikogo, kto by miał pedały giant.. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Ja mam oryginalne pedały Giant i w sumie chętnie się pozbedę. Solidna konstukcja, wygląda jakby była gotowa wytrzymać niejedną glebę ;)

giantpedals.thumb.jpg.513f9b36feb7dcaac5dab9ea8929bb33.jpg

Z pozbywaniem to na serio, muszę się zebrać i wrzucić na giełdę..

• +1 pomógł 2
Napisano
7 godzin temu, keltu napisał:

Nowe siedzisko z Ali, po pierwszej jeździe jest obiecująco. Waga niecałe 200g. 🙂

20250211-103217.jpg

Daj znać jak się sprawdza!? Jestem na etapie wyboru siodełka pod swoją "d...ę" przy "rozstawie" osi 140mm. ;) 

Napisano

@Zbyszek.K Póki co uważam że jest ekstra, z tym że jeśli mam być szczery to ja się dogaduje niemal z każdym siodełkiem rzadko kiedy coś mnie boli czy obciera nawet jeżdżąc w jeansach. :P Zdecydowałem się na nie z racji wagi, no ale powiedzmy że też spoko wygląda. Jest też dość giętkie, tą tylnią część można palcami wyginać.

• +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)

@Zbyszek.K & @keltu, wbiję się wam w rozmowę i dorzucę od siebie, że siodło EC90 to mega dobre siodło jest. Zajeździłem je na śmierć i nie żałuję ani jednego zrobionego kilometra wysiedzianego na nim. Taka mała uwaga - siodło fajnie pracuje i im bliżej swojej śmierci tym robi się wygodniejsze. Po EC90 wiedziałem, że ten krój siodła jest dla moich czterech liter idealny. Tyłeczek może porównać je z Bontrager Verse Short Comp. Rozmiarowo bardzo podobne. Bontrager "sztywniejszy" i starczy na dłużej. Ale kto wie... jak i je zajadę, to może znowu EC90?

Edytowane przez CoolBreezeOne
  • +1 pomógł 2
Napisano

Chcesz kupić dętkę tpu na rodzimym rynku a tam same chińczyki z ceną za sztukę od 40 zł do 120 zł za continentale, głównie tylko w rozmiarach do szos i graveli.

Wybór jest prosty🙃🫠

Zrzutekranu2025-02-12111725.thumb.png.89161546737b4cc42c4abd83d7308028.png

Brakowało mi jeszcze tarczy do Mariana 180mm na CL bo oczywiście nie będę się bawił w nowe hamulce pod FM tylko zawczasu nabyłem 
Adapter hamulca SHIMANO PM-FM-R160 /OZ/ TYŁ, co przekłada się na montaż tarczy 180mm na przód przy adapterze 160mm na tył, przy okazji zakupu tarczy,
wziąłem jeszcze parę drobiazgów na zaś🙃

Zrzutekranu2025-02-12000615.thumb.png.e6ec295e398e0875ee623b81917bb186.png

Pozdrow'er😘

• +1 pomógł 7
Napisano
6 godzin temu, Sobek82 napisał:

Chcesz kupić dętkę tpu na rodzimym rynku a tam same chińczyki z ceną za sztukę od 40 zł do 120 zł za continentale, głównie tylko w rozmiarach do szos i graveli.

Wybór jest prosty🙃🫠

Zrzutekranu2025-02-12111725.thumb.png.89161546737b4cc42c4abd83d7308028.png

Brakowało mi jeszcze tarczy do Mariana 180mm na CL bo oczywiście nie będę się bawił w nowe hamulce pod FM tylko zawczasu nabyłem 
Adapter hamulca SHIMANO PM-FM-R160 /OZ/ TYŁ, co przekłada się na montaż tarczy 180mm na przód przy adapterze 160mm na tył, przy okazji zakupu tarczy,
wziąłem jeszcze parę drobiazgów na zaś🙃

Zrzutekranu2025-02-12000615.thumb.png.e6ec295e398e0875ee623b81917bb186.png

Pozdrow'er😘

Jak potrzebujesz jakieś mostki. Z chęcią ci kilka odstąpię. Mam w nadmiarze :). Absolutnie odradzam łańcuchy z alli jak chcesz to mogę ci jeden podesłać na testy. 

Napisano
W dniu 5.02.2025 o 13:29, Lextalionis napisał:

Zamówienie od chińczyka zeszło się z tym z centrumrowerowe:

- fotochromy od Oakley

-łańcuch Force 

-śrubki

-przyrząd do ustawiania zacisku

-pensetka (może będzie przydatna przy serwisie piast) 

-narzędzie do suportu

-laser do ustawiania kierownicy (od dawna chciałem to kupić ale nie w oryginalnej cenie 😂

-czujnik tętna od Magine - nie byłem pewien czy mi to potrzebne. Niby zegarek ma pomiar ale pewnie mało dokładny i nie wyświetla na komputerku. Nie chciałem wydawać 200+ za Polara czy Garmina a ten kosztował 55. Szkoda było nie brać. A niż będzie się sprawował dobrze 😊

IMG_20250205_132109.thumb.jpg.41744da8ac8bdaf571fc971ec033030a.jpg

Jak się sprawdza ten laser?

Napisano

@zaniewskik Całkiem fajnie. Okazało się, że bez tego miałem całkiem przyzwoicie ustawioną kierownicę, ale teraz poprawiłem tak, że jest idealnie. Odwaracając to w stronę 'ogona' dało się też łatwo wyregulować siodełko więc uważam, że bardzo dobrze wydane 35zł :D

Jedyny minus jest taki, że jeżeli na kierownicy zamontowany jest komputerek, dzwonek czy inne pierdołki to trzeba to najpierw zdjąć, żeby laserek złapać na kierownicy.

• +1 pomógł 1