Skocz do zawartości

[zakupy cz5] co kupiłeś ostatnio z części rowerowych

Rekomendowane odpowiedzi

Nie kupiłem, bo dostałem. Nie jest to też cokolwiek związanego z rowerem, bo jak każdy widzi... jest to zabawka do przecinania co najwyżej tyrtytek.

Ale jest to mój pierwszy Knipex, nie koniecznie ten, o którym śniłem nocami. Ale jednak Knipex :)

Tego, o którym śnie, w końcu sam sobie kupię.

IMG20241106183614.jpg

• +1 pomógł 6
  • Haha 1

Kierownica Gera Alloy 44 cm (42 cm licząc normalnie).

Reach: 55 mm

Drop: 100 mm

Flare: 24 degrees

Outsweep: 3 degrees

Rise: 10° / 10 mm

Backsweep: 12° / 12mm

Downsweep: 5°

Nie wiem dlaczego niemal wszystkie kierownice na rynku mają środkową część pod kątem prostym. Jak ktoś nie korzysta z górnego chwytu albo robi to bardzo sporadycznie może to nie mieć znaczenia. Będąc w tym roku w Alpach i robiąc dużo naprawdę długich podjazdów aż się prosiło żeby z tego chwytu korzystać. No i jest dramat. Wystarczy poprosić kogokolwiek żeby wyciągnął ręce przed siebie, zamknął oczy i zacisnął dłonie. Nikt nie ustawi ich pod kątem prostym. Zawsze będą z grubsza pod pewnym kątem. Mniej więcej pod takim jaki oferuje ta właśnie kierownica.

Kupiłem ją kilka dni temu i trochę potestowałem. Jak ktoś jeździ sporo po górach i korzysta z górnego chwytu to jest warta każdej wydanej na nią złotówki. Mam tylko zastrzeżenie co do flary. Osobiście wolałbym jednak 12 stopni zamiast 24.

Na koniec mała uwaga odnośnie wznosu. Stąd ta czerwona kreska na zdjęciu. Pomimo że kierownica ma podniesienie środkowej części o 10 mm to chwyty na łapach i dropach wypadają minimalnie niżej z uwagi na to że opada ona nieco na boki. W praktyce mamy nie podniesienie o 10 mm ale obniżenie o około 5 mm.

Gera Alloy 01.jpg

Gera Alloy 02.jpg

• +1 pomógł 6

6 godzin temu, chrismel napisał:

Na koniec mała uwaga odnośnie wznosu. Stąd ta czerwona kreska na zdjęciu. Pomimo że kierownica ma podniesienie środkowej części o 10 mm to chwyty na łapach i dropach wypadają minimalnie niżej z uwagi na to że opada ona nieco na boki. W praktyce mamy nie podniesienie o 10 mm ale obniżenie o około 5 mm.

Gera Alloy 01.jpg

Gera Alloy 02.jpg

A to nie ma na celu kompensowanie ułożenia dłoni? Jak patrzę na swoje ręce to od strony małego palca jest niżej niż po stronie palca wskazującego. Tak mi się naturalnie te ręce układają. Więc taki opad u mnie pokrywa się z naturalnym ułożeniem zaciśniętych dłoni. 

• opona CST B-Trail EPS 29x2,25 - tak się jej obawiałem, że aż kupiłem drugą :P 530g, poprzednia miała 520.
  • licznik/komputerek Geoid CC600 - bo chłopaki w dedykowanym wątku i Majfrend promocją namówili. :D Dla mej lubej, ale najpierw sam się pobawię.

xccx(1).thumb.jpg.7a25ec6543449705759ec59c38a4c31d.jpgxccx(2).thumb.jpg.e6ea4d7bc26dea426014b4e1cecf9efa.jpg

A, i jeszcze kolejne ciuchy od Questa, ale mają taki burdel, że z trzech zamówionych rzeczy tylko jedną dostałem właściwą...a jednej w ogóle. Także teraz moja ulubiona zabawa w zwroty, wymiany, sratytaty...🥴
Zostawiłem sobie bluzę, a właściwie koszulkę z długim rękawem, bo na bluzę to to jednak trochę za cienkie. ;)
MAGNETIC-BLUE-FRONT.thumb.png.1871b494ed398c65f410c84e14d11a9f.png

Edytowane przez TheJW
  • +1 pomógł 4

Ugniatacze Look z allegro. Przymierzałem się dość długo, trafiły się w dobrej cenie (108). Generalnie od zawsze (no od 1998 roku ale z przeeerwami) jeżeli uzywam spd to shimano i generalnie byłem zawsze zadowolony. W tym roku podczas kilkugodzinnych (czyli dłuższych dla mnie) wyjazdów zacząłem odczuwać  dyskomfort w obrębie spodu stopy, ustępujący po kilku minutach przerwy. Moje buty (stare Nothwave Raptor) nie wykazują  drastycznie zauważalnej utraty sztywności, więc postanowiłem spróbować czego z trochę większą powierzchnią podparcia niż m520...

image.png.4a2f0b95c157cef2e7ccdee298af6c00.png

• +1 pomógł 4

@wr81: a dlaczego nie M530?  Gdyby zaś Look nie wyglądał obiecująco to daj znak - leżą mi jedne takie jak wyżej bez celu…

Wincyj śrubek.  Powoli zbieram czerwone na kolejny mod elektryka 🤡

IMG_8266.jpeg

• +1 pomógł 4

@kazafaza M530 to jakieś strasznie wielkie kloce, chciałem coś troszkę większego  - rozważałem m8100 albo looki. M8100 są troszkę większe od m520 a looki troszkę wieksze od m8100 :) Poza tym cena dość dobra się trafiła. Jedyne co mnie trochę niepokoi to wspomniana w opiniach użytkowników inny sposób działania na blokach shimano/look, teoretycznie kompatybilnych a jednak dających inne odczucia. Co do testów to takie długodystansowe myślę że raczej już w przyszłym roku. O tej porze roku używam już raczej roweru z platformami (i raczej na krótszych dystansach) - taki ze mnie kolarz- gawędziarz-gadżeciarz ciepłolubny :(

• +1 pomógł 2

Dokładnie tak na nie trafiłem, na pepperze były te brązowe "gravelowe", zanim się zdecydowałem to brązwoe się wysprzedały. Ten sam sprzedawca (jakaś fundacja?  -"kupując wspierasz cel charytatywny") miał w podobne cenie też czarne "nie-grawelowe"  (105 vs 108PLN). Teraz patrzę i zostały z mtb tylko karbonowe za 330 no i szerszy wybór szosowych KEO :  np. Keo Clasic od 114PLN, Keo 2 Max 214PLN, Keo 2 Max Carbon 297PLN.

https://allegro.pl/uzytkownik/mojafundacja/pedaly-i-akcesoria-pedaly-zatrzaskowe-251544?order=p

Edytowane przez wr81

- koła 26" V-brake z naklejką "Kands"
- opaski do nich
- klucz do wolnobiegu
- 2 "klucze" do konusów

grg(2).thumb.jpg.59a0ccb818bd8f28cedcf333f35c04f4.jpggrg(1).thumb.jpg.dcaa6c3dbee202b996e9957eb048a853.jpg

Koła jedne z najtańszych na Allegro; srebrne były tańsze, ale te są całe czarne i wyglądają na szybsze. :D Jak namaluję napis "Roval" to jeszcze przyspieszą.
Uznałem, że nie będę brał droższych na zamykacze, bo mogę sobie przecież przełożyć ośki ze starych, które i tak idą na złom.
Narzędzia jednorazowe, najtańsze jakie miał sprzedawca, i takie miały być, bo potrzebuję ich tylko do przekładki tych kół.

Pierwotne założenie było takie, że po rozpadnięciu się koła będzie upgrade na kasetę i napęd 1x - miałem już nawet komplet kół w koszyku - ale nie mam czasu czekać na napęd z Ali czy szukać u nas po taniości, więc Gruz zostaje w obecnej konfiguracji.

Edytowane przez TheJW
  • +1 pomógł 1