Skocz do zawartości

[zakupy cz5] co kupiłeś ostatnio z części rowerowych

Rekomendowane odpowiedzi

Zestaw narzędzi Topeak wkładanych w kierownicę (zatykacz do dziur w tubeless i multitool). Wcześniej miałem  Lezyne - jedno wypadło się zgubiło (w jednym rowerze), drugie (w innym rowerze) nie pasowało - albo nie miałem siły wyjąć bez obcęgów albo wypadało samo - regulacja jest skokowa. 

Zestaw Topeak trzyma się znacznie lepiej - nie na wcisk, ale dzięki rozprężaniu pokrętłem gumowego klocka. Za to punkt. Zatykacz z baleronami wygląda ok - jest lekki i da się go chwycić. Punkt. Niestety multitool traci względem Lezyne - bity zapasowe trzymają się tylko gumkami (w lezyne są magnesy) więc przy wyjmowaniu jednego, inny wypada. Druga wada to słabiutki magnes w głowicy na bity. Trzecia słabość względem Lezyne to jeden bit mniej. Więc wybór - wygodne narzędzie albo zgubione.

To jest jednak sprzęt na sytuacje awaryjne i sam fakt, że się mocno trzyma a łatwo go wyjąć, już jest zaletą. Jak kto ciekaw, to znacznie lepszy jest multitool Giant wkładany w oś korby ale w tym rowerze mam pełną oś :(.  Znalazłem też zestaw bez tych wad, ale za 200Euro (Swiss Made) - kupię jak będę miał też 5 razy droższy rower :) 

IMG_5888.jpeg

• +1 pomógł 9

Koszuleczka z ostatniego wypadu na BM2024 do Szklarskiej Poręby, a zaciskacz tarczy i wkładki do tegoż, to ostatni zakup po kolejnej przygodzie z hamulcami. Generalnie to palę się do wymiany zacisku, pojeździłbym już coś, ale zgłosiłem awarię w ramach gwarancji i czekam na odzew i info jak sprzedawca->producent roweru będzie chciał ugryźć problem.

20240920-122516net.jpg

• +1 pomógł 6

- mleko Stan's Original 1000ml - po eksperymentach z Trezado i MucOff i czymś tam jeszcze wracam do jedynego słusznego uszczelniacza
- torba podsiodłowa Lezyne Road Caddy - ostatnie podejście do torby kompatybilnej z opuszczaną sztycą, która nie będzie się po chwili zsuwać i dyndać pod siodłem...
- knoty do opon - w lokalnym chińczyku za 7 zł, tylko do roweru takie trochę...za duże, bo są do motocykli i aut osobowych. :D Ale jak się rozetnie wzdłuż, to powinny dać radę.

ggh(2).thumb.jpg.7fc9982271a48d08c90d7e7600aefd2d.jpg

- rejestrator do samochodu - bo wożę nim rowery ;) i wolę mieć dupochron jak jakiś pedalarz odwali akcję, a ostatnio dzieje się to coraz częściej...

ggh(1).thumb.jpg.291861f45a35143d10b91d2dcdf89685.jpg

• +1 pomógł 9

Cytat

- torba podsiodłowa Lezyne Road Caddy - ostatnie podejście do torby kompatybilnej z opuszczaną sztycą, która nie będzie się po chwili zsuwać i dyndać pod siodłem...

@TheJW ostatnio kupiłem Topeak Elementa Gearbag, która jest też dostępna w wersji bez narzędzi. Ma fajny patent przypinania do prętów siodełka dodatkowymi paskami i trzyma się stabilnie.

Bity 2 i 8 do opisywanego wyżej multitola Topeak. Po analizie śrubkologii w rowerze wyszło, że wkrętakiem phillips to sobie można dłubać w uchu (nie występuje w rowerze), zaś w zestawie brak 2mm do regulacji przerzutki i dokręcenia gripów oraz 8mm (który da się przewozić w gnieździe na bity) do korby i pedałów. Tak więc bit philips do szuflady, w jego miejsce 2mm i 8mm w gniazdo. Kupiłem jeszcze 2,5 mm ale tp tylko śrubka od gripów żony a już nie ma gdzie wsadzić (bo 3, 4, 5, 6, T25 są konieczne).