ALLMountain Napisano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Cześć! Na przełomie Sierpnia-Września tego roku nabyłem nowy rower Corratec Superbow Race 29 ( http://www.corratec.com/en/bikes/mountain/alloy-hardtail/superbow/superbow-race-29 ). Wiem że mogłem mieć coś o wiele lepszego no ale trudno.. Teraz trzeba go dozbrajać. Na początek chciałbym wymienić dotychczasowe hamulce Shimano BR-M395 które są po prostu TRAGICZNE. Myślałem nad Avid Elixir 5 ( http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/czesci/hamulce_tarczowe/avid/11968/elixir_5 ) oraz o Shimano XT ( http://allegro.pl/hamulce-tarczowe-shimano-xt-bl-m785-br-m785-trail-i4846221211.html ). Budżet + - 600 zł. Problem z XT jest taki że w zestawie nie ma tarcz. Moja waga to ok 70 kg. Ma ktoś jakiś pomysł? PS. Opłaca się wymieniać manetki Deore SL-610 oraz korbę Shimano Dyna Sys na podzespoły z XT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baltazaros Napisano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Co hampli to zdecydowanie polecam XT. Siła jest świetna modulacja również. Ważę 96kg więc mają co robic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Myślałem nad Avid Elixir 5 W swoim rowerze mam Avid Elixir 9 i są zaj....e co do 5 nie mam porównania ale polecam Elixiry- oczywiście te nowsze wypusty bo ze starszymi było trochę problemów. Opłaca się wymieniać manetki Deore SL-610 oraz korbę Shimano Dyna Sys na podzespoły z XT? Manetki bym wymienił bo pracują zdecydowanie lepiej od deorek. Jak korba jest dobra to bym ją zostawił a zaoszczędzone pieniądze dołożył bym do dobrych tarcz i klocków. Moja waga to ok 70 kg. Ma ktoś jakiś pomysł? Dużo nie ważysz i jak nie szalejesz ostro po górach to Elixiry 5 lub SLX powinny Ci w zupełności wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 16 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Jak nie szaleje dużo na stromych zjazdach w górach spokojnie wystarczą Deorki z klockami metal. Natomiast jeśli chodzi o tarcze to warto zainwestować w XTki (RT76). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
z0neee Napisano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Bierz XT jak mało śmigasz to będziesz je miał na lata,a szpan pozostanie Jak już wymieniać części w dobrym rowerze bo z tego co widzę to masz fajną ramkę to tylko i wyłącznie inwestowałbym w XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 z tych dwóch to XT a najlepiej SLX . Jeśli Elixiry to od 7demki w góre . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Tarcze masz z obecnych hamulców, te możesz użyć z nowymi obu firm. Xt są bardziej przyjazne beztrosce posiadacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ALLMountain Napisano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Dziękuje za wszystkie wypowiedzi. W takim razie zdecyduje się na hamulce XT + tarczę RT76 które polecił mi użytkownik sznib. Jak się bawić to się bawić.. Mam do was jeszcze jedno pytanie.. Po kilku dniach od zakupu roweru, zaczęły piszczeć hamulce. Nie mam pojęcia co to mogło być ale pisk był tak głośny że na mieście z tym się nie pokazywałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Po kilku dniach od zakupu roweru, zaczęły piszczeć hamulce. Nie mam pojęcia co to mogło być ale pisk był tak głośny że na mieście z tym się nie pokazywałem. Jak wnioskuję z twojego postu to piszczały i przestały a klocki masz metaliki to najprawdopodobniej woda jest tego przyczyną. Mokra tarcza i klocki metaliki = piszczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ALLMountain Napisano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Pisk nie uległ po 3 tygodniach więc pojechałem do serwisu gdzie głaskali klocki papierem ściernym. I nie jestem do końca pewien czy to była woda, gdyż w ten czas co jeździłem nie było opadu deszczu jak i kałuż. Dokładnie było to tak.. Pojechałem w trasę + - 70 km po czym rower stał z 4 dni w domu. Po tej przerwie od razu zaczęły piszczeć hamulce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Pisk nie uległ po 3 tygodniach więc pojechałem do serwisu gdzie głaskali klocki papierem ściernym Nie były jeszcze dotarte i dlatego piszczały. Raczej nie sądzę że były zatłuszczone ale teraz to jedynie w tym serwisie wiedzą jak to z nimi było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ALLMountain Napisano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Możliwie Dobra! Pomoc została udzielona. Dziękuje za zainteresowanie się tematem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ALLMountain Napisano 27 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Wskrzeszam temat Znalazłem hamulce XT razem z tarczami nowe za 520 zł. O co muszę zapytać sprzedającego przed kupnem? http://allegro.pl/hamulce-tarczowe-shimano-xt-bl-m775-przedni-tylny-i4932806875.html Manetki też ma na zbycie http://allegro.pl/manetki-shimano-deore-xt-sl-m770-10-i4933158119.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Powinieneś kupić XT M785..... Te z linku nie są warte uwagi za 520,00,stara wersja bez patentów za które chwalone są nowsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Odpuść sobie te z linku , to starsza wersja . W porównaniu z nowymi klamki są miększe i mają mniej siły , http://allegro.pl/hamulce-shimano-xt-m785-komplet-klocki-metaliczne-i4933186510.html tymi się zainteresuj lub kup SLX M675 - to to samo co XT tylko inaczej wykończone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Prosze mi napisać. Czy Xt a xt trail to tylko rożnica w klockach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Jeśli faktycznie są takie dwie wersje (?) to różnią się klockami, bo w linii produktów mtb nie ma dwóch różnych hamulców xt konstrukcyjnie. Jest xt z inną dźwignią ale w kolekcji trekkingowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Pewnie chodzi o XTR i XTR Trail Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Nie. Wiem o co mi chodzi. Na allegro sa w opisach takie właśnie zagadki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Nie takiego podziału wg Shimano. XT jest podzielone na wersję trekingową i górską. Trekingowe mają długą klamkę, a MTB krótką. Możliwe, że sklepy tak oznaczają, żeby łatwiej odróżnić wersję na radiatorach od tych na żywicznych klockach. Daj konkretny link, to otrzymasz konkretną odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Jak wyżej - Shimano nie robi takiego podziału a oznaczenie w sklepach to już inna kwestia i oznacza ono wersje z lub bez radiatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.