ishi Napisano 15 Grudnia 2014 Napisano 15 Grudnia 2014 Witam, Mam ramę z mufą 100mm i do niej zakupiłem wkład odpowiedni Truvativ Howitzer Team 100mm. Zainstalowałem sobie pakiet zgodnie z instrukcją dając jedną podkładkę od strony napędu https://www.bike-components.de/bedienungsanleitungen/2011/truvativ/bottom-brackets/howitzer-manual.pdf Pakiet siedzi ładnie oś się zapiera o oba łożyska więc zabrałem się za instalację korby Hussefelt i tu pojawił się problem. Nie jestem w stanie dokręcić obu korb na tyle mocno aby oparły się o łożyska Teraz jest dowalone mocno i nadal brakuje ca. 1,5 mm. Co gorsza zębatka korby zaczęła zaczepiać o ramę. Na chłopski rozum potrzebuje umieścić pomiędzy korbami i łożyskami dwie podkładki, aby skasować ten luz i odpowiednio odsadzić korby od ramy. Pytanie czy takie podkładki są gdzieś dostępne czy trzeba je dorabiać???
Mod Team IvanMTB Napisano 15 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 15 Grudnia 2014 Kuźwa... Trzeba było kupić uczciwy ISIS lub jeszcze uczciwszy kwardat a nie jakies wynalazki... Szacunek... I.
rkopec16 Napisano 15 Grudnia 2014 Napisano 15 Grudnia 2014 Tak z ciekawości, co to za rama z mufą 100mm? najszersza z jaką się spotkałem miała 83mm...
ishi Napisano 15 Grudnia 2014 Autor Napisano 15 Grudnia 2014 Kuźwa... Trzeba było kupić uczciwy ISIS lub jeszcze uczciwszy kwardat a nie jakies wynalazki... Dzięki za słowa wsparcia Chciałem być szczwany i kupiłem wkład oryginalnie pakowany do on-one, aby uniknąć tego typu przygód. Widocznie się nie da. Tak z ciekawości, co to za rama z mufą 100mm? najszersza z jaką się spotkałem miała 83mm... fatbike: on-one fatty
Mod Team sznib Napisano 16 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 16 Grudnia 2014 Na chłopski rozum potrzebuje umieścić pomiędzy korbami i łożyskami dwie podkładki, aby skasować ten luz i odpowiednio odsadzić korby od ramy. Pytanie czy takie podkładki są gdzieś dostępne czy trzeba je dorabiać??? W komplecie z suportem masz 3 podkładki.Wg. instrukcji przy pakiecie 100mm dajesz jedną podkładkę od strony korby.
Mod Team IvanMTB Napisano 16 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 16 Grudnia 2014 ... co zrobił i o ile nie popełnił jakiejś fundamentalnej gafy ciągle niebiega... Dużo nie ryzykujesz, pożonglluj podkładkami - jeśli je posiadasz... Szacunek... I.
ishi Napisano 16 Grudnia 2014 Autor Napisano 16 Grudnia 2014 Więcej podkładek pod miski nie mogę dodawać bo wtedy oś nie zaprze się o łożyska od środka i będzie latać w pakiecie. Kolega wytnie mi laserem podkładki z nierdzewki i będę kombinować. Widziałem w sieci np. u Race Face, że stosuje się takie patenty Szukałem w sieci oryginalnego Fatty z pakietem howitzera i znalazłem takie foty na których ramiona korb bez żadnych podkładek podchodzą do osłony łożyska. Jedyne co mi przychodzi na myśl to, że jest jakaś różnica odsadzenia gniazda korby dla korb 2 blatowych (ori) i 3 (moja)
ishi Napisano 19 Grudnia 2014 Autor Napisano 19 Grudnia 2014 Skręciłem całość na podkładkach z stali nierdzewnej. Strona napędowa 1,5mm, strona non-drive 0,75mm. Na sucho wszystko siedzi pewnie, korba chodzi jak po maśle. Linia łańcucha też się zgadza z deklarowanymi 66mm. Nie znalazłem, żadnych konkretnych informacji nt. różnic odsadzenia gniazda dla wersji 1, 2 i 3-blatowej. Grunt, że dało sie to poskładać!
Mod Team IvanMTB Napisano 19 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 19 Grudnia 2014 Ciasno jak w pochwie u dziewicy A jak ramiona korby - i Twoje pięty - omijają chain stay? Szacunek... I.
ishi Napisano 19 Grudnia 2014 Autor Napisano 19 Grudnia 2014 A jak ramiona korby - i Twoje pięty - omijają chain stay? Wprawdzie mierzone sznurkiem ale na 1x10 jest w sporo miejsca. Na skrajnych przełożeniach ponad 1cm do opony o ca. 2 cm do ramienia korby. Przerażający jest q-factor - ponad 20 cm między gwintami
ishi Napisano 20 Grudnia 2014 Autor Napisano 20 Grudnia 2014 PS. Czuję się trochę usprawiedliwiony bo chyba jednak nie popełniłem zbrodni druciarstwa. Właśnie znalazłem dokument od RaceFace dot. ustawiania korb w fatbajkach, gdzie też występują podkładki pod oś http://www.raceface.com/comp/pdf/FATBIKE-CRANK-CLEARANCES.pdf
Mod Team IvanMTB Napisano 20 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 20 Grudnia 2014 Ojtam, ojtam... Biega? Biega... Piet sobie nie obijasz? Nie... No to w czym bool? Q factor... Trzeba było nie kupować tłuściocha jak to TAAAAKIE stlaśliwe Szacunek... I.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.