Skocz do zawartości

[korba + suport] Truvativ Hussefelt i Truvativ Hotwitzer 100 - problem przy instalacji

ishi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam ramę z mufą 100mm i do niej zakupiłem wkład odpowiedni Truvativ Howitzer Team 100mm.

Zainstalowałem sobie pakiet zgodnie z instrukcją dając jedną podkładkę od strony napędu

https://www.bike-components.de/bedienungsanleitungen/2011/truvativ/bottom-brackets/howitzer-manual.pdf

Pakiet siedzi ładnie oś się zapiera o oba łożyska więc zabrałem się za instalację korby Hussefelt i tu pojawił się problem.

Nie jestem w stanie dokręcić obu korb na tyle mocno aby oparły się o łożyska :( 

Teraz jest dowalone mocno i nadal brakuje ca. 1,5 mm. Co gorsza zębatka korby zaczęła zaczepiać o ramę.

Na chłopski rozum potrzebuje umieścić pomiędzy korbami i łożyskami dwie podkładki, aby skasować ten luz i odpowiednio odsadzić korby od ramy.

Pytanie czy takie podkładki są gdzieś dostępne czy trzeba je dorabiać???  

Napisano

Kuźwa... Trzeba było kupić uczciwy ISIS lub jeszcze uczciwszy kwardat a nie jakies wynalazki...

Dzięki za słowa wsparcia :)

Chciałem być szczwany i kupiłem wkład oryginalnie pakowany do on-one, aby uniknąć tego typu przygód.

Widocznie się nie da.

Tak z ciekawości, co to za rama z mufą 100mm? najszersza z jaką się spotkałem miała 83mm...

fatbike: on-one fatty

• Mod Team
Napisano

Na chłopski rozum potrzebuje umieścić pomiędzy korbami i łożyskami dwie podkładki, aby skasować ten luz i odpowiednio odsadzić korby od ramy.

Pytanie czy takie podkładki są gdzieś dostępne czy trzeba je dorabiać???  

W komplecie z suportem masz 3 podkładki.Wg. instrukcji przy pakiecie 100mm dajesz jedną podkładkę od strony korby.

• Mod Team
Napisano

... co zrobił i o ile nie popełnił jakiejś fundamentalnej gafy ciągle niebiega...

Dużo nie ryzykujesz, pożonglluj podkładkami - jeśli je posiadasz...

Szacunek...

I.

Napisano

Więcej podkładek pod miski nie mogę dodawać bo wtedy oś nie zaprze się o łożyska od środka i będzie latać w pakiecie.

Kolega wytnie mi laserem podkładki z nierdzewki i będę kombinować. Widziałem w sieci np. u Race Face, że stosuje się takie patenty

rf1.jpg

Szukałem w sieci oryginalnego Fatty z pakietem howitzera i znalazłem takie foty na których ramiona korb bez żadnych podkładek podchodzą do osłony łożyska.

843782d1383411403-one-fat-bike-frame-wp_

843780d1383411384-one-fat-bike-frame-wp_

Jedyne co mi przychodzi na myśl to, że jest jakaś różnica odsadzenia gniazda korby dla korb 2 blatowych (ori) i 3 (moja)

Napisano

Skręciłem całość na podkładkach z stali nierdzewnej. Strona napędowa 1,5mm, strona non-drive 0,75mm. Na sucho wszystko siedzi pewnie, korba chodzi jak po maśle. 

Linia łańcucha też się zgadza z deklarowanymi 66mm. Nie znalazłem, żadnych konkretnych informacji nt. różnic odsadzenia gniazda dla wersji 1, 2 i 3-blatowej.

Grunt, że dało sie to poskładać!  :sorcerer:

fat_30.jpg

fat_28.jpg

Napisano

A jak ramiona korby - i Twoje pięty - omijają chain stay?

Wprawdzie mierzone sznurkiem ale na 1x10 jest w sporo miejsca. Na skrajnych przełożeniach ponad 1cm do opony o ca. 2 cm do ramienia korby.

Przerażający jest q-factor - ponad 20 cm między gwintami ^_^

• Mod Team
Napisano

Ojtam, ojtam... Biega? Biega... Piet sobie nie obijasz? Nie...

No to w czym bool?

Q factor... Trzeba było nie kupować tłuściocha jak to TAAAAKIE stlaśliwe :P

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...