thomasz Napisano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Hej, Potrzebuję Waszych tęgich głów i wiedzy... Temat: linia łańcucha, oklepany z tysiąc razy. Założenia: Jedna i ta sama rama, ten sam suport (kwadrat, ta sama długość) Pytanie: Czy linia łańcucha będzie zależała w jakiś sposób od ramion korby, czy tylko i wyłącznie od pałąka? Teraz skąd moje pytanie. Próbuję dobrać korbę middleburna. Dowiedzieć się czegoś od producenta, czy głównego dystrybutora, graniczy z cudem. Przynajmniej mi się nie udało. Co mnie zbija z tropu to to, że linię łańcucha podają wraz z typem ramion: Pałąk w wersji road; http://activesport.co/epages/80c85f8f-7a95-4b1c-9c30-e64b314f3f2e.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/80c85f8f-7a95-4b1c-9c30-e64b314f3f2e/Products/SP-RO1-SQ-104-64-X3/SubProducts/SP-RO1-SQ-104-64-X3-BK CHAINLINE: 44mm with RO1 Arms and 113mm BB a tu ten sam typ pałąka w wersji MTB: http://activesport.co/epages/80c85f8f-7a95-4b1c-9c30-e64b314f3f2e.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/80c85f8f-7a95-4b1c-9c30-e64b314f3f2e/Products/SP-SQ-104-64-X3/SubProducts/SP-SQ-104-64-X3-BK CHAINLINE: 50mm using a 113mm bottom bracket Ja umyśliłem sobie zakup ramion typu road (bo jako jedyne mają długość 172.5mm) wraz z pałąkiem MTB który daje katalogową długość łańucha 50mm, czyli taką jaką mam obecnie. Chciałbym się upewnić, że taka kombinacja pozwoli utrzymać te 50mm, bo na chłopski rozum ramiona nie powinny mieć na nic wpływu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 15 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Pająkiem chyba a nie pałąkiem Kiedyś nie było problemu, teraz inna linia łańcucha do innego pająka. Gdyż maja one insze profile. W sumie to nie wiem dlaczemu masz problem z komunikacją z ludkami z Middla. Mnie odpowiadali w przeciągu kilku godzin, max jednego dnia... Zadzwoń. Wtedy będzie najlepiej i najpewniej. Najlepiej prosić o gostka o imieniu Matthew Starey To ichni techniczny... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 niech będzie pająk - jeden diabeł Kontakt mailowy od middle - echo a activesport odpowiada "że to zależy" i nie są w stanie podać linii łańcucha. Głównie chodzi mi o to, czy ramiona mają na coś wpływ. Jeżeli linię łańcucha dostosuję pająkiem+długością BB to jestem w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 16 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Kłaniam, A nie wydaje Ci się, że tak tyćkę przesadzasz? To w końcu nie singiel czy ostrzynka, w którym linia łańcucha to byćalboniebyć... Ja to widzę tak. Ramiona do wszystkich korb ISIS/kwadrat są takie same profilowo. Pająki nieco zmieniają linię łąńcucha. Ergo niezależnie od tego jakiej długości wybierzesz ramiona, linię łąńcucha zdeterminuje Ci pająk. No chyba, chyba, że ramiona też się różnią Aż chyba wdrożę małę śledztwo... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Drogizawszepomocny Ivanie Czy przesadzam, może.. ale pomiędzy MTB a Road jest 6mm różnicy w linii łańcucha. Myślę, że to na tyle dużo aby najmniejsze przełożenie z tyłu chodziło b. kiepsko albo wcale. P.S. Dziś dostałem odpowiedź z activesport: The chain line with ro1 and the mtb xc spider would be 50mm on a 113mm bb I have not tried this setup the spider will fit the arms but I am not sure if the front mech would foul on the crank arm Gra warta świeczki. Można by było mieć dobrą linię, przy tylnym rozstawie osi 135mm, niski Q factor no i ramiona 172.5mm. voila! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 17 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Tak się zastanawiam... Po jaki grzyb chcesz łądna ramę i jeszcze ładniejsze ramiona korby oszpecić pająkiem na 4 śruby? Przecie to się nie godzi. I wygląda jak stolec na talerzu z saskiej porcelany... Tylko 5 ramion... Takie jest PRAWO Szacunek... I. PS Właśnie opdebrałem paczkę z RS7 z tarczami Duo 29/42 na ISIS. Niemal bez śladów użyszkodzenia, 55funia wraz z przesyłką Dalej szukałbym na Twoim miejscu po ebajcu, STW, BR, Gumtree... PPS Jeszcze inna opcja to zakup jakiejś starszej Ultegry/105-tki trzyblatowej i polerka. Sam wyciągnąłęm taką z Alle, jakieś 3-4 miesiące temu za 120ziko wraz z przesyłką. A pakiet Octa nie dość, że przebiegami równa się ze starymi, dobrymi kwadratami to na dodatek podnosi sztywność węzła suportowego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 PRAWO powiadasz...hmmm.... 5 gwiazd to co najmniej 34 zęby - za słaby w łydach jestem żeby podjechać na takim przełożeniu, gdzie obecnie ledwo daję radę na 30stce. Z drugiej strony pałąk... pająk wymienny w middleburnach, więc jak w nogach przybędzie to będzie można przejść na 5gwiazdek 55 funciaków?? Sam pająk więcej kosztuje... lucky bastard... w sumie też kilka ofert znalazłem, ale wysyłka tylko lokalna. Będę patrzał dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 17 Grudnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 No bez jajeczek... Pająk ATB ma BCD 110/78 and CD nawet 94/58. Co daje Ci młynek nawet 20T, mam taki w Wyciorze. Pajaki CD i ATB pojawiają się okazjonalnie na ebajcu. Ja swojego kupiłem za 12 funia posted. Niby używka, ale gdyby nie resztki błota tu i ówdzie byłbym nie wiedział... Przesyłka lokalna? No to juz wiesz do kogo się zgłosić Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 okejos. Bedem polował. Zgłoszę się w potrzebie na PW dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Powitoł Pany, a rozjaśnijcie mi jeszcze jedną sprawę proszę Myślałem, że linia łańcucha zależy głównie od konstrukcji tylnego trójkąta (jak tam koło siedzi, ile mijesca jest przy podsiodłówce na "mijanie jej" przez łańcuch, itp. ) i pod stałą wartość "chain line" dobiera się też długość suportu pod korbę. A wczoraj dostałem od kony info, że w explosifie 2006 linia łańcucha jest inna (47.5mm) przy suportach ze zintegrowanymi/wewnętrznymi łożyskami (pewnie chodzi o konstrukcje na kwadrat i podobne) a inna (51mm) przy suportach z łożyskami zewtrznymi (pewnie o te nowsze wynalazki chodzi ). Po cziemu tak mi napisali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Ja do końca również tego nie kumam... Do tej pory zawsze sobie tłumaczyłem że szosy mają tylny trójkąt 130mm więc korba i suport mają również "wąską" linię łańcucha - 42-45mm. MTB z racji tego, że mają 135mm więc linia +5mm czyli 47-50mm. Faty analogicznie Jednak ostatnimi czasy, kiedy weszły hample tarczowe, tylny trójkąt ma 135mm a korba nadal typowo szosowa, z "wąską" linią łańcucha: http://www.bikerumor.com/2012/11/28/tech-brakedown-how-135mm-rear-hub-spacing-affects-road-bike-chainline-shifting/ bądź tu mądry i pisz wiersze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.