karolyfer Napisano 14 Lipca 2006 Napisano 14 Lipca 2006 Siemka! NIby proste pytanie ale ja mam trochę wątpliwości, które mam nadzieje rozwiejecie. Mam Pilota SL 2005 od dwóch dni i stwierdziłem że jest na mnie za miękki. Jest on niskociśnieniowy, do mojej wagi potrzeba około 15 PSI. Wentyl samochodowy standardowy. Czy muszę do niego używać spejalnej pompki do amora czy mogę użyć zwykłej stacjonarnej pompki do opon z dokładnym manometrem ? Czy różnica w tych pompkach to tylko wysokość ciśnienia czy coś jeszcze?
evo Napisano 20 Maja 2007 Napisano 20 Maja 2007 Jak wentyl samochodowy, to wystarczy byle jaka pompka z manometrem i wejściem na ten zawór. Mi wciskali w sklepie takie po 70-120 zł, ale pompuje zwykłym sprzetem z biedronki za 17 zł (mam tez zapasowy manometr, gdyż ten z biedronki raczej przekłamuje). Jedyny plus małych pompek typowych do bika, to możliwośc zabrania ich w plecaczek na wyprawę czy maraton. Ale na Światowida, kto pompuje na maratonie sobie amorka, chyba tylko jakis pH-wiec ps. ta pompka z biedronki samochodowa, raczej do twojego amorka odpada, bo 15 PSI to by ci w 1 sek zrobiła
karolyfer Napisano 20 Maja 2007 Autor Napisano 20 Maja 2007 Odgrzewany kotlet, a amora mam jak się okazało z miększą sprężyną więc pompuje koło 35 PSI. Do Pilota spokojnie styka zwykła pompka z zaciskiem, wystarczy tylko umiejętnie i szybko ściągać końcówke z wentyla
Marcio Napisano 21 Maja 2007 Napisano 21 Maja 2007 Spokojnie ci taka pompka wystarczy ale zeby miala dokladny manometrbo przepompujesz
lis Napisano 21 Maja 2007 Napisano 21 Maja 2007 karolyfer, a moze chcesz sie zamienic na sprezyny od pilota???? j mam ze standardowa sprezyną i bez pompowania jest troszke zatwardy dla mnie bo troche lekki jestem
karolyfer Napisano 21 Maja 2007 Autor Napisano 21 Maja 2007 Na razie nie, poza tym wolałbym nową sprężynę kupić jeśli musiałbym zmieniać. Na razie waże 58-59 kg więc jest dobra ta miękka. Po napompowaniu maksymalnego dopuszczalnego ciśnienia amor prawie nie chodzi więc jeszcze jest zapas
frondziak Napisano 23 Maja 2007 Napisano 23 Maja 2007 Czytając ten topik chce zapytac czy bez zadnego problemu mozna pompować amora przy pomocy sprężarki na stacji benzynowej ?
karolyfer Napisano 23 Maja 2007 Autor Napisano 23 Maja 2007 Można ale ja nie ufałbym kompresorom na stacji w przypadku amora. Oponki to co innego, ale amory bym sie bał, miałem juz przypadki że chcialem napompować opony a gwint był ostro skrzywiony w nakrętce kompresora
saucio Napisano 23 Maja 2007 Napisano 23 Maja 2007 Ale zawsze można skombinować sobie kompresor z lodówki, wężyk w oplocie i manometr z końcówką z OBI Mam, spisuje się świetnie jak i do amorka tak i do opon
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.